Σε δύσκολο περιβάλλον τα πολυτελή brand – Πτώση 8% στις πωλήσεις της Gucci

Σε δύσκολο περιβάλλον τα πολυτελή brand – Πτώση 8% στις πωλήσεις της Gucci
epa08503048 White gloved doormen stand out front of the Italian retailer Gucci in New York, New York, USA, 22 June 2020. New York City officially began Phase Two with most activities reopening after being shut down for 100 days due to the coronavirus pandemic. EPA/PETER FOLEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για το σύνολο του 2023, ο όμιλος ανακοίνωσε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα 4,75 δισ. ευρώ, από 5,59 δισ. ευρώ το 2022.

Η ιδιοκτήτρια της Gucci, η Kering, αναμένει ότι οι επενδύσεις στους οίκους μόδας της και η ομαλοποίηση της αύξησης των πωλήσεων σε ολόκληρο τον τομέα της πολυτέλειας θα επιβαρύνουν την κερδοφορία της φέτος.

Ο γαλλικός όμιλος ανακοίνωσε την Πέμπτη πωλήσεις 4,97 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο, έναντι προσδοκιών για 4,91 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συναίνεσης που παρέχονται από την Visible Alpha. Οι πωλήσεις της Gucci υποχώρησαν κατά 8% σε αναφερόμενους όρους στα 2,53 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο.

Για το σύνολο του 2023, ο όμιλος ανακοίνωσε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα 4,75 δισ. ευρώ, από 5,59 δισ. ευρώ το 2022.

Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν στα 4,63 δισ. ευρώ το 2023 από 5,395 δισ. ευρώ, υπολείπονται των εκτιμήσεων των αναλυτών για 4,89 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη για το σύνολο του έτους μειώθηκαν στα 2,98 δισ. ευρώ από 3,61 δισ. ευρώ το 2022, ενώ οι αναλυτές έβλεπαν καθαρά κέρδη 3,17 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Visible Alpha.

Για το 2024, η Kering αναμένει μείωση σε σχέση με το περυσινό ποσό, ιδίως κατά το πρώτο εξάμηνο.

«Σε ένα περιβάλλον αγοράς που παραμένει αβέβαιο στις αρχές του 2024, οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στα brands μας θα ασκήσουν πίεση στα αποτελέσματά μας βραχυπρόθεσμα» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η εταιρεία κατέγραψε έσοδα για το σύνολο του έτους ύψους 19,57 δισ. ευρώ, μειωμένα από 20,35 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, αλλά σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 19,515 δισ. ευρώ.

Η μάρκα της Gucci, ο μεγαλύτερος συντελεστής των εσόδων του ομίλου, κατέγραψε 9,87 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από τα 10,49 δισ. ευρώ το 2022, αλλά ελαφρώς πάνω από τις προοπτικές των αναλυτών για 9,09 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Visible Alpha.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως η Gucci βρίσκεται στο μέσον μιας διαδικασίας ανάκαμψης μετά τον διορισμό του Σαμπάτο ντε Σάρνο τον Ιανουάριο του 2023 ως επικεφαλής του δημιουργικού της τομέα. Ορισμένοι αναλυτές επεσήμαναν ότι το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ότι τα σημάδια βελτίωσης θα χρειαστούν χρόνο.

Τι προβληματίζει τον κλάδο;

Μετά τη μεταπολιτευτική ευφορία, ο κλάδος της πολυτέλειας αντιμετωπίζει επιβράδυνση της ζήτησης λόγω των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού που έχουν συμπιέσει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Επιπλέον, οι οικονομικές δυσχέρειες στην Κίνα -μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κλάδου- προκάλεσαν βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη των εταιρειών πολυτελείας στη χώρα, επιτείνοντας την πτώση του κλάδου.

Μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα δείχνουν μια μικτή εικόνα, με την Richemont και την Brunello Cucinelli να επωφελούνται από μια πιο πλούσια πελατειακή βάση, ενώ εταιρείες όπως η Hugo Boss και η Burberry σημείωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα.

Η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, που θεωρείται σημείο αναφοράς για ολόκληρο τον κλάδο, σημείωσε πωλήσεις πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για το περασμένο έτος και δήλωσε ότι εισέρχεται στο 2024 με αυτοπεποίθηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: wall street journal