Συνεχείς σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Τι εκτιμούν οι επιστήμονες

Συνεχείς σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Τι εκτιμούν οι επιστήμονες
Photo: pixabay.com
Περισσότεροι από 200 σεισμοί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 48 ώρες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

«Υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος. Δεν τον αρνούμαστε και έτσι θα πάμε μέχρι νεωτέρας» δήλωσε σήμερα το πρωί σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας από τη Σαντορίνη όπου βρίσκεται. Ο κ. Λέκκας ανακοίνωσε ότι στη μία το μεσημέρι θα συνεδριάσουν από κοινού η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και η επιτροπή εκτίμησης ηφαιστειακού κινδύνου για να εξετάσουν την κατάσταση.

Πάντως ο κ. Λέκκας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση της σεισμικής δραστηριότητας βορειοανατολικά της Σαντορίνης με τη δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή του ηφαιστείου.

«Είμαστε 15 Έλληνες επιστήμονες εδώ και καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα» τόνισε ο καθηγητής.

Ακόμη ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι «δεν έχει αλλάξει η κατάσταση όσον αφορά στη σεισμική διέγερση. Υπάρχει τα τελευταία 24ωρα και δεν μπορούμε να πούμε ότι θα τερματιστεί άμεσα. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες».

Ανέφερε επίσης ότι όσο μεγαλώνει η απόσταση του επίκεντρου απο τη Σαντορίνη τόσο θετικό είναι για το νησί.

Απομακρύνεται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας κι αυτό είναι θετικό για το νησί και τις επιπτώσεις στα κτίριά του, δήλωσε σήμερα το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Βασίλης Καραστάθης.

Όσο μεγαλώνει η απόσταση από το νησί τόσο καλό είναι για τα κτίρια σε αυτό, σημείωσε ο κ. Καραστάθης και πρόσθεσε ότι όλη νύχτα συνεχίστηκε η σεισμική δραστηριότητα με μεγαλύτερο μέγεθος τα 4 ρίχτερ.

Σημειώνεται οτι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού περισσότεροι από 200 σεισμοί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 48 ώρες. Δεκαέξι από αυτούς ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ, ενώ οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Δεκάδες δονήσεις μέσα στη νύχτα

Μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν δεκάδες σεισμοί, με τον ισχυρότερο να καταγράφεται λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας, φτάνοντας τα 4,4 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 22 χιλιόμετρα νότια της Αμοργού, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Ακολούθησε νέα δόνηση στις 04:35, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, 16 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Ανάφης, με εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα.

Κλειστά σχολεία και προληπτικά μέτρα

Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, οι αρχές αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστά τα σχολεία στη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ίο, την Ανάφη και την Αντίπαρο. Στο νησί της Σαντορίνης έχουν μεταβεί ομάδες της 1ης ΕΜΑΚ και της 1ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, καθώς και κλιμάκια διασωστών και γιατρών με ασθενοφόρα και εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτίρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Κώστα Συνολάκη, «κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε ότι από τις 24 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 380 σεισμοί στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, επισημαίνοντας πως «παρατηρείται μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας» και πως οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο με προσοχή.

Ενισχυμένη επιφυλακή στις Κυκλάδες

Το αυξημένο σεισμικό φορτίο στην περιοχή των Κυκλάδων και η ύπαρξη σημαντικών ρηγμάτων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού, γι’ αυτό και οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και αυξημένη προσοχή, ενώ η Πολιτική Προστασία εξετάζει περαιτέρω μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: