Σε υψηλό δεκαετιών οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στη Σουηδία

Σε υψηλό δεκαετιών οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στη Σουηδία
Photo: pixabay.com
Οι εταιρείες που μέχρι τώρα «άντεχαν» και ήταν ανθεκτικές δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν σταθερό κύκλο εργασιών και ρευστότητα.

Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στη Σουηδία αυξήθηκαν κατά 29% το 2023 στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990, όταν το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων ακρωτηρίασε το τραπεζικό σύστημα της σκανδιναβικής χώρας.

Αυτό μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στον απόηχο του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων, σύμφωνα με την UC, έναν οργανισμό αναφοράς πιστώσεων που συνέταξε τα στοιχεία. Τον Δεκέμβριο, οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 23% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε.

«Η ελαφρώς αισιόδοξη τάση που είδαμε το φθινόπωρο, όπου οι πτωχεύσεις φαινόταν να σταθεροποιούνται, έχει πλέον αντιστραφεί και η εξέλιξη έχει επιταχύνει και πάλι», δήλωσε η Γκαμπριέλα Γκόρανσον, διευθύνουσα σύμβουλος της UC, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Σουηδία αναμένεται ευρέως ότι θα αντιμετωπίσει ύφεση φέτος, ακόμη και μετά τη διακοπή της 18μηνης εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, εν μέσω επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Η Γκόρανσον λέει ότι οι εταιρείες που μέχρι τώρα «άντεχαν» και ήταν ανθεκτικές δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν σταθερό κύκλο εργασιών και ρευστότητα.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νέων startups στη Σουηδία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία για πολλούς μεγάλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, καθώς και των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com