Schneider Electric στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Απανθρακοποίηση, ηλεκτροκίνηση και ψηφιοποίηση τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Schneider Electric στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Απανθρακοποίηση, ηλεκτροκίνηση και ψηφιοποίηση τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
«Με την ενέργεια να αναλογεί στο 80% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ενεργειακή μετάβαση είναι καθοριστικής σημασίας για την απαλλαγή από τον άνθρακα» , δήλωσε ο Peter Herweck, Διευθύνων Σύμβουλος της Schneider Electric.

Η Schneider Electric, ηγέτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, ενθαρρύνει την ευρεία χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω έξαρση της κλιματικής αλλαγής.

Η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι μεταβαλλόμενες τιμές της ενέργειας και η πίεση των ενδιαφερομένων μερών για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, έχουν τοποθετήσει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ενεργειακή ανθεκτικότητα στην κορυφή της εταιρικής και πολιτικής ατζέντας τα τελευταία χρόνια. Οι παραπάνω εξελίξεις διαμορφώνουν το σκηνικό της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, που πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 19 Ιανουαρίου και στο οποίο συμμετέχουν πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της Schneider Electric.

«Με την ενέργεια να αναλογεί στο 80% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ενεργειακή μετάβαση είναι καθοριστικής σημασίας για την απαλλαγή από τον άνθρακα» , δήλωσε ο Peter Herweck, Διευθύνων Σύμβουλος της Schneider Electric. «Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης συγκεντρώνουν επί του παρόντος την προσοχή όλων. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι υπάρχουσες τεχνολογίες – τόσο η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όσο και τα ψηφιακά εργαλεία και τα εργαλεία ηλεκτροδότησης που μειώνουν τη ζήτηση ενέργειας καθιστώντας τους χώρους και τις λειτουργίες πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικές – μπορούν να μειώσουν ραγδαία τις εκπομπές άμεσα. Δεν υπάρχει χρόνος να αναμένουμε τις λύσεις του αύριο, όταν πολλά περισσότερα μπορούν να επιτευχθούν με αυτά που έχουμε σήμερα».

Η πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα – από εταιρείες σε όλο τον κόσμο – είναι το κλειδί για τη μείωση των εκπομπών. Είναι ενθαρρυντικό ότι ο επιχειρηματικός κόσμος αναλαμβάνει όλο και περισσότερες δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα και την απανθρακοποίηση. Για παράδειγμα, από τον Ιανουάριο του 2024, περισσότερες από 4.200 εταιρείες παγκοσμίως έχουν θέσει στόχους μείωσης των εκπομπών που έχουν επικυρωθεί από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi).

Η δύναμη της ενεργειακής απόδοσης, συγκεκριμένα, κερδίζει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση. Την περασμένη χρονιά, η Schneider Electric συνεργάστηκε με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας για να συγκεντρώσει κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες σε ένα σημαντικό συνέδριο για το θέμα αυτό.

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στις 8 Ιανουαρίου, διαπίστωσε ότι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κατανάλωσης μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και των σημαντικών συνεργειών, θα μπορούσε να αποφέρει όφελος έως και 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για την ευρύτερη οικονομία και να αποτρέψει την κατασκευή 3.000 επιπλέον σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, εάν ληφθούν μέτρα πριν από το 2030.

Επιπλέον, η έρευνα που διεξήγε πρόσφατα η Schneider Electric έδειξε ότι η εγκατάσταση ψηφιακών λύσεων διαχείρισης κτιρίων και ενέργειας σε υφιστάμενα κτίρια, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις λειτουργικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με περίοδο απόσβεσης λιγότερο από τρία χρόνια – γεγονός που υπογραμμίζει τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται μόνο από αυτόν τον τομέα.

Προκλήσεις και ευκαιρίες για την αντιμετώπιση των εκπομπών Scope 3

Ένας άλλος βασικός τομέας εστίασης είναι η αντιμετώπιση των έμμεσων εκπομπών που παράγονται από τις δραστηριότητες εκπομπών “Scope 3” των εταιρειών. Αυτές προέρχονται από τις αλυσίδες αξίας τους στα ανώτερα και κατώτερα στάδια και αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μιας εταιρείας – πάνω από το 70%, σύμφωνα με το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact).

Οι παγκόσμιες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού των τελευταίων ετών συνέβαλαν στην ανάδειξη αυτού του θέματος στην εταιρική ατζέντα. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των επιχειρηματικών ηγετών που ερωτήθηκαν για μια έκθεση της Schneider Electric την περασμένη χρονιά, σε συνεργασία με τον οργανισμό Women Action Sustainability (WAS), δήλωσαν ότι η πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές τους ωθεί να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό απανθρακοποίησης μαζί με τους εταίρους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν επίσης ότι βλέπουν αυξημένη ζήτηση για πληροφορίες σχετικά με την απαλλαγή από τον άνθρακα στην αλυσίδα εφοδιασμού από τους επενδυτές ή/και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

 «Οι επιχειρήσεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ενθάρρυνση και η βοήθεια των προμηθευτών, των πελατών και άλλων επιχειρηματικών εταίρων τους για μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση – μέσω της ηλεκτροκίνησης και των ψηφιακών τεχνολογιών – και καθαρότερες προμήθειες ενέργειας, είναι η απάντηση“, δήλωσε ο Olivier Blum, Eκτελεστικός Aντιπρόεδρος του Tμήματος Διαχείρισης Ενέργειας της Schneider Electric.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: