Σε… ανισορροπία η Ευρωζώνη: Η συρρίκνωση στη Γερμανία, οι «μεσογειακές» εκπλήξεις και η σημασία για τα επιτόκια
- 30/07/2024, 13:30
- SHARE
Σε απρόσμενη συρρίκνωση οδηγήθηκε η γερμανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,1%. Αυτό το αποτέλεσμα προβλέφθηκε από μόλις έναν από τους 35 οικονομολόγους σε έρευνα του Bloomberg. Αντίθετα, η Γαλλία και η Ισπανία ξεπέρασαν τις προβλέψεις ανάπτυξης, ενώ η Ιταλία παρουσίασε μικρή αύξηση 0,2%.
Σημειώνεται ότι μόλις 0,3% επεκτάθηκε το ΑΕΠ στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο 2024, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% στην ευρωζώνη και κατά 0,7% στην ΕΕ.
Η γερμανική οικονομία επηρεάστηκε αρνητικά από τη μείωση των επενδύσεων σε εξοπλισμό και κτίρια, όπως ανέφερε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. «Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει στην κρίση», δήλωσε ο Κλάους Βόλραμπε του ινστιτούτου Ifo. Ο δείκτης εμπιστοσύνης του Ifo για τον Ιούλιο υποδηλώνει αδύναμη εκκίνηση για το τρίτο τρίμηνο, με τη μεταποιητική βάση να συνεχίζει να υποφέρει.
Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,9% τον Ιούλιο, πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και τροφίμων. Τα αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη δείχνουν άνισα επίπεδα ανάπτυξης, θέτοντας προκλήσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ενόψει της κρίσιμης απόφασης του Σεπτεμβρίου για τα επιτόκια.
Η Αυστρία παρουσίασε στασιμότητα στο τρίμηνο, ενώ η Λιθουανία διατήρησε ισχυρή ανάπτυξη. Η Ιρλανδία και το Βέλγιο σημείωσαν επίσης θετικά αποτελέσματα. Συνολικά, το Bloomberg Economics Nowcast δείχνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης επεκτάθηκε κατά 0,2% το τρίμηνο, αντίστοιχα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτής της εβδομάδας θα είναι καθοριστικά. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή στο 2,5% τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Στη Γαλλία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, ενώ η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,8%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων.
Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου επηρεάζει επίσης την οικονομία, με τους επιχειρηματικούς δείκτες να καταγράφουν αύξηση της αβεβαιότητας.