Nvidia: Η χρηματιστηριακή της αξία θα μπορούσε να υπερτριπλασιαστεί στα 10 τρισ. δολάρια

Nvidia: Η χρηματιστηριακή της αξία θα μπορούσε να υπερτριπλασιαστεί στα 10 τρισ. δολάρια
Nvidia CEO Jensen Huang speaks during Computex 2024 in Taipei on June 4, 2024. (Photo by I-Hwa CHENG / AFP) Photo: AFP
Η εταιρεία απολαμβάνει ένα «αδιαπέραστο» πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Του Jason Ma

Μόλις τον περασμένο χρόνο, η Nvidia, ηγέτιδα δύναμη των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, σκαρφάλωσε περισσότερο από 200% στην ανώτερη κατηγορία των πιο πολύτιμων εταιρειών στον κόσμο και ήδη πλησιάζει τη Microsoft και την Apple.

Ωστόσο, η Beth Kindig, επικεφαλής αναλύτρια τεχνολογίας στο I/O Fund, βλέπει περισσότερα αστρονομικά κέρδη τα επόμενα χρόνια, προβλέποντας ότι η κεφαλαιοποίηση της Nvidia θα αυξηθεί κατά 270% στα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στο κλείσιμο της Παρασκευής, η αξία της εταιρείας ήταν περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σε συνέντευξή της την Τρίτη στο CNBC, η ίδια επεσήμανε ότι η Nvidia τροφοδοτεί τις υποδομές ΤΝ, καθώς τα τσιπ της έχουν μεγάλη ζήτηση για κέντρα δεδομένων που εκπαιδεύουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και αργότερα φέτος θα κυκλοφορήσει τα τσιπ Blackwell, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα προηγούμενα τσιπ Hopper.

Εκτός από το hardware, το λογισμικό της Nvidia τής δίνει επίσης ένα πλεονέκτημα, ενώ ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην εταιρεία, σημείωσε η Kindig.

«Έχουμε λοιπόν πολλά μπροστά μας», είπε. «Ακόμη είναι πολύ, πολύ νωρίς για τη Nvidia»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και ανταγωνιστές όπως η AMD και η Intel έχουν κάνει τις δικές τους αισιόδοξες προβλέψεις για την αγορά ΤΝ, η Kindig είπε ότι η Nvidia θα αρπάξει τη «μερίδα του λέοντος», προσθέτοντας ότι άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες που αναπτύσσουν τσιπ εσωτερικά το κάνουν συνήθως για να βελτιστοποιήσουν τις δικές τους εφαρμογές και δεν εκμεταλλεύονται εμπορικά τα τσιπ με τον τρόπο που το κάνει η Nvidia.

Από την πλευρά του λογισμικού, η αναλύτρια επεσήμανε την πλατφόρμα CUDA της Nvidia, συγκρίνοντάς την με το λειτουργικό σύστημα iOS της Apple, το οποίο βοήθησε να γίνει το iPhone κυρίαρχο.

«Το ίδιο πράγμα συμβαίνει με τη Nvidia – η πλατφόρμα CUDA είναι αυτό που μαθαίνουν οι μηχανικοί λογισμικού και ΤΝ για να προγραμματίζουν GPU», είπε η Kindig. «Έτσι, προσκολλώνται. Ο συνδυασμός είναι ασυναγώνιστος».

Η Kindig νωρίτερα φέτος προέβλεψε ξανά αποτίμηση 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων∙ συγκεκριμένα, ανέφερε στη RealVision ότι η Nvidia θα φτάσει σε αυτό το ορόσημο μέχρι το 2030.

Έκτοτε, η Nvidia ανέφερε οικονομικά κέρδη πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street.

«Ο κλάδος γνωρίζει μια σημαντική αλλαγή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang σε μια κλήση κερδών τον περασμένο μήνα. «Η επόμενη βιομηχανική επανάσταση έχει αρχίσει. Εταιρείες και χώρες συνεργάζονται με τη Nvidia για να μετατοπίσουν την εγκατεστημένη βάση κέντρων δεδομένων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να επιταχύνουν την υπολογιστική και να δημιουργήσουν έναν νέο τύπο κέντρου δεδομένων, εργοστάσια ΤΝ, για να παράγουν ένα νέο εμπόρευμα, την ΤΝ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com