Σε κατάσταση σοκ η αγορά ενέργειας – Καμπανάκι για τη βιομηχανία και το ΑΕΠ
- 23/08/2022, 10:53
- SHARE
Οι αυξημένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από την κυβέρνηση έρχονται να καθησυχάσουν τους καταναλωτές που παρακολουθούν με αγωνία την εφιαλτική εικόνα της αγοράς ενέργειας, ενόψει ανησυχιών στην Ευρώπη ότι ο Nord Stream που τίθεται εκτός λειτουργίας λόγω εργασιών συντήρησης για ένα τριήμερο 31 Αυγούστου δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώθηκε στα 616 ευρώ στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για σήμερα Τρίτη. Ας σημειωθεί ότι στο ενεργειακό μίγμα το 46% ήταν φυσικό αέριο με τον λιγνίτη να ξεπερνά τις ΑΠΕ, με μερίδιο 22,7% έναντι 16% αντίστοιχα και με το υπόλοιπο να μοιράζεται σε υδροηλεκτρικά και εισαγωγές.
Μια μέρα νωρίτερα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν αύξηση των τιμολογίων μέσης και χαμηλής τάσης για τον Σεπτέμβριο, σε ένα εύρος 656-1.000 ευρώ/MWh, μετά την περαιτέρω άνοδο στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο. Ειδικότερα, τα τιμολόγια λιανικής της ΔΕΗ διαμορφώνονται στα 788 ευρώ/MWh (έναντι 486 ευρώ/MWh τον Αύγουστο), η Μυτιληναίος (Protergia) ανακοίνωσε 782 ευρώ/MWh από 549 ευρώ/MWh, η ΗΡΩΝ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε 490 ευρώ/MWh από 49 ευρώ/MWh και η NRG της Motor Oil στα 748 ευρώ/MWh από 499 EUR/MWh.
Αυτά τα στοιχεία αποτέλεσαν τον καμβά για τον σχεδιασμό των νέων επικαιροποιημένων επιδοτήσεων της κυβέρνησης για τον Σεπτέμβριο, πάνω από την επιδότηση για τον τρέχοντα μήνα που είναι 337 ευρώ/MWh, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές στα 150-170 ευρώ/MWh. Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, οι επιδοτήσεις θα κυμανθούν στα 2 δισ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο από 1,136 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Ποσό 1,1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αναλυτικές πληροφορίες παρέχει ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Εκρηκτική η κατάσταση στην Ευρώπη
Πάντως εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες να εμφανίζουν για σήμερα την ίδια χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος με την Ελλάδα, πάνω από τα 616 ευρώ. Στη Γαλλία διαμορφώθηκε σε 611 ευρώ και στη Γερμανία σε 620 ευρώ.
Η Πολωνία που εξαρτάται από τον άνθρακα βρέθηκε πάνω από τα 387 ευρώ/MWh ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία, λόγω του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, κοντά στα 183 ευρώ /MWh). Το ολλανδικό συμβόλαιο για τον επόμενο μήνα, που αποτελεί βαρόμετρο, διαμορφωνόταν κατά 13% υψηλότερα στα 276,75 ευρώ ανά MWh, ήτοι περίπου 15 φορές πάνω από το μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου.
Το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού στην Ευρώπη προκαλεί πανικό ενώ αξιωματούχοι απευθύνουν προειδοποιήσεις στους πολίτες να προετοιμαστούν για έναν σκληρό χειμώνα. Ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo είπε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει έως 10 δύσκολους χειμώνες με σημαντικές επιπτώσεις σε οικονομικούς κλάδους. Εξάλλου, οι ανησυχίες για την οικονομία ώθησαν το ευρώ σε χαμηλό δύο δεκαετιών χθες, καθώς βρέθηκε για πρώτη φορά κάτω από το 1/1 με το δολάριο την ώρα που ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, προειδοποίησε προ ημερών ότι εάν η ενεργειακή κρίση επιδεινωθεί, είναι πιθανή η ύφεση τον επόμενο χειμώνα.
Σε αυτές τις συνθήκες δοκιμάζεται η αλληλεγγύη και η ενότητα στην Ευρώπη που αναζητά επειγόντως εναλλακτικές λύσεις ακόμη και στον άνθρακα και στην πυρηνική ενέργεια για να περιορίσει τον κίνδυνο σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας.