Σε… αναμονή 93 εκατ. ευρώ: Η ΑΑΔΕ αναζητά 130.000 φορολογούμενους για επιστροφή φόρου

Σε… αναμονή 93 εκατ. ευρώ: Η ΑΑΔΕ αναζητά 130.000 φορολογούμενους για επιστροφή φόρου
Photo: pixabay.com
Χιλιάδες φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει σωστά το IBAN τους, εμποδίζοντας την επιστροφή των χρημάτων που τους αναλογούν.    

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναζητά 130.000 φορολογούμενους προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους συνολικού ύψους 93 εκατ. ευρώ. Στους 92.000 φορολογούμενους των προηγούμενων ετών προστέθηκαν άλλοι 38.000 συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο μέτρο της αυτόματης προσυμπλήρωσης και υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης.

Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των φορολογουμένων είναι ότι δεν έχουν δηλώσει σωστά το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού ή δεν το έχουν δηλώσει καθόλου, με αποτέλεσμα η Εφορία να μην μπορεί να τους επιστρέψει τα χρήματα. Παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις της ΑΑΔΕ μέσω email και μηνυμάτων στον λογαριασμό τους στο myAADE, δεν έχουν ανταποκριθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Από τους 130.000 φορολογούμενους που αναζητά η ΑΑΔΕ, οι 127.000 είναι φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται επιστροφές 16 εκατ. ευρώ, ενώ 3.000 είναι επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφές 77 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΑΑΔΕ, οι επιστροφές χρημάτων γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν άλλες οφειλές ή το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με άλλες υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα προκύψουν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω συμψηφισμού να χορηγείται έκπτωση 3%.

Επιπλέον, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης καθίσταται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE από όλους τους φορολογούμενους, διαφορετικά η υποβολή της δήλωσης δεν προχωράει. Μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ «myAADEapp», οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το IBAN του λογαριασμού τους για να λάβουν τα χρήματα από την ΑΑΔΕ.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 925.241 φορολογικές δηλώσεις, εκ των οποίων το 25% είναι πιστωτικές. Η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ή συμψηφίσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 50,4 εκατ. ευρώ για το 91% των φορολογουμένων με πιστωτικά εκκαθαριστικά. Ειδικότερα, σε 162.127 φορολογούμενους χωρίς καμία οφειλή έχουν επιστραφεί άμεσα 34 εκατ. ευρώ, ενώ για 56.371 φορολογούμενους πραγματοποιήθηκαν κεντρικοί συμψηφισμοί με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.

Η ΑΑΔΕ συνεχίζει να ενθαρρύνει τους φορολογούμενους να ενημερώσουν τα στοιχεία του IBAN τους για την ομαλή επιστροφή των χρημάτων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: