Σαν να παίρνεις δάνειο τα επιτόκια για τις ρυθμίσεις στην Εφορία – Έρχεται νομοθετική παρέμβαση

Σαν να παίρνεις δάνειο τα επιτόκια για τις ρυθμίσεις στην Εφορία – Έρχεται νομοθετική παρέμβαση
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Εύλογη η αγανάκτηση των φορολογουμένων…

Με όρους επιχειρηματικού δανείου καλούνται να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην Εφορία οι φορολογούμενοι, καθώς το επιτόκιο για όσους «πιστούς» προσέλθουν ανέρχεται για τις 12 δόσεις στο 6,68% ενώ για 24 ή 48 δόσεις στο 8,18%.

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο του 2022 τα αντίστοιχα επιτόκια ρύθμισης οφειλών διαμορφώνονταν στο 4,37% για τις 12 δόσεις και 5,87% για τις 24 ή 48 δόσεις. 

Να επισημανθεί δε πως το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι στο 7,42%.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι φορολογούμενοι που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους έχουν να ανέβουν ένα Γολγοθά.

Αντίθετα με την πάγια ρύθμιση, το επιτόκιο των αρρύθμιστων οφειλών, ήτοι η προσαύξηση που επιβάλλεται ανά μήνα σε όσους έχουν απλήρωτους φόρους έχει «παγώσει» έως τον Αύγουστο του 2025 στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή στο 8,76% σε ετήσια βάση. Επίσης, σταθερό στο 6% παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025 το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Στο μεταξύ, νομοθετική πρωτοβουλία για μείωση του επιτοκίου στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία το έχουμε δει και εμείς, το έχουμε συζητήσει με την ΑΑΔΕ, και έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ρύθμιση, έτσι ώστε για ένα χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Ο λόγος

Ο λόγος της αύξησης σε καιρούς κάθε άλλο παρά μενετούς έγκειται στο γεγονός πως το επιτόκιο κάθε ρύθμισης είναι κυμαινόμενο και προκύπτει σύμφωνα με το πλαίσιο από το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ που χορηγούνται από όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. 

Σε αυτό προστίθενται 0,25 μονάδες αν πρόκειται για ρύθμιση 12 δόσεων και 1,5 μονάδες αν πρόκειται για ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων.

Εν προκειμένω, όπως όλα τα επιτόκια, έχει να κάνει και αυτό με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ειρήσθω εν παρόδω τοποθετεί τα βασικά της επιτόκια στο εύρος του 4% και 4,5% για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση, εύλογη η αγανάκτηση των φορολογουμένων…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: