Scope Ratings: Πώς η ακροδεξιά απειλεί τα επενδυτικά πλάνα της ΕΕ ύψους 500 δισ. ευρώ

Scope Ratings: Πώς η ακροδεξιά απειλεί τα επενδυτικά πλάνα της ΕΕ ύψους 500 δισ. ευρώ
Photo: pixabay.com
Η αυξανόμενη επιρροή των ακροδεξιών κομμάτων μπορεί να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της ΕΕ να καλύψει το ετήσιο επενδυτικό κενό των 500 δισ. ευρώ.

Η αυξανόμενη επιρροή των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη μπορεί να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλύψει το ετήσιο επενδυτικό κενό των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, προειδοποιεί η Scope Ratings. Η πολιτική αναταραχή που προκάλεσαν οι πρόσφατες ευρωεκλογές επιδεινώνει τις προκλήσεις για την ΕΕ στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητά της.

Σύμφωνα με τους αναλυτές Eiko Sievert και Tom Giudice της Scope Ratings, η αυξανόμενη επιρροή των ακροδεξιών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα επόμενα πέντε χρόνια. Με την προοπτική πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και τη νίκη του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, οι επενδυτές ανησυχούν για τον αυξημένο δημοσιονομικό κίνδυνο στην περιοχή, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Scope Ratings επισημαίνει την ανάγκη για πρόσθετα δημόσια κεφάλαια προκειμένου να μειωθεί το επενδυτικό κενό της ΕΕ. Η κάλυψη αυτού του κενού απαιτεί συνδυασμό δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), της έκδοσης κοινού χρέους της ΕΕ και της κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Με χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ισπανία να διατηρούν υψηλά επίπεδα χρέους, η Scope Ratings προειδοποιεί ότι η δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δημόσιων επενδύσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ταχύτερη πρόοδος της ένωσης κεφαλαιαγορών (CMU) είναι απαραίτητη για να μειωθεί το επενδυτικό κενό της ΕΕ, καθώς η χρηματοδότηση θα πρέπει να προέλθει κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: