Σε χαμηλό διετίας το οικονομικό κλίμα πριν τα capital controls
- 02/07/2015, 12:01
- SHARE
Έκθεση του ΙΟΒΕ για τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, που υποχώρησε σε χαμηλό διετίας πριν την επιβολή των capital controls.
Το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο εξασθενεί σε σχέση με τον Μάιο, οριακά στην Ευρωζώνη και περισσότερο στην ΕΕ, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται κατά 0,3 μονάδες χαμηλότερα στην πρώτη περίπτωση και κατά 0,9 στη δεύτερη (στις 103,8 και τις 105,5 μονάδες αντίστοιχα), πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο περιπτώσεις.
Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η οριακή επιδείνωση του δείκτη είναι αποτέλεσμα εν μέρει της αρνητικής μεταβολής των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία (-0,4) και περισσότερο εκείνης στο Λιανικό εμπόριο (-2,6). Αντίθετα, οι προσδοκίες ενισχύθηκαν στις Κατασκευές (+0,8) και παρέμειναν σταθερές στις Υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Σε επίπεδο χωρών, οι συνολικές προσδοκίες βελτιώνονται ελαφρά στην Ολλανδία (+0,4) και την Ιταλία (+0,8), ενώ αντίθετα περιορίστηκαν στην Ισπανία (-2) και παρέμειναν αμετάβλητες στην Γερμανία και την Γαλλία.
Στην ΕΕ, το οικονομικό κλίμα επίσης μεταβάλλεται αρνητικά και εντονότερα σε σχέση με την Ευρωζώνη, εξέλιξη ορμώμενη από τις δυσμενέστερες προσδοκίες στο Ην. Βασίλειο (-3,8), αφού στην Πολωνία οι προσδοκίες παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Σε επίπεδο τομέων, το κλίμα ακολουθεί την τάση της Ευρωζώνης και βελτιώνεται στο Λιανικό Εμπόριο και τη Βιομηχανία, ενώ επιδεινώνεται στις Κατασκευές. Αντίθετα με την Ευρωζώνη όμως, οι προσδοκίες των καταναλωτών βελτιώνονται, ενώ στις Υπηρεσίες καταγράφεται σημαντική επιδείνωση.
Αναλυτικότερα:
–Στη Βιομηχανία, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώνονται στις -3,3 και -3,4 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής επιδεινώνονται και στις δύο ζώνες, όπως και οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να υποδηλώνουν μικρή διόγκωση στην ΕΕ και ήπια αποκλιμάκωση στην Ευρωζώνη.
–Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώνονται στις +8,6 και +7,9 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους χάνουν έδαφος και στις δύο ζώνες, όπως συμβαίνει και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά μόνο στην ΕΕ. Αντίθετα, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης βελτιώνονται ελαφρά και στις δύο ζώνες.
–Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώνονται στις +2,1 μονάδες στην ΕΕ και τις -1,1 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα μεταβάλλονται αρνητικά και στις δύο ζώνες, περισσότερο στην ΕΕ, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να υποδηλώνουν κλιμάκωση. Τέλος, πτώση καταγράφει και ο δείκτης των προβλέψεων για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες, εντονότερη στην ΕΕ.
–Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινείται στις -18,5 και -24,2 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών κερδίζουν έδαφος σε αμφότερες τις ζώνες, όπως συμβαίνει και με το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την απασχόληση, περισσότερο στην ΕΕ.
Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -3,3 και -5,6 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού βελτιώνονται οριακά στην ΕΕ, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται στην Ευρωζώνη. Η πρόθεση για αποταμίευση βαίνει δυσμενέστερη στην Ευρωζώνη και βελτιώνεται στην ΕΕ, ενώ τέλος, ως προς την εξέλιξη της
ανεργίας οι σχετικοί δείκτες κερδίζουν έδαφος σε αμφότερες τις ζώνες.