Σαρωτικές αλλαγές στην Κίνα
- 15/11/2013, 18:33
- SHARE
Νέα κατεύθυνση παίρνει η κινεζική οικονομία με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο - Αλλαγή και στην «πολιτική του ενός παιδιού».
Σαρωτικές αλλαγές στην οικονομική της πολιτική, στην πολιτική της για τον οικογενειακό προγραμματισμό, το σωφρονιστικό σύστημα και τον κοινωνικό ιστό της χώρας, περιλαμβάνουν τα σχέδια που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Κίνας που επιδιώκει να θέσει σε κίνηση νέες δυνητικές πηγές ανάπτυξης, καθώς έπειτα από τρεις δεκαετίες ταχύτατης επέκτασης, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εμφανίζει σημάδια κόπωσης.
Το έγγραφο που εξέδωσε το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα έπειτα από τέσσερις ημέρες εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, αναφέρει ακόμη πως η Κίνα θα διευκολύνει την μετατρεψιμότητα των κεφαλαιακών θέσεων, επιταχύνοντας τη μεταρρύθμιση ως προς αυτό, θα καταργήσει τους ισχύοντες περιορισμούς όσον αφορά την διαμονή πολιτών σε μικρές πόλεις και δήμους, θα ενώσει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των αστικών και των επαρχιακών περιοχών, ενώ θα προωθήσει τη θέσπιση ενός οικολογικού φόρου, μεταξύ άλλων.
Η κινεζική ηγεσία θα επιτρέψει να λειτουργήσουν ιδιωτικές τράπεζες, θα αναπροσαρμόσει τις τιμές διάθεσης ενέργειας ώστε να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς, ενώ θα ενθαρρύνει τις κινήσεις ιδιωτικών κεφαλαίων σε πολλούς τομείς.
Συγκεκριμένα, το κόμμα σχεδιάζει να «διευρύνει περισσότερο τον τραπεζικό τομέα, υπό τον όρο ότι θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία, επιτρέποντας σε ελεγμένα ιδιωτικά κεφάλαια να δημιουργήσουν μικρού και μεσαίου μεγέθους τράπεζες», αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, προσθέτοντας ότι πρόκειται να «επιτραπεί σε μη κρατικά κεφάλαια να κινούνται στην αγορά ώστε να αναπτυχθεί μια πιο μικτή οικονομία».
Διαβάστε ακόμη: Ο αιώνας του δράκου
Οι πρώτες αντιδράσεις στην ανακοίνωση της νέας οικονομικής κατεύθυνσης της Κίνας υπήρξαν ιδιαίτερα θετικές. Ένα ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κινεζική ηγεσία έδειξε πως είναι δεσμευμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις προς την οικονομία της αγοράς, αλλά η δοκιμασία θα είναι να υπάρξουν αποτελέσματα. «Νομίζω ότι θα συνεχίσει να σημειώνεται πρόοδος αλλά το ερώτημα είναι πόση και πόσο γρήγορα. Η κατεύθυνση είναι σημαντική, αλλά ο χαρακτήρας και ο ρυθμός μιας μεταρρύθμισης έχει σημασία», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Κιθ Μπόουμαν, αναλυτής επενδυτικής εταιρείας του Λονδίνου επισήμανε πως «παρά το ότι χρειάζεται περαιτέρω εκτίμηση και θέλουμε να δούμε τις λεπτομέρειες, η κίνηση αυτή εκ πρώτης όψεως μοιάζει να είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «κάθε ενέργεια η οποία βοηθά την κινεζική οικονομία και άρα συμβάλλει να ισορροπήσει ξανά η παγκόσμια οικονομία πρέπει να καλωσορίζεται με ανοιχτές αγκάλες».
Η οικονομία της Κίνας, η οποία αναπτυσσόταν με διψήφιο ρυθμό επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση αναμένει ότι θα υποχωρήσει στο 7,5% φέτος, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 23 ετών.
Εξάλλου η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα για να τονωθεί η ανάπτυξη. Στόχος της κλιμάκωσης των προσπαθειών της είναι «να βαθύνουν οι μεταρρυθμίσεις» και ο χρηματοοικονομικός τομέας να «ανοίξει», ώστε «να προωθηθεί μια βιώσιμη και υγιής ανάπτυξη της οικονομίας» της χώρας, ανέφερε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ζιου Σιαοτσουάν.
Διαβάστε ακόμη: Πάνω από 300 δισεκατομμυριούχοι στην Κίνα!
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, η κινεζική κυβέρνηση θα χαλαρώσει επίσης την ιδιαίτερα αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού, η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή το 1979, και θα καταργήσει το αμφιλεγόμενο σύστημα των στρατοπέδων εργασίας.
«Η πολιτική των γεννήσεων θα προσαρμοστεί και προοδευτικά θα βελτιωθεί για να προωθεί “μια ισορροπημένη αύξηση μακροπρόθεσμα του πληθυσμού της Κίνας”», ανέφερε το Νέα Κίνα επικαλούμενο το κείμενο αυτό. Πλέον και τα ζευγάρια, το ένα μέλος των οποίων ανήκει σε μια οικογένεια με μόνον ένα παιδί θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν δύο παιδιά. Ως σήμερα, ο νόμος στην Κίνα δεν επέτρεπε παρά μόνο σε ζευγάρια και τα δύο μέλη των οποίων ανήκουν σε οικογένειες με ένα παιδί να κάνουν περισσότερα από ένα παιδιά, εάν το επιθυμούν.
Παρά τις εντεινόμενες εκκλήσεις προς την κινεζική ηγεσία να αμβλύνει τους αυστηρούς κανόνες που εφαρμόζει όσον αφορά τον οικογενειακό προγραμματισμό, το Πεκίνο επιμένει ότι η πολιτική του ενός παιδιού παραμένει απαραίτητη και ότι μια υπερβολική δημογραφική ανάπτυξη θα απειλούσε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Διαβάστε ακόμη: Εν αναμονή της νέας οικονομικής ατζέντας της Κίνας