Σαρωτικά μέτρα από την Κίνα για την αγορά των ακινήτων – Το απόθεμα με αξία 1,87 τρισ. δολάρια

Σαρωτικά μέτρα από την Κίνα για την αγορά των ακινήτων – Το απόθεμα με αξία 1,87 τρισ. δολάρια
epa10133364 China's flag flutters along a road in Beijing, China, 22 August 2022. China has cut its benchmark loan rates to help revive its economy. China's one year loan prime rate was cut from 3.7 percent to 3.65 percent, while the loan rates for mortgages were cut from 4.45 percent to 4.3 percent, the People's Bank of China (PBOC) said. EPA/MARK R. CRISTINO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χαλαρώνοντας τους κανόνες για τα ενυπόθηκα δάνεια και υποσχόμενη περαιτέρω προσπάθειες για την παράδοση ημιτελών κατοικιών.

Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή μερικά από τα πιο σαρωτικά μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα για τη σταθεροποίηση του τομέα των ακινήτων που πλήττεται από την κρίση, επιτρέποντας στις τοπικές κυβερνήσεις να αγοράσουν «ορισμένα» διαμερίσματα, χαλαρώνοντας τους κανόνες για τα ενυπόθηκα δάνεια και υποσχόμενη περαιτέρω προσπάθειες για την παράδοση ημιτελών κατοικιών.

Οι επενδυτές ήλπιζαν ότι τα τελευταία μέτρα σηματοδοτούν την αρχή μιας πιο αποφασιστικής κυβερνητικής παρέμβασης για να αντισταθμιστεί η φθίνουσα ζήτηση τόσο για νέα όσο και για παλαιά διαμερίσματα, να επιβραδυνθεί η πτώση των τιμών και να μειωθεί το αυξανόμενο απόθεμα απούλητων κατοικιών.

Οι αναλυτές ζητούν εδώ και καιρό από την κυβέρνηση να παρέμβει με δικές της αγορές για να στηρίξει έναν τομέα που στην κορύφωσή του αντιπροσώπευε το ένα πέμπτο της οικονομικής δραστηριότητας και παραμένει σημαντικός παράγοντας που επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη.

Από τότε που η αγορά ακινήτων άρχισε την απότομη πτώση της το 2021, μια σειρά από κατασκευαστές αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες αχρησιμοποίητα εργοτάξια και εξανεμίζοντας την εμπιστοσύνη σε αυτό που για δεκαετίες αποτελούσε το προτιμώμενο μέσο αποταμίευσης για τον κινεζικό πληθυσμό.

«Είναι μια θετική και ενθαρρυντική κατεύθυνση, ότι οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν για να αγοράσουν το απόθεμα κατοικιών» ανέφερε στο Reyters ο Λάρι Χου, επικεφαλής οικονομολόγος της Macquarie στην Κίνα.

«Αλλά προκειμένου να εκτιμηθεί πόσο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπος, τα βασικά ερωτήματα είναι ποιος θα χρηματοδοτήσει την αγορά και πόσο θα χρηματοδοτήσει στο τέλος».

Αφού τα κύματα μέτρων στήριξης κατά τα τελευταία δύο χρόνια απέτυχαν να βάλουν ένα πάτωμα κάτω από τον τομέα των ακινήτων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ δήλωσε σε διαδικτυακή συνάντηση με άλλες αρχές ότι οι δημοτικές αρχές μπορούν να αγοράσουν σπίτια σε «λογικές» τιμές.

Τα σπίτια θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή οικονομικά προσιτής στέγασης, είπε, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα ή στόχο για τις αγορές, ούτε να διευκρινίσει πώς θα χρηματοδοτηθούν. Είπε επίσης ότι οι τοπικές κυβερνήσεις, που έχουν ήδη χρέος περίπου 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μπορούν να επαναγοράσουν γη που πωλήθηκε σε εργολάβους και υποσχέθηκε ότι οι αρχές θα «αγωνιστούν σκληρά» για να ολοκληρώσουν τα καθυστερημένα έργα.

Οι αριθμοί

Ξεχωριστά, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων και τις απαιτήσεις προκαταβολής.

«Οι πολιτικές που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι οι αρχές συνειδητοποίησαν ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως» σημείωσε ο Ρέιμοντ Γέουνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της ANZ για την ευρύτερη Κίνα.

«Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα. Αλλά το πώς όλες οι τοπικές κυβερνήσεις θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκπληρώσουν την κεντρική εντολή είναι ένα ανοιχτό ερώτημα» συμπλήρωσε.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το απόθεμα των προς πώληση κατοικιών θα ανέλθει σε 13,5 τρισεκατομμύρια γιουάν (1,87 τρισεκατομμύρια δολάρια) στο τέλος του 2023 και επειδή ορισμένα από αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα χρειαστούν επενδύσεις κεφαλαίου ύψους 5 τρισεκατομμυρίων γιουάν για την ολοκλήρωσή τους.

Υπήρχαν 395 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα νέων κατοικιών προς πώληση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, αυξημένα κατά 24% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Οι αναλυτές της Tianfeng Securities εκτιμούν ότι η αγορά ολόκληρου του αποθέματος θα κοστίσει σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

«Η πολιτική για την εκκαθάριση του αποθέματος θεωρείται αρκετά ισχυρή σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες» υποστήριξε υψηλόβαθμο στέλεχος σε έναν κατασκευαστή με έδρα τη Σαγκάη που δεν έχει πληρωθεί, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος.

«Ψυχολογικά, θα αφήσει τους επενδυτές να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση “πληρώνει το λογαριασμό” και μετατοπίζει τους κινδύνους από τα ακίνητα στις τράπεζες και τις τοπικές κυβερνήσεις» πρόσθεσε.

Από το 2021, όταν η αγορά ακινήτων κατέρρευσε, προκαλώντας μια σειρά από αθετήσεις μεταξύ των κατασκευαστών, η Κίνα έχει μειώσει τα επιτόκια και τις προκαταβολές, ενώ οι περισσότερες πόλεις έχουν χαλαρώσει ή καταργήσει τους περιορισμούς αγοράς.

Ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης εργολάβων με λευκή λίστα για την ολοκλήρωση έργων αγωνίζεται επίσης να αποκτήσει πρόσφυση.

Και μια εκστρατεία που επισημάνθηκε από τις κινεζικές αρχές σε μια σημαντική πολιτική συνάντηση τον περασμένο μήνα για την ενθάρρυνση των ανθρώπων να αντικαταστήσουν τα παλιά τους διαμερίσματα με καινούργια έχει ξεκινήσει άσχημα, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον για μεταχειρισμένα σπίτια παραμένει χλιαρό.

Μακροπρόθεσμα ερωτήματα σχετικά με τη ζήτηση κατοικιών εξακολουθούν να υφίστανται σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρή δημογραφική ύφεση και όπου το 96% των νοικοκυριών κατέχει τουλάχιστον ένα σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com