Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος- Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Μόρια
- 09/09/2020, 13:44
- SHARE
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος πριν από λίγη ώρα με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα.
Οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας μεταβαίνουν στη Λέσβο, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στη Μόρια, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε δηλώσεις του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Με εντολή του πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα στη Μυτιλήνη. Ενδιαμέσως, στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένου Τύπου.
Στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θοεδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου εκτιμήθηκε η κατάσταση για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Μόρια της Μυτιλήνης.
Εν τω μεταξύ ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μόρια και έχουν καταστρέψει πολύ μεγάλο μέρος του ΚΥΤ. Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 και αναμένεται να φτάσουν στο νησί στις 09:00.
Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.
Στη Λέσβο μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική» και επισημαίνει: «με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα».
Εξέγερση και φωτιές στην Μόρια με αφορμή την απομόνωση των διαπιστωμένων κρουσμάτων
Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού – «πόλη» των 13.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.
Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές, οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.
Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.
Έως αύριο η μεταφορά των 400 ασυνόδευτων από τη Μόρια
«Το αργότερο μέχρι αύριο» θα γίνει η μεταφορά των 400 ασυνόδευτων ανήλικων που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Τη μεταφορά προανήγγειλε σήμερα το πρωί με ανάρτησή της στο Twitter η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία ανέφερε ότι η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει την άμεση μεταφορά και διαμονή τους στην ενδοχώρα. Το συντονισμό της μεταφοράς και στέγασής τους έχει αναλάβει η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Με τη μεταφορά των 400 μηδενίζεται ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονταν στη Μόρια. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε χτες το υπουργείο Μετανάστευσης, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των παιδιών που βρίσκονταν στο ΚΥΤ τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που διέμεναν εκτός ΚΥΤ στη Μόρια είχε ήδη μηδενιστεί. Συνολικά, ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών μειώθηκε κατά 54% από τον Φεβρουάριο ως τον Αύγουστο 2020.