To σχέδιο της Deloitte Ελλάδας να απασχολεί πάνω από 200 πτυχιούχους μέχρι το 2020
- 11/05/2018, 09:20
- SHARE
Εγκαινιάστηκε χθες το Deloitte Alexander Competence Center (DACC), που προβλέπεται να αναλαμβάνει έργα και για τους πελάτες της Deloitte σε Ιταλία και Μάλτα.
Την εκτίμηση ότι στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια τα «πράγματα στη Θεσσαλονίκη θα είναι πολύ καλύτερα», διατύπωσε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Deloitte Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσόπουλος, προσθέτοντας ότι η επένδυση που η εταιρεία εγκαινίασε χθες στην πόλη, ένα Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας, είναι ενδεικτική της πίστης στην προοπτική της.
Από την πλευρά του, ο εταίρος της Deloitte, Βασίλης Καφάτος, consulting leader της εταιρείας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη, με τα πανεπιστήμια και την πολυπολιτισμικότητά της, θα μπορούσε κάλλιστα να προσελκύσει περισσότερες διεθνείς επιχειρήσεις και να αναδειχτεί σε κόμβο στην ευρύτερη διεθνή αγορά.
Η εταιρεία εγκαινίασε χθες, σε κτήριο της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, το Deloitte Alexander Competence Center (DACC), το οποίο θα λειτουργεί ουσιαστικά ως κόμβος τεχνογνωσίας και καινοτομίας, προσφέροντας νέα επαγγελματική προοπτική σε δεκάδες νέους πτυχιούχους. Ήδη από τις αρχές του χρόνου, έχει προσλάβει 40 νέους στους τομείς των συμβουλευτικών, τεχνολογικών, χρηματοοικονομικών, φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών και της διαχείρισης εταιρικού κινδύνου, οι οποίοι εργάζονται πάνω σε σημαντικά διεθνή και εγχώρια έργα.
Έως το τέλος του 2018, στόχος είναι να προσληφθούν τουλάχιστον άλλα 30 άτομα, με προοπτική μέχρι το 2020 ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στο DACC να έχει φτάσει – και πιθανώς ξεπεράσει – τα 200 άτομα. Κι αυτό διότι, μέσω Θεσσαλονίκης, το DACC προβλέπεται να αναλαμβάνει έργα και για τους πελάτες της Deloitte σε Ιταλία και Μάλτα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και για αντίστοιχη συνεργασία με τη Deloitte Αγγλίας.
«Θέλουμε τους καλύτερους!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσόπουλος, επισημαίνοντας ότι η προοπτική για όσους νέους απασχοληθούν στο Κέντρο θα είναι σημαντική, καθώς αυτό δεν θα κάνει «ντιλίβερι υπηρεσιών», αλλά θα παρέχει προηγμένες τεχνολογικά υπηρεσίες και στα πέντε business units της εταιρείας. Έχοντας ήδη άρτια θεωρητική κατάρτιση από τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι νέοι θα μπορούν – μετά από μια “μετεκπαίδευση” προσανατολισμένη στην πράξη – να αποδώσουν σε πολύ σύνθετα έργα για την ελληνική και γενικότερα την ευρωπαϊκή αγορά, εργαζόμενοι στην πόλη τους, χωρίς να χρειάζεται να μεταναστεύσουν.
Ουσιαστικά το Κέντρο Τεχνογνωσίας θα αναπτύσσει λύσεις, που θα απευθύνονται, τόσο στις προαναφερθείσες αγορές της Ευρώπης, όσο και στην τοπική της Θεσσαλονίκης, σε τομείς όπως οι αυτοματοποιημένες λύσεις επιχειρηματικών διαδικασιών (automated business process solutions) για τις μικρές επιχειρήσεις της πόλης, που δεν αντέχουν οικονομικά να συντηρούν οικονομικό διευθυντή, ή η συμβουλευτική προς εξαγωγικές εταιρείες, μέσω επεξεργασμένης πληροφορίας.
Για τη στελέχωση του Κέντρου, η Deloitte Ελλάδας ήρθε σε επαφή με τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και τα ιδιωτικά κολλέγια, και η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική.