Σε επίπεδα 2012 αναμένεται να επιστρέψουν οι ελληνικές εξαγωγές σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ

Σε επίπεδα 2012 αναμένεται να επιστρέψουν οι ελληνικές εξαγωγές σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ
εξαγωγές

Εκτιμάται ότο το 2017 θα καταφέρει να ισοσκελίσει το εμπορικό έλλειμμα των 1,067 δισ. ευρώ που εμφάνιζε τον προηγούμενο χρόνο.

Στα επίπεδα του 2012 αναμένεται να επιστρέψουν φέτος οι ελληνικές εξαγωγές, όταν ανέρχονταν στο ύψος των 27,33 δισ. ευρώ, έναντι των 25,142 δισ. ευρώ το 2016 και έχοντας παρουσιάσει σημαντικές διακυμάνσεις μέχρι και πέρυσι.

Αυτό εκτίμησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμάται ότι το 2017 θα καταφέρει να ισοσκελίσει το εμπορικό έλλειμμα των 1,067 δισ. ευρώ που εμφάνιζε τον προηγούμενο χρόνο, κυρίως λόγω των επιδόσεων του αγροδιατροφικού τομέα, που «βάσει των αριθμών πανελλαδικά, είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άνθιση τις εξαγωγές της Ελλάδας».
Τα στοιχεία αφορούν τη μελέτη του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, για την «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας, ανά περιφέρεια και ανά νομό» για την περίοδο 2012-2016, που παρουσιάστηκε χθες.

Παρόλο που η χώρα μας βρίσκεται πίσω 20 μονάδες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, σε ό,τι αφορά την εξαγωγική της επίδοση ως ποσοστό του ΑΕΠ (στο 14,4% το 2016 στην Ελλάδα), ο κ. Λουφάκης αναγνώρισε ότι σήμερα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, έχουν λιγότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν έναντι του 2015, οπότε και επιβλήθηκαν τα capital control, ενώ τόνισε ότι βάσει του δείκτη Trade Confidence Index (TCI), που κατήρτισαν, για τρίτη φορά φέτος, ο ΣΕΒΕ και η εταιρεία DHL, μέλος του συνδέσμου, η αισιοδοξία φαίνεται και πάλι να επανήλθε στο προσκήνιο για το επιχειρείν. Υπενθυμίζεται ότι ο TCI για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ανήλθε σε 125,75 μονάδες, από 99,5 μονάδες στο πρώτο διάστημα του τρέχοντος έτους και 89,7 μονάδες στο β΄6μηνο του 2016.

Η εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας το 2016 σημείωσε μείωση, με τις εξαγωγές αγαθών να διαμορφώνονται σε 25,1 δισ. ευρώ, έναντι 25,4 δισ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας μείωση κατά 285,8 εκατ. ευρώ, ήτοι 1,1% σε ετήσια βάση, ενώ τα προβλήματα για τους Έλληνες εξαγωγείς συνεχίστηκαν για άλλη μία χρονιά. Στον αντίποδα δε, οι εισαγωγές της χώρας μας το 2016 ενισχύθηκαν κατά 48,7 εκατ. ευρώ (+1,1%), έναντι του 2015, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το εμπορικό έλλειμμα κατά 772,9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, προκύπτει ότι για το 2016 το 66% των ελληνικών εξαγωγών προέρχεται από τις Περιφέρειες Αττικής (49%) και Κεντρικής Μακεδονίας (17%), ενώ ακολουθούν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου (13%), Θεσσαλίας (5%) και Στερεάς Ελλάδας (4%).
Όσον αφορά στις εισαγωγές εμπορευμάτων, η Περιφέρεια Αττικής έχει το μεγαλύτερο μερίδιο (70%) και ακολουθούν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (12%) και Πελοποννήσου (9%), διαμορφώνοντας έτσι το 91,4% των εθνικών εμπορευματικών εισαγωγών.
Για το διάστημα 2012-2016, αύξηση εξαγωγών σημείωσαν οι Περιφέρειες Ιονίου (78%), Κρήτης (30%), Βορείου Αιγαίου (28%), Ηπείρου (24%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (15%), Δυτικής Ελλάδας (12%), Θεσσαλίας (12%), Στερεάς Ελλάδας (3%) και Νοτίου Αιγαίου (1%), ενώ αντίθετα μείωση παρουσίασε η Περιφέρεια Πελοποννήσου (39%), η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (30%) και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (9%, κυρίως λόγω πετρελαιοειδών).

Σε κλαδικό επίπεδο, εκτός των πετρελαιοειδών τα οποία συνεισφέρουν κατά 27% στις εθνικές εξαγωγές, κατέχοντας σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές της Περιφέρειας Αττικής (27%), Πελοποννήσου (76%), αλλά και Κεντρικής Μακεδονίας (15%), δεύτερος σημαντικότερος εξαγωγικός κλάδος είναι τα τρόφιμα τα οποία σημείωσαν αύξηση κατά 327,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7% σε ετήσια βάση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι εκτός της Περιφέρειας Κρήτης, όλες οι υπόλοιπες Περιφέρειες σημείωσαν αύξηση της εξαγωγικής τους επίδοσης στον κλάδο των τροφίμων. Επίσης, σημαντική συνεισφορά στο περιφερειακό εξωτερικό εμπόριο έχουν οι κλάδοι των χημικών και πλαστικών, των μετάλλων και των μηχανών και συσκευών.

Όσον αφορά τους εξαγωγικούς προορισμούς και την ανάλυση των εξαγωγικών επιδόσεων ανά αγορά, παρατηρούμε ότι και για το 2016 οι ενδοκοινοτικές αγορές αποτελούν τον σημαντικότερο στρατηγικό εταίρο σε επίπεδο. Η Ιταλία και η Γερμανία, αποτελούν τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους σε επίπεδο χώρας και Περιφερειών, καθώς βρίσκονται στο top 10 εξαγωγικών προορισμών όλων των ελληνικών Περιφερειών, εκτός της Πελοποννήσου, όπου η Γερμανία αποτελεί τον 11ο  εξαγωγικό προορισμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο παρουσιάζουν οι Περιφέρειες Αττικής (17,9 εκατ. ευρώ), Κεντρικής Μακεδονίας (1,1 εκατ. ευρώ), Πελοποννήσου (445,4 εκατ. ευρώ) και Στερεάς Ελλάδας (172,8 εκατ. ευρώ), ενώ αντίθετα, το μεγαλύτερο πλεόνασμα εμφανίζουν οι Περιφέρειες Θεσσαλίας (566,5 εκατ. ευρώ) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (310,6 εκατ. ευρώ).

Πρόταση ΣΕΒΕ για φορολογικά/ασφαλιστικά κίνητρα σε παραγωγικές & εξαγωγικές επιχειρήσεις
Να υπάρξει ειδική πολιτική στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, που όπως φαίνεται είναι οι μοναδικές που αντιστέκονται και δείχνουν στην πλειονότητά τους να είναι σχετικά υγιείς, αποτελώντας τη μόνη ελπίδα για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση, ζητά εκ νέου ο ΣΕΒΕ.
Με τη στήριξή τους, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους, αποτρέπεται η μεταφορά/μετανάστευσή τους στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα θα σταματήσει η αιμορραγία των ικανών στελεχών στο εξωτερικό, κυρίως «επειδή πληρώνουν λιγότερες εισφορές» είπε ο κ. Λουφάκης.

Με δεδομένο ότι, αφενός, η υπερφορολόγηση (φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) αποτελεί πλέον το απόλυτο αντικίνητρο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και, αφετέρου, οι ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκεται η χώρα και η οικονομία της δεν επιτρέπουν μια άμεση οριζόντια μείωση φόρων και εισφορών των επιχειρήσεων και της εργασίας, ο ΣΕΒΕ, προτείνει ως μείζον κριτήριο ελάφρυνσης μιας επιχείρησης να αποτελεί η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας προς εξαγωγή και η εισαγωγή συναλλάγματος από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒΕ ζητά μείωση των κρατικών δαπανών, μείωση φορολογίας και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, προς όφελος της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αύξησης του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, αύξησης ανταγωνιστικότητας, προσέλκυσης επενδύσεων, ανάπτυξης και μεγέθυνσης της οικονομίας και επαναπατρισμού κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒΕ έχει επεξεργαστεί και έχει καταθέσει στην πολιτεία μια αρχική πρόταση, η οποία μπορεί να αναλυθεί περαιτέρω και να χρησιμοποιηθεί για να έχει η εταιρεία και οι εργαζόμενοι σ αυτήν ελαφρύνσεις στις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα, κατά τον ΣΕΒΕ, στο όλο σχήμα θα μπορούσαν να συμμετέχουν και οι τράπεζες,  προσφέροντας στις εξαγωγικές επιχειρήσεις μια έκπτωση στα επιτόκια χορηγήσεων ή ένα bonus στα επιτόκια καταθέσεων.
Πάντως, κατά τον ΣΕΒΕ, παρόλο που οποιοδήποτε φορολογικό κίνητρο είναι επιθυμητό, έμφαση πρέπει να δοθεί στην μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή στην ελάφρυνση της φορολόγησης της εργασίας.