Σχεδιάζοντας το μέλλον με επενδύσεις
- 24/04/2018, 17:12
- SHARE
Η υψηλή φορολογία, το brain drain και η προσέλκυση επενδύσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συνεδρίου του ΣΕΒ.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 137η θέση μεταξύ των χειρότερων χωρών ως προς τα φορολογικά αντικίνητρα σε επενδύσεις, έχοντας 80 δισ. ευρώ συσσωρευμένες ζημιές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επωμίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά ως δεδομένα, επιχειρηματίες, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί κάθισαν στο ίδιο τραπέζι στο συνέδριο του ΣΕΒ με τίτλο “Σχεδιάζοντας το μέλλον με επενδύσεις” προσπαθώντας να παρουσιάσουν μια νέα φορολογική πολιτική με αναπτυξιακό πρόσημο.
“Διάλεξε ένα μονοπάτι, πήγαινε γρήγορα, και να είσαι γενναίος ώστε να προσαρμοστείς στις προκλήσεις που θα σου εμφανιστούν” ήταν η συμβουλή που έδωσε ο Natan Aronshtam, Γενικός Διευθυντής και Global Investment and Innovation Incentives της Deloitte στις ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να μπορέσουν να αναπτυχθούν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Αναφερόμενος στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή, ο κ. Aronshtam έκανε λόγο για έναν άκρως ανταγωνιστικό χώρο, στον οποίο, ωστόσο, η τεχνολογία έχει δώσει τη δυνατότητα μετακίνησης των δραστηριοτήτων μιας εταιρείας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Επεσήμανε πως για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας θα πρέπει να υπάρξει μια έξυπνη στρατηγική και ένα ελκυστικό μείγμα κινήτρων που θα κάνει τις εταιρείες να θέλουν να τοποθετηθούν ξανά. “Τα κίνητρα αλλάζουν την συμπεριφορά των επιχειρήσεων. Καθημερινά βλέπω το πάθος πολλών κυβερνήσεων να καθίσουν στον ίδιο τραπέζι με επιχειρηματίες για να προβούν στην υπογραφή στρατηγικών συμφωνιών. Και έτσι πρέπει να κάνετε και στην Ελλάδα βάζοντας όλα τα συμβαλλόμενα μέρη στο ίδιο τραπέζι” είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως αυτό που ζητούν κατά κόρον οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι η εξεύρεση μιας τοποθεσίας που θα τους παρέχει κίνητρα για να αναπτυχθούν γρήγορα.
“Με το σωστό σχεδιασμό των φορολογικών κινήτρων θα είστε σε θέση να προσελκύσετε επιχειρήσεις ικανές να μετασχηματίσουν ολόκληρους κλάδους και να δημιουργήσουν νέα οικοσυστήματα” κατέληξε.
Αρκετά απαισιόδοξος ήταν ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, εκτιμώντας ότι φέτος η Ελλάδα θα είναι από τις τελευταίες χώρες του ΟΟΣΑ σε ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως είπε η χώρα δεν έχει βρει ακόμα το δρόμο της και δυστυχώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα φορολογικά, ως πολυτέλεια, χωρίς να έχει την αίσθηση του επείγοντος.
“Πρέπει να δημιουργηθεί ένα Φορολογικό σύστημα που θα φέρει έσοδα στη χώρα, η οποία δημοσιονομικά εχει ισορροπήσει ήδη από το 2014-2015. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ υψηλότερους οριακούς συντελεστές σε σχέση με άλλα μέλη του ΟΟΣΑ, όμως τα έσοδα που μαζεύουμε από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, δυστυχώς, είναι πολύ χαμηλότερα”.
Θέλοντας να δείξει τον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα του υφιστάμενου φορολογικού μηχανισμού υπογράμμισε πως μόνο το 3% των νοικοκυριών πληρώνει το 43 – 47% των φόρων, ρίχνοντας υπέρογκο βάρος στην πλάτη πολύ λίγων.
Εστίασε στην προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και στη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, από τις οποίες, όπως είπε, το Κράτος μπορεί να κερδίσει 1,3δις ευρώ καθαρά χρήματα, εάν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. “Το θέμα είναι προς τα που θέλουμε να πάει η οικονομία μας. Τα κεφαλαία που έχουμε στη χώρα και το εργατικό δυναμικό, δεν αρκούν. Η Ελλάδα επιβάλλεται να γίνει μια πιο ανοιχτή οικονομία, δεδομένου ότι η ζήτηση θα έρθει από το εξωτερικό όχι ζώντας σε μια γκρίζα ζώνη¨.
Επιχειρώντας μια σύγκριση της φορολογικής κλίμακας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ο κ. Βέττας ανέφερε πως αν ήταν στη διακριτική ευχέρεια της Ευρώπης να καθορίζει τους φορολογικούς συντελεστές οι πιθανότητες να τους θέσει πολύ υψηλά θα ήταν μεγάλες. Κατέληξε ότι από το 2000 δεν έχουμε τον πληθωρισμό, οικονομικό στοιχείο που επηρεάζει το μείγμα πολιτικής, και πως είμαστε η πιο κλειστή χώρα στο εμπόριο, τις εισαγωγές και εξαγωγές.
“Οι φόροι και ο θάνατος είναι τα μόνα σίγουρα πράγματα στη ζωή!” είπε αστειευόμενος ο Ανεξάρτητος Βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης και κάλεσε την πολιτική ηγεσία να εξετάσει κατά πόσο οι υφιστάμενοι φόροι βοηθούν την την ανάπτυξη, δημιουργούν κίνητρα ή αντικίνητρα της μετανάστευσης. Πεποίθησή του είναι πως πρέπει να ανασυγκροτηθεί ο μεσαίος οικονομικός χώρος και να σταματήσει η αργή απονομή της δικαιοσύνης, η οποία αποτρέπει τους επενδυτές περισσότερο από ότι οι ίδιοι οι φόροι.
“Η αύξηση της φοροδιαφυγής από το 2016 στο 2017 άγγιξε τα 3,5 δισ. ευρώ. Εάν δεν παρέμβουμε τώρα, η ανεργία μακροχρόνια δεν θα πέσει πότε κάτω από το 14%”, δήλωσε, και πρότεινε 20% φορολογία για τις επιχειρήσεις και 20%-30% για τα φυσικά πρόσωπα. Αναφερόμενος στο νόμο Κατρούγκαλου τόνισε ότι είναι ο μόνος που έχει αποσυνδέσει τους φόρους από τη σύνταξη, χωρίς να ξέρουν τελικά οι φορολογούμενοι που πάνε τελικά τα χρήματά τους.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης, ο οποίος τόνισε πως ακόμη και αν υλοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό και για να υπάρξει αυτό επιβάλλεται να πέσει η βάση φορολογίας εισοδήματος στην εργασία. Μίλησε για κακό συνδυασμό κρίσης και υπερφορολόγησης που δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης.
“Λίγο να αναρριχηθεί κάποιος μέσα σε μια εταιρεία ανεβαίνει αυτομάτως στην υψηλότερη κλίμακα. Είναι αναγκαίο να γίνουν αυτές οι αλλαγές για να έρθουν ξένες επενδύσεις και να σταματήσει το brain drain δίνοντας κίνητρα σε αυτούς που έφυγαν να ξαναγυρίσουν”.
Η λύση θα δοθεί από τους εγχώριους παίχτες, όπως γινόταν πάντα στην Ελλάδα, ήταν η θέση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκου. Εξήγησε πως σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, που όλοι ψάχνουν νέα εργαλεία για να προσελκύσουν επενδύσεις, πρέπει πρώτα να πειστούν οι Έλληνες επιχειρηματίες να τοποθετηθούν για να ακολουθήσουν οι ξένοι.
“Έχει υπάρξει μια σημαντική απορρόφηση σε ότι αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα αποτελέσει το διαβατήριο για τις αγορές και στην παρούσα φάση χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Μόνο έτσι θα έρθει η ανάπτυξη και κατ’ επέκταση η μείωση της ανεργίας”
Ερωτηθείς αναφορικά με το τι κινήσεις γίνονται για την προώθηση των b2b συναλλαγών και την ενίσχυση της ψηφιακής εφοδιαστικής αλυσίδας, ο κ. Λιάκος υπενθύμισε ότι άλλαξε η συναλλακτική δραστηριότητα, παραδέχτηκε , ωστόσο, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. “Είχαμε αύξηση εισπραξιμότητας κατά 800-900 εκατ ευρώ από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σίγουρα σε αυτό έπαιξε ρόλο και η επιβολή των capital controls. Οι ομάδες εργασίας δουλεύουν για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και κοιτάμε να πάει και στην συναλλακτική δραστηριότητα των εταιρειών μεταξύ τους”.
Διαβάστε ακόμη: Χαρίτσης: Έρχονται τον Μάιο δύο προγράμματα 100 εκατ. ευρώ για νέες επιχειρήσεις