Σε άμεση ισχύ τα μέτρα της Κομισιόν για την απασχόληση στην Ελλάδα
- 15/10/2015, 17:28
- SHARE
Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει άνω των 35 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη χθεσινή υπογραφή του Προγράμματος για την Ανάπτυξη και Απασχόληση για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Τα έκτακτα μέτρα που παρουσίασε η Επιτροπή για την Ελλάδα μπορούν επομένως να τεθούν σε ισχύ αύριο.
Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει άνω των 35 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, εκ των οποίων τα 20.6 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία. Την επόμενη εβδομάδα θα εκταμιευτούν 800 εκατ. ευρώ. Συνολικά, σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ θα διατεθούν εντός του 2015 και 1 δισ. ευρώ εντός του 2016, ενώ τα έκτακτα αυτά μέτρα θα δώσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ξοδέψει περίπου 2 δισ. ευρώ λιγότερα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο δήλωσε: «Με την έναρξη ισχύος των προτάσεων της Επιτροπής μπορεί να αρχίσει η ροή των κονδυλίων της ΕΕ στην Ελλάδα, αρχίζοντας με την καταβολή 800 εκατ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για επένδυση στην πραγματική οικονομία, στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει στην Ελλάδα κάθε τεχνική βοήθεια που χρειάζεται για να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τα κονδύλια της ΕΕ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.»
Η κ. Corina Creţu, Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική δήλωσε: «Βρισκόμουν στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, για να συζητήσω την εφαρμογή αυτού του προγράμματος με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Τα μέτρα αυτά είναι ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εναπόκειται πλέον στους Έλληνες εταίρους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ στην πράξη.»
Το πρόγραμμα για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση στην Ελλάδα έχει ως στόχο να στηρίξει την ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, την Επιτροπή και τους διεθνείς εταίρους στο πλαίσιο του νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η Επιτροπή παρέχει επίσης τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία στην Ελλάδα μέσω της νέας υπηρεσίας υποστήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την εξασφάλιση της ταχείας ενεργοποίησης των κονδυλίων και της βέλτιστης χρήσης τους για την υποστήριξη της ανάκαμψης, και τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη.
Τσακαλώτος: Θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις
Στο μεταξύ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και το θέμα του χρέους, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Ντάλιπ Σιντς, τον οποίο συνόδευε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, στη συνάντηση, η οποία εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα, ο κ. Σιντς αναφέρθηκε στην ύπαρξη απόλυτης ομοφωνίας για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επισήμανε, επίσης ότι είναι σημαντικό να διαγράφεται πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε για την πρόοδο του προγράμματος, την προσπάθεια την οποία καταβάλλει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, την πορεία προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το θέμα του χρέους. Διαβεβαίωσε, παράλληλα ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, επισημαίνοντας, πάντως ότι θα πρέπει και οι θεσμοί, από την πλευρά τους, να επιδείξουν ευελιξία σε εκκρεμή θέματα με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις.