Sandboxes: Χρήση των κρυπτοστοιχείων σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα

Sandboxes: Χρήση των κρυπτοστοιχείων σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα
epa10533844 A graphic Bitcoin representation is displayed on a placard mounted in the main hall at the Bucharest Crypto Expo Europe 2023 in Bucharest, Romania, 20 March 2023. Crypto Expo Europe conference, held on 19-20 March in Bucharest, is one of the largest events in the blockchain industry, aiming on the crypto markets in Central and Eastern Europe and bringing together builders and top Web3 educators to boost a blockchain and fintech startup boom. The conference gather about 3,000 attendees and some 100 speakers, as well as 59 exhibitors from all around the world, as it aims to introduce investors to the world of blockchain technology and crypto-currency. EPA/ROBERT GHEMENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς λειτουργούν τα οριοθετημένα περιβάλλοντα συναλλαγών και πώς μπορούν να λειτουργήσουν με επιτυχία στην Ελλάδα.

Από τον Δημήτρη Δημητρίου, CEO & Founder της “CPA Kudos Greece

Μπορεί ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων και η τεχνολογία των κρυπτοστοιχείων να μην είναι ακόμη πλήρως κατανοητά από όλους – ούτε καλά-καλά σε πολλούς από εκείνους που επενδύουν σε αυτά – δεν είναι όμως μακριά η εποχή που το οικοσύστημα του ψηφιακού κόσμου συναλλαγών θα γίνει κοινό κτήμα για όλους, και η χρήση των κρυπτοστοιχείων θα γίνει απλή – όσο απλή είναι και η συναλλαγή με τα τυπικά νομίσματα.

Το πρώτο βήμα έγινε με την κατάρτιση ρυθμιστικού πλαισίου για τη χρήση των κρυπτοστοιχείων σε πολλά σημεία του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η ΕΕ, και η πορεία προς μια ευρεία χρήση κρυπτονομισμάτων συνεχίζεται με την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας που δημιουργεί συνθήκες για ασφαλείς και εύκολες συναλλαγές σε καθημερινή χρήση.

Η καινοτομία των sandboxes στον κόσμο των κρυπτοστοιχείων

Τα sandboxes δεν είναι κάτι καινούργιο για τον κόσμο της οικονομίας. Ένα sandbox είναι ουσιαστικά ένα περιβάλλον στο οποίο εταιρίες, οργανισμοί, ρυθμιστικές αρχές, μπορούν να δοκιμάσουν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες με ασφάλεια σε οριοθετημένο περιβάλλον και να τα θέσουν σε χρήση. Πώς λοιπόν αυτή η πρακτική αξιοποιείται στον κόσμο των κρυπτοστοιχείων; Εδώ τα sandboxes είναι ένα ψηφιακό φίλτρο, που, σε συγκεκριμένο περιβάλλον διευκολύνει τις συναλλαγές με κρυπτοστοιχεία ώστε να γίνονται γρήγορα και με ασφάλεια για όλους, σε πραγματικό χρόνο. Ουσιαστικά είναι μια περιοχή -κυριολεκτικά και μεταφορικά- για γρήγορες και ασφαλείς συναλλαγές σε crypto.

Πώς μπορεί η Ελλάδα να υιοθετήσει την φιλοσοφία sandbox για να καινοτομήσει; Στην Ελλάδα η αρχή της λειτουργίας του sandbox μπορεί με επιτυχία να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες περιοχές αρχικά, για παράδειγμα σε ορισμένα νησιά κατά τη θερινή περίοδο, όταν συρρέουν σε αυτά χιλιάδες ξένοι τουρίστες – μετά από συνεννόηση φυσικά με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους. Πολλοί από τους επισκέπτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό τους πορτοφόλι των κρυπτονομισμάτων για τις συναλλαγές στους στα νησιά. Κι αυτό θα αποτελούσε για τη χώρα μας μια πρωτοπόρο εφαρμογή της τεχνολογίας και θα έδειχνε το δρόμο για μια σταδιακά πιο ευρεία χρήση.

Τα ελληνικά νησιά αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον: Ένας οριοθετημένος γεωγραφικά χώρος, με συγκεκριμένο αριθμό επιχειρήσεων και άρα χωρίς κίνδυνο για αναρίθμητες συναλλαγές που θα είναι αδύνατο να ελεγχθούν και μελετηθούν – φυσικά με εγγυήσεις για τους εμπόρους που θα συμμετέχουν σε αυτό. Κι επίσης, ένα περιβάλλον με επισκέπτες από όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους έχουν και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κρυπτοστοιχεία για τις συναλλαγές τους με τους επιχειρηματίες και εμπόρους.

Με τον τρόπο αυτό και οι επιχειρηματίες θα εξοικειωθούν με τις συναλλαγές μέσω κρυπτοστοιχείων, αλλά και οι ρυθμιστικές αρχές σε Ελλάδα και Ευρώπη θα έχουν μια χρυσή ευκαιρία δοκιμάσουν το νέο πλαίσιο σε  μια beta εφαρμογή.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει το τρένο της καινοτομίας: είναι ανάγκη να μελετηθεί, να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τη χρήση (και για τη φορολογία) των κρυπτοστοιχείων στη χώρα με βάση τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Αρχής. Ανοίγεται εδώ μια ευκαιρία να γίνει η χώρα πρωτοπόρος στην υιοθέτηση της χρήσης των κρυπτονομισμάτων γρήγορα και με ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κρυπτονομίσματα: Πώς η Ευρώπη έγινε ανταγωνιστική στη νέα τάξη πραγμάτων