Σε ισχύ στην ΕΕ ο πρώτος κανονισμός παγκοσμίως για την Τεχνητή Νοημοσύνη – Τι αλλάζει

Σε ισχύ στην ΕΕ ο πρώτος κανονισμός παγκοσμίως για την Τεχνητή Νοημοσύνη – Τι αλλάζει
Photo: DALL•E
Ο νέος κανονισμός επιδιώκει να δημιουργήσει μια εναρμονισμένη εσωτερική αγορά για την ΤΝ, ενισχύοντας την καινοτομία και τις επενδύσεις στον τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, θέτοντας σήμερα σε ισχύ τον πρώτο παγκόσμιο κανονισμό που αποσκοπεί στη διασφάλιση ότι η ανάπτυξη και η χρήση της ΤΝ είναι αξιόπιστες και προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Ο κανονισμός αυτός σχεδιάστηκε για να προάγει την εναρμόνιση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, ενθαρρύνοντας την υιοθέτησή της και δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ευνοεί την καινοτομία και τις επενδύσεις.

Η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε:

«Η ΤΝ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε και υπόσχεται τεράστια οφέλη για τους πολίτες, την κοινωνία μας και την ευρωπαϊκή οικονομία. Η ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά αυτή την τεχνολογία είναι ανθρωποκεντρική και διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Με τον κανονισμό για την ΤΝ, η ΕΕ έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα ώστε η υιοθέτηση της τεχνολογίας ΤΝ να συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ.»

Από την πλευρά του, ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, ανέφερε:

«Η σημερινή μέρα αποτελεί σημαντικό βήμα και αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της Ευρώπης στον τομέα της αξιόπιστης ΤΝ. Με την έναρξη ισχύος του κανονισμού για την ΤΝ, η ευρωπαϊκή δημοκρατία θεσπίζει ένα αποτελεσματικό, αναλογικό και πρωτοπόρο παγκόσμιο πλαίσιο για την ΤΝ, το οποίο αντιμετωπίζει τους κινδύνους και λειτουργεί ως εφαλτήριο για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις ΤΝ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφαρμογή και επόμενα Βήματα

Η πλειονότητα των διατάξεων του κανονισμού για την ΤΝ θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 2 Αυγούστου 2026. Ωστόσο, οι απαγορεύσεις των συστημάτων ΤΝ που ενέχουν μη αποδεκτούς κινδύνους θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα σε έξι μήνες, ενώ οι κανόνες για τα μοντέλα ΤΝ γενικού σκοπού θα εφαρμοστούν εντός 12 μηνών.

Κατά την περίοδο πριν από την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκαινιάσει το Σύμφωνο για την ΤΝ, καλώντας τους προγραμματιστές να υιοθετήσουν τις βασικές υποχρεώσεις του κανονισμού εκουσίως πριν από τις νόμιμες προθεσμίες.

Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία έως τις 2 Αυγούστου 2025 για να ορίσουν τις εθνικές αρχές που θα εποπτεύουν την εφαρμογή των κανόνων για τα συστήματα ΤΝ. Η Υπηρεσία ΤΝ της Επιτροπής θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του κανονισμού σε επίπεδο ΕΕ και για την επιβολή των κανόνων που αφορούν τα μοντέλα ΤΝ γενικού σκοπού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: