Σε κατοχύρωση κερδών στρέφονται οι επενδυτές

Σε κατοχύρωση κερδών στρέφονται οι επενδυτές
A man walks inside the Athens Stock Exchange in Greece August 3, 2015. Greece's stock market plunged nearly 23 percent on Monday when it opened after a five-week shutdown brought on by fears the country was about to be dumped from the euro zone. REUTERS/Yiannis Kourtoglou TPX IMAGES OF THE DAY - RTX1MTE2
Εμφανής η κόπωση του Χ.Α. στην περιοχή των 1400 μονάδων.

Η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών οδήγησε, μεταξύ άλλων, σε αύξηση των ενεργών επενδυτικών μερίδων στις 19.492 τον Ιανουάριο έναντι 15.662 το Δεκέμβριο, αποτέλεσμα που θα αποτυπωθεί και στο Φεβρουάριο οπότε ολοκληρώθηκε η δημόσια εγγραφή με την υποβολή πάνω από 20 χιλιάδων αιτήσεων. Παράλληλα, οι συναλλαγές του Φεβρουαρίου είναι πάνω από τα 100 εκ. ευρώ (με εξαίρεση τη συνεδρίαση της Δευτέρας), ενώ η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 97 δις. ευρώ και διαμορφώνεται στο 46,2% του ΑΕΠ από 41,6% στο τέλος Δεκεμβρίου. Η δε ενσωμάτωση του Δ.Α.Α. στο Γ.Δ. και σύντομα στους υπόλοιπους δείκτες FTSE Russell δημιουργεί προϋποθέσεις για νέο κύκλο τοποθετήσεων στη μετοχή από διεθνείς επενδυτές στο επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει στο Fortune ο Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στην παρούσα φάση οι διεθνείς επενδυτές προτίμησαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους ρευστοποιώντας τους τίτλους τους, σε αντίθεση με τους Έλληνες επενδυτές που είχαν λάβει μόλις το 4% των τίτλων που ζήτησαν και αρκετοί αύξησαν τις θέσεις τους με την έναρξη της διαπραγμάτευσης του τίτλου.

Τονίζει δε πως οι αποδόσεις του +8,3% για το Γ.Δ. & του +15,4% για τις τράπεζες και η εμφανής κόπωση στην περιοχή των 1400 μονάδων, οδήγησαν πολλούς επενδυτές σε γενικευμένες ρευστοποιήσεις αποκαλύπτοντας και το επενδυτικό profile βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα των διεθνών επενδυτών που συνεχίζουν και τον Φεβρουάριο να συμμετέχουν με 50,8% στις συναλλαγές.

«Η αγορά θέλει το χρόνο της για να χωνέψει τις καταιγιστικές εξελίξεις που έχουν συμβεί με την καταγραφή ιστορικών ρεκόρ των τελευταίων 13 ετών καθώς, τόσο τα μακροοικονομικά μεγέθη, όσο και οι ευοίωνες προοπτικές των εταιρικών μεγεθών των εισηγμένων εταιρειών, συνηγορούν στην εκτίμηση για διατήρηση του ενάρετου σεναρίου σε σχέση με τις προοπτικές του Χ.Α. και επομένως για υψηλότερους στόχους για το Γ.Δ».

Υπενθυμίζει πως η J.P. Morgan συνεχίζει να συστήνει στάση overweight για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI οδήγησε στην είσοδο της Intrakat και της Intralot στον MSCI Small Cap, αλλά διατηρείται η 10αδα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (ETE, ΕΥΡΩΒ, ALPHA, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, MOH, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ & JUMBO) στο δείκτη MSCI Greece Standard Index. Με τα αναμενόμενα ετήσια αποτελέσματα για την ΕΕΕ (+στο 17% τα καθαρά έσοδα 9μηνου) και της Πειραιώς (στα 721 εκ. τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο, +117,8%) να εκτιμάται ότι θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών. Ταυτόχρονα, η δημόσια προσφορά των μετοχών της Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ (το 27% ή κάτι λιγότερο) προγραμματίζεται για την 1η εβδομάδα του Μαρτίου με το άνοιγμα βιβλίου για διεθνείς και Έλληνες επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η στάση της Federal

Αναφερόμενος στις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, τονίζει ότι είναι έντονες καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζονται, ενώ στις ΗΠΑ η ακραία ρητορική του Τραμπ που πρότεινε να μην προστατεύονται από ενδεχόμενη ρωσική εισβολή όσα μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν, σοκάρει την Ευρώπη αλλά δεν ταράζει τις αγορές, προσώρας τουλάχιστον.

«Οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν ποια θα είναι η χρονική στιγμή που θα επιλέξει η Federal για να δρομολογήσει την αποκλιμάκωση των παρεμβατικών της επιτοκίων με τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου να υποχωρεί στο 3,1% αλλά το δομικό να διατηρείται στο 3,9%» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: