Scope Ratings: Οι ευρωπαϊκές χώρες απειλούνται με λιτότητα από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες
- 20/02/2024, 11:58
- SHARE
Ανεπαρκείς όσον αφορά τις υψηλές πράσινες, ψηφιακές και αμυντικές επενδυτικές ανάγκες χαρακτηρίζει τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ η Scope Ratings, προσθέτοντας πως θα οδηγούσαν σε σημαντικές δημοσιονομικές προσαρμογές και περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, ήτοι σε αυστηρή λιτότητα, σε μια εποχή που οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης είναι ήδη αδύναμες.
«Οι κανόνες συνεχίζουν να επικεντρώνονται στις μεμονωμένες δημοσιονομικές θέσεις των χωρών, με την πρόοδο κάθε χώρας να αξιολογείται από την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Παραμένουν ημιτελείς σε ό,τι αφορά την σύμπηξη ενός πραγματικά ευρωπαϊκού δημοσιονομικού μετώπου, βάσει του οποίου θα πρέπει να εξεταστεί η δημιουργία ενός μόνιμου δημοσιονομικού status quo για την παροχή δημόσιων αγαθών σε ολόκληρη την ΕΕ» δήλωσε ο Alvise Lennkh-Yunus, Επικεφαλής Αξιολογήσεων Κυρίαρχου και Δημόσιου Τομέα.
Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης, οι δημοσιονομικοί κανόνες παραμένουν εξαιρετικά περίπλοκοι. Και παρότι που μπορεί να παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία, αυτό είναι απίθανο να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συμμόρφωση – αν και η συνεχιζόμενη επιλεξιμότητα για το Μέσο Προστασίας Μεταφοράς της ΕΚΤ θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο.
«Συνολικά, αναμένουμε ότι οι διαδρομές δημοσιονομικής εξυγίανσης των κρατών μελών της ΕΕ θα συνεχίσουν να ενημερώνονται από τις αξιολογήσεις των επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης για την αξιοπιστία τους, αντί να βασίζονται αποκλειστικά στη συμμόρφωση με τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ» δήλωσε ο Lennkh-Yunus, συμπληρώνοντας ότι αξιόπιστοι δημοσιονομικοί κανόνες αποτελούν σημαντική θεσμική βάση. «Η ανάλυσή μας θεωρεί την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής μαζί με την προβλεπόμενη δυναμική του δημόσιου χρέους, επομένως η συμμόρφωση με αξιόπιστους δημοσιονομικούς κανόνες είναι πιστωτική» πρόσθεσε.
Οι νέοι κανόνες πληρούν μόνο εν μέρει τους στόχους της δημιουργίας ενός απλού, ευέλικτου και αξιόπιστου πλαισίου που είναι καλύτερο από το υπάρχον πλαίσιο. Όσον αφορά την απλότητα, η αντικατάσταση του «διαρθρωτικού ελλείμματος» ως μεταβλητής ελέγχου με τις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες είναι θετική, καθώς θα μειώσει τις διαμάχες γύρω από το μη παρατηρήσιμο «διαρθρωτικό έλλειμμα» και το «κενό παραγωγής».
Όσον αφορά την ευελιξία, τα μεμονωμένα σχέδια προσαρμογής και η πιθανή επέκτασή τους παρουσιάζουν αβέβαια αποτελέσματα. «Ενώ μπορεί να δίνουν κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, οι οποίες υποστηρίζουν τις αξιολογήσεις των κρατών, δίνουν επίσης στα κράτη μέλη αυξημένη ευελιξία να αναβάλουν και να αποκλίνουν από τις απαραίτητες δημοσιονομικές προσαρμογές, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν αρνητικές για την πιστοληπτική ικανότητα», δήλωσε ο Lennkh-Yunus. «Η αξιοπιστία και η αποτελεσματική συμμόρφωση είναι απίθανο να βελτιωθούν ενώ μπορεί ακόμη και να αποδυναμωθούν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: