Σε έκτακτο καθεστώς ασφαλείας συνοριακές περιοχές της Ρωσίας – Η προσοχή στη μάχη του Κουρσκ

Σε έκτακτο καθεστώς ασφαλείας συνοριακές περιοχές της Ρωσίας – Η προσοχή στη μάχη του Κουρσκ
Ukrainian and German soldiers are seen during the visit of Ukrainian President and German Defence Minister to a military training area in Mecklenburg-Vorpommern, north-eastern Germany, on June 11, 2024, where Ukrainian soldiers are trained on the ‘Patriot’ air defence missile system. (Photo by Jens Büttner / POOL / AFP) Photo: AFP
Η μεγαλύτερη επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου το 2022.

Η Ρωσία επέβαλε ένα σαρωτικό καθεστώς ασφαλείας σε τρεις συνοριακές περιοχές το Σάββατο, καθώς η Μόσχα συγκέντρωσε δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου το 2022.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πέρασαν τα ρωσικά σύνορα νωρίς την Τρίτη και σάρωσαν ορισμένα δυτικά τμήματα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ, μια αιφνιδιαστική επίθεση που μπορεί να αποσκοπεί στην απόκτηση μοχλού πίεσης σε πιθανές συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση και παρόλο που ο ανώτατος στρατηγός της Ρωσίας, Βαλέρι Γερασίμοφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η εισβολή της Ουκρανίας ανακόπηκε, η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις πίσω από τα σύνορα.

«Ο εχθρός έχει σταματήσει μέχρι στιγμής – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ήσυχα εκεί: εκεί διεξάγονται σοβαρές μάχες», δήλωσε ο Αντρέι Γκουρούλιοφ, υποστράτηγος που υπηρέτησε στις σοβιετικές και ρωσικές δυνάμεις και τώρα είναι νομοθέτης του κυβερνώντος κόμματος.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ δήλωσαν ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί αφού η Ρωσία έσπευσε να στείλει δυνάμεις για να σταματήσει την αιφνιδιαστική ουκρανική προέλαση, αν και είπαν ότι η Ουκρανία ενισχύει γρήγορα τις δυνάμεις της και ότι υπάρχουν έντονες μάχες σε εξέλιξη.

Η ουκρανική επίθεση κατά της Ρωσίας ώθησε ορισμένους στη Μόσχα να αναρωτηθούν γιατί η Ουκρανία μπόρεσε να διαπεράσει την περιοχή του Κουρσκ τόσο εύκολα μετά από περισσότερα από δύο χρόνια του πιο έντονου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ουκρανία δεν σχολίασε άμεσα την επίθεση, αλλά βίντεο που αναρτήθηκε σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης υποτίθεται ότι δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να ελέγχουν μια εγκατάσταση μέτρησης φυσικού αερίου στη συνοριακή πόλη Σούντζα, όπου ρωσικό φυσικό αέριο εισέρχεται στην Ουκρανία για διαμετακόμιση στην Ευρώπη.

Αναφορές από ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι η Ουκρανία είχε τον έλεγχο ορισμένων περιοχών της Σούντζα.

Πυρηνικό εργοστάσιο

Ο Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), διέταξε να επιβληθεί αντιτρομοκρατικό καθεστώς στις περιοχές Κουρσκ, Μπριάνσκ και Μπέλγκοροντ, οι οποίες έχουν συνολική έκταση σχεδόν 92.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«Το καθεστώς του Κιέβου έκανε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας», δήλωσε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή, προσθέτοντας ότι υπήρξαν θύματα μεταξύ των πολιτών.

Τα μέτρα ουσιαστικά δίνουν στις υπηρεσίες ασφαλείας σαρωτικές εξουσίες για τον αποκλεισμό μιας περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων στις επικοινωνίες και των περιορισμών σε μια σειρά από συνήθεις ελευθερίες. Χιλιάδες πολίτες έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή του Κουρσκ.

Ορισμένες αναφορές ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται προς τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, ο οποίος παρέχει ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της νότιας Ρωσίας.

Διαθέτει συνολικά έξι αντιδραστήρες, δύο απενεργοποιημένους, δύο υπό κατασκευή και δύο σε λειτουργία.Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιοχής Κουρτσάτοφ, Αλεξέι Σμιρνόφ, δήλωσε ότι συντρίμμια του μη επανδρωμένου αεροσκάφους έπεσαν σε υποσταθμό ηλεκτροδότησης κοντά στο Κουρτσάτοφ, την πόλη που εξυπηρετεί τον πυρηνικό σταθμό του Κουρτσάτοφ.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ σημείωσε τη «σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα» στην περιοχή και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη δήλωσαν στον ΙΑΕΑ ότι βρέθηκαν θραύσματα, πιθανόν από καταρριφθέντες πυραύλους, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για επίθεση στον σταθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com