Σε ανοδική τροχιά αναμένεται να κινηθεί ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο
- 10/10/2022, 08:43
- SHARE
Σε τροχιά ανόδου αναμένεται να βρεθεί και πάλι ο πληθωρισμός μετά από μια μικρή αποκλιμάκωση στο ρυθμό αύξησης, τον Αύγουστο, με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει το μεσημέρι τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, και με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν ότι θα υπάρξει νέα σημαντική άνοδος και ότι δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 12,1% που ήταν το υψηλότερο επίπεδο για το 2022 και είχε καταγραφεί τον Ιούνιο.
Προάγγελος μία τέτοιας ενδεχόμενης εξέλιξης ήταν η ανακοίνωση από την Eurostat του εναρμονισμένου πληθωρισμού για τον Σεπτέμβριο που είχε εκτιναχθεί στα 12,1% από 11,2% που ήταν τον Αύγουστο. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ , είναι παραδοσιακά υψηλότερος από αυτόν της Eurostat έως και μία ποσοστιαία μονάδα, τότε αναμένεται να σημειωθεί νέο αρνητικό ρεκόρ.
Ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει την εκτίμηση είναι ότι τον Σεπτέμβριο το φυσικό αέριο συνέχισε να είναι υψηλά, ενώ υπήρξε κύμα αυξήσεων και στα είδη σούπερ μάρκετ. Μοναδικό ίσως στοιχείο που λειτουργήσει ως αντίβαρο, είναι το γεγονός ότι υπήρξε αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα, μία τάση που είχε δημιουργηθεί από τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, από την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη και εκτοξεύθηκε στο 12,1%, από 11,2% τον Αύγουστο.
Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 11,4% τον Αύγουστο, σύμφωνα με το εθνικό «καλάθι» της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ σύμφωνα με το καλάθι του Εναρμονισμένου Δείκτη της Eurostat ήταν στο 11,2%. Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός κατέγραψε αύξηση 11,6% τον Ιούλιο.
Η Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο, ήταν πρωταθλήτρια στην ευρωζώνη, με μηνιαία μεταβολή του πληθωρισμού 3%.
Τις υψηλότερες αυξήσεις καταγράφουν οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Συγκεκριμένα η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (11,8%, έναντι 10,6% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3% από 3,8% τον Αύγουστο).
Διαβάστε ακόμη:
Αγώνας δρόμου για να σωθεί το «καλάθι της νοικοκυράς»
Πόσο ακρίβυναν καφές, γάλα και ζάχαρη σε όλη την Ευρώπη τον Αύγουστο – Τι έγινε στην Ελλάδα