Σαρώνει τα πάντα ο Τραμπ: Ζητά την ακύρωση προγράμματος ύψους 52 δισ. δολαρίων
- 05/03/2025, 14:42
- SHARE

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέρχεται δυναμικά στο μέτωπο της βιομηχανικής πολιτικής, ζητώντας την ακύρωση του Chips Act, ενός προγράμματος 52 δισ. δολαρίων που στόχευε στην ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ. Το νομοθέτημα, που ψηφίστηκε διακομματικά το 2022, έχει ήδη προσελκύσει κολοσσιαίες επενδύσεις άνω των 400 δισ. δολαρίων από γίγαντες της βιομηχανίας, όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), η Intel και η Samsung.
Στην ομιλία του στο Κογκρέσο την Τρίτη, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον νόμο «φρικτό» και κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, να ανακαλέσει τη χρηματοδότηση και να χρησιμοποιήσει τα υπόλοιπα κονδύλια για τη μείωση του χρέους ή «οποιονδήποτε άλλο σκοπό». Παρά την υποστήριξή του για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής τσιπ, ο Τραμπ θεωρεί ότι το Chips Act είναι λανθασμένος μηχανισμός, προωθώντας αντ’ αυτού νέους δασμούς στις εισαγωγές ημιαγωγών.
Οι αντιδράσεις της αγοράς και το ρίσκο για τις επενδύσεις
Η ανακοίνωση προκάλεσε αναταραχή στη Wall Street, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την αβεβαιότητα γύρω από τη χρηματοδότηση των υφιστάμενων projects. Η TSMC, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο, έχει ήδη εξασφαλίσει 6,6 δισ. δολάρια σε επιχορηγήσεις και 5 δισ. δολάρια σε δάνεια μέσω του προγράμματος, ενώ έχει δεσμευθεί για επενδύσεις 165 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.
Αν ο Τραμπ προχωρήσει στην ακύρωση του προγράμματος, αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να ανακόψει τις μεγάλες επενδύσεις, αναγκάζοντας εταιρείες όπως η Intel, η Micron και η GlobalFoundries να επανεξετάσουν την παρουσία τους στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η Ταϊβανέζικη GlobalWafers, που εξασφάλισε 406 εκατ. δολάρια για την κατασκευή εργοστασίων στο Τέξας και το Μιζούρι, δήλωσε ότι σε περίπτωση αλλαγής της πολιτικής, θα επανεξετάσει τις επενδυτικές της κινήσεις.
Τι σημαίνει αυτό για τη βιομηχανία ημιαγωγών;
Η αμερικανική παραγωγή ημιαγωγών είναι ζωτικής σημασίας για την τεχνολογική αυτάρκεια της χώρας, ειδικά σε μια περίοδο εντεινόμενου ανταγωνισμού με την Κίνα. Ο νόμος Chips Act ψηφίστηκε με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από την Ασία, ειδικά μετά τις ελλείψεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι αν οι επιδοτήσεις καταργηθούν, η παραγωγή ημιαγωγών στις ΗΠΑ θα γίνει οικονομικά μη βιώσιμη λόγω του υψηλού κόστους εργασίας και υποδομών. Ο Xin-Yao Ng, διευθυντής επενδύσεων στην abrdn plc, σημειώνει ότι το πλεονέκτημα της TSMC ήταν πάντα η συγκέντρωση της παραγωγής της στην Ταϊβάν, όπου το κόστος είναι χαμηλότερο και οι υποδομές ανεπτυγμένες. Χωρίς τις επιδοτήσεις, η μετατόπιση της παραγωγής στις ΗΠΑ καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.
Το μέλλον του Chips Act – Θα αλλάξει στρατηγική ο Τραμπ;
Παρά την αντίθεση του Τραμπ, η πλήρης κατάργηση του προγράμματος φαίνεται δύσκολη, καθώς δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές το έχουν στηρίξει, ενώ πολλές πολιτείες-κλειδιά έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τις επενδύσεις. Ο υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις υπάρχουσες συμφωνίες, χωρίς όμως να έχει αποφασίσει αν θα αποσύρει χρηματοδοτήσεις ή θα τροποποιήσει όρους.
Οι επόμενες κινήσεις της διοίκησης Τραμπ θα καθορίσουν αν οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν το προβάδισμα στην τεχνολογία των ημιαγωγών ή αν θα παραχωρήσουν έδαφος στην Ασία, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη βιομηχανία και την οικονομία