Σε ιστορικά υψηλά το φυσικό αέριο, πάνω από τα 226 ευρώ ανά MWh – Ολοταχώς προς ύφεση η Ευρώπη

Σε ιστορικά υψηλά το φυσικό αέριο, πάνω από τα 226 ευρώ ανά MWh – Ολοταχώς προς ύφεση η Ευρώπη
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Βέβαιη είναι, από ό,τι φαίνεται, η είσοδος της Ευρώπης σε ένα περιβάλλον οικονομικής συρρίκνωσης, με τη Ρωσία να συμπιέζει τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών εκτινάχθηκε η MWh λόγω της ανακοίνωσης της Gazprom ότι θα περικόψει στο μισό την ήδη μειωμένη κατά 60% παροχή αερίου στον αγωγό Nord Stream.

Ειδικότερα, το ολλανδικό TTF σημειώνει άνοδο 13%, πάνω από τα 226 δολάρια ανά ανά Μεγαβατώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, βέβαιη είναι, από ό,τι φαίνεται, η είσοδος της Ευρώπης σε ένα περιβάλλον οικονομικής συρρίκνωσης, με τη Ρωσία να συμπιέζει τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη βιομηχανία να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου τους επόμενους μήνες.

Λίγες μέρες αφότου οι Ευρωπαίοι ανάσαναν με ανακούφιση καθώς ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι οι ροές θα μειωθούν και πάλι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy είπε ότι η κίνηση, η οποία θα οδηγήσει σε πτώση των ροών προς τη Γερμανία στο 20% από το ήδη χαμηλό επίπεδο του 40%, ισοδυναμεί με «πόλεμο αερίου». Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι η συντήρηση ως λόγος διακοπής της προσφοράς ήταν μια «φάρσα». Θέτει την Ευρώπη σε μια δύσκολη κατάσταση καθώς αντιμετωπίζει τον αχαλίνωτο πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια ήδη προβληματική αλυσίδα εφοδιασμού μετά την πανδημία του Covid-19.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία Γηραιάς Ηπείρου και μοχλός ανάπτυξης, έχει ιδιαίτερο λόγο να ανησυχεί. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει προς την ύφεση. Η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για το πώς θα κρατήσει τα φώτα αναμμένα τον χειμώνα: ο Χάμπεκ είπε τη Δευτέρα το βράδυ ότι «έχουμε μια σοβαρή κατάσταση. Είναι καιρός να το καταλάβουν όλοι».

Εξάρτηση από τη Ρωσία

Η Ρωσία, αν μη τι άλλο, χρησιμοποιεί το αέριο ως ένα όπλο κατά της Ευρώπης, που αναζητά εναλλακτικές, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ – μάλλον ανεπιτυχώς. Αν δεν αλλάξει δραματικά η κατάσταση, οι αναλυτές προβλέπουν έναν δύσκολο χειμώνα.

«Το υψηλό ενεργειακό κόστος ωθεί τη Δυτική Ευρώπη προς την ύφεση», ανέφερε η S&P Global Market Intelligence σε έκθεσή της την Κυριακή. «Η πρόβλεψη του Ιουλίου ενσωματώνει ήδη ήπιες συρρικνώσεις του πραγματικού ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία. Με τον πληθωρισμό να εκπλήσσει ανοδικά, οι κεντρικές τράπεζες επιταχύνουν τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Ενώ μια ανάκαμψη στον τουρισμό και τις καταναλωτικές υπηρεσίες θα μπορούσε να δώσει στην περιοχή μια μικρή άνοδο το θερινό τρίμηνο, επιπλέον οπισθοδρόμηση είναι πιθανή το τέταρτο τρίμηνο, δεδομένου του αναξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού», πρόσθεσε.

«Καθαρή» ύφεση

Οι εξαιρετικά υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια θα βλάψουν τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα στη Γερμανία και σε άλλα μεταποιητικά κέντρα. Η S&P προειδοποίησε ότι ο καταστροφικός πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι το 2022, αποπληθωρίζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Σημείωσε δε ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της ευρωζώνης προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 5,4% το 2021 σε 2,5% το 2022 και 1,2% το 2023, πριν βελτιωθεί στο 2,0% το 2024.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν την Τρίτη να περιορίσουν, εθελοντικά, την κατανάλωση του φυσικού αερίου κατά 15%. Το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί αυτή η εξοικονόμηση μένει να φανεί.

«Βασικά, υπάρχει τεράστια ζήτηση για φυσικό αέριο και ιδιαίτερα για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι εταιρείες χημικών λιπασμάτων και η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, θα επηρεαστούν σημαντικά», δήλωσε ο Simon Tucker, παγκόσμιος επικεφαλής ενέργειας, υπηρεσιών κοινής ωφελείας και πόρων στην Infosys Consulting, σε σχόλια που εστάλησαν με email την Τρίτη.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη είναι πιθανό να αισθανθεί περισσότερο οικονομικό πόνο στο εγγύς μέλλον.