Σε ασφυξία η Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο
- 06/03/2015, 09:01
- SHARE
Τα τρία όχι της ΕΚΤ ήταν μάλλον αναμενόμενα για όσους γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στη Φρανκφούρτη - Οι προϋποθέσεις του Μάριο Ντράγκι.
Ο Μάριο Ντράγκι είχε φροντίσει σε αρκετές ευκαιρίες να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα χαλαρώσει την πίεση προς την Αθήνα, αν δεν δει σαφή σημάδια ότι θα υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση του προγράμματος και συμφωνία με τους «θεσμούς». Χθες, υλοποίησε όσα ήδη είχε προαναγγείλει.
Έδωσε ρευστότητα με το σταγονόμετρο στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. Τα μόλις 500 εκατ. ευρώ, όταν οι τράπεζες είχαν ζητήσει 2 δισ. ευρώ είναι πολύ λίγα, ακόμη κι αν μπορεί να υπάρξει και νέα αύξηση την επόμενη εβδομάδα, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Το επιχείρημα ότι δεν υπήρξε εκροή καταθέσεων είναι η μισή αλήθεια, αφού ναι μεν σταμάτησαν οι εκροές από νοικοκυριά, όμως αποσύρθηκε περίπου 1 δισ. ευρώ από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, που μεταφέρθηκε από τις καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ για να δανείσει το Δημόσιο.
Η απόρριψη του αιτήματος της κυβέρνησης για αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων κατά επιπλέον 8 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες, εφόσον δεν θα εκταμιευθούν χρήματα από το Eurogroup ισοδυναμεί με ασφυξία έως τουλάχιστον τον Ιούνιο, όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Μέχρι τότε, αν δεν αλλάξει κάτι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζονται πανάκριβα από τον ELA, αφού ο Μάριο Ντράγκι ήταν σαφής: μόνο εφόσον υπάρξει προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα αρχίσει να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο δανεισμού από την ΕΚΤ είναι 0,05%, ενώ από τον ELA 1,55%.
Όσο για το πολυαναμενόμενο QE; Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα εάν δεν υλοποιηθούν 3 προϋποθέσεις:
1. Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
2. Να επανέλθει το waiver (η κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυα).
3. Να αποπληρωθούν τα ομόλογα του Ιουλίου και του Αυγούστου, που έχει στην κατοχή της, αφού ο κανονισμός απαγορεύει την αγορά ομολόγων πάνω από 33% ανά εκδότη χρέους.
Η δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση είναι η πληρωμή των δανειακών της αναγκών, ώστε να μη βρεθεί αντιμέτωπη με πιστωτικό γεγονός.
Όπως διαφαίνεται από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης, δεν είναι αρκετές για να ξεκλειδώσουν μέρος των 7,2 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, θα πρέπει άμεσα να εμφανίσει το εναλλακτικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση…