Σε δίκη παραπέμπεται ο Ιωάννης Διώτης για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Σε δίκη παραπέμπεται ο Ιωάννης Διώτης για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εφετών ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν αξιοποίησε το υλικό της λίστας ως ώφειλε - Απαλλαγή του Ιωάννη Καπελέρη.

Την παραπομπή του Ιωάννη Διώτη σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για τους χειρισμούς του, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, στην υπόθεση του υλικού της «λίστας Λαγκάρντ» αποφάσισε με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών.

Με το βούλευμα του (αριθμ. 44/2015), το Συμβούλιο κρίνει ότι ο κ. Διώτης θα πρέπει να λογοδοτήσει στο ακροατήριο για την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία.

Παράλληλα οι εφέτες αποφάσισαν την απαλλαγή τού προκατόχου τού κ. Διώτη στο ΣΔΟΕ, Ιωάννη Καπελέρη, κατηγορούμενου επίσης για τη μη αξιοποίηση των στοιχείων της επίμαχης λίστας.

Με το βούλευμα γίνεται δεκτή, στο σύνολο της, η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Μανώλη Δράκου, ο οποίος είχε ζητήσει την παραπομπή Διώτη για απιστία και την απαλλαγή του για το αδίκημα της καταστροφής εγγράφου από υπάλληλο με σκοπό τον πορισμό αθέμιτου οφέλους ή βλάβης τρίτου κατά του ελληνικού Δημοσίου. Ζητούσε, επίσης, ο κ. Δράκος την απαλλαγή Καπελέρη αποδεχόμενος, όπως και το Συμβούλιο Εφετών, τους ισχυρισμούς του ότι δεν έλαβε ποτέ επισήμως, από τον τότε προϊστάμενο του υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο με τη λίστα των καταθετών, πλην κάποιων ονομάτων για να φτιάξει το φορολογικό τους προφίλ και επίσης ότι δεν έλαβε ουδέποτε επίσημη εντολή για περαιτέρω έλεγχο.

Με το βούλευμά τους, οι εφέτες καταλογίζουν στον κ. Διώτη ότι δεν αξιοποίησε τα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ» με τους περίπου 2.000 καταθέτες στην HSBC ώστε να αντληθούν στοιχεία για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, απορρίπτοντας τη θέση του πρώην εισαγγελέα ότι η επίμαχη λίστα αποτελούσε παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» έχει παραπεμφθεί σε δίκη, στις 25 Φεβρουαρίου, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου -που είχε παραλάβει επισήμως το επίμαχο υλικό- για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας τέλεσης απιστίας στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι κατηγορίες σε βάρος του πρώην υπουργού αφορούν την αλλοίωση των στοιχείων του αρχείου με την αφαίρεση των ονομάτων τριών συγγενικών του προσώπων που συνολικά οι καταθέσεις τους στην ελβετική τράπεζα ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ