Παγκόσμια οικονομία: Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου – Ο παράγοντας Τραμπ
- 24/10/2024, 12:12
- SHARE
Η Γκίτα Γκόπιναθ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία αν προκύψει εμπορικός πόλεμος, προβλέποντας απώλειες αντίστοιχες με το μέγεθος των οικονομιών Γαλλίας και Γερμανίας. Η πιθανή ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ και οι προτάσεις του για δασμούς μέχρι 20% σε εισαγωγές έχουν εντείνει τους φόβους, οδηγώντας την Ε.Ε. να εξετάζει αντίποινα.
Οικονομικές συνέπειες και ανθεκτικότητα
Η Γκόπιναθ δήλωσε ότι αν επικρατήσει εκτεταμένη χρήση δασμών, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να υποστεί συρρίκνωση κατά 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτή η πρόβλεψη απεικονίζει την ισχυρή αποσύνδεση που μπορεί να προκύψει από έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο, όπου οι δασμοί θα φτάσουν επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί τις τελευταίες δεκαετίες. Οι παγκόσμιες αγορές αντιδρούν έντονα, με οικονομικούς παράγοντες να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο εφαρμογής αυτών των σχεδίων, σύμφωνα με το BBC.
Η καλύτερη στιγμή για «δημοσιονομικά μαξιλάρια»
Η Γκίτα Γκόπιναθ ανέφερε ότι η περίοδος σταθερής ανάπτυξης που διανύουμε είναι η ιδανική ευκαιρία για να ξαναγεμίσουν τα «δημοσιονομικά μαξιλάρια» των κρατών, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για μελλοντικές κρίσεις. «Δεν θα είναι αυτή η τελευταία κρίση», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δημοσιονομικό χώρο ώστε να αντιμετωπιστούν τα μελλοντικά οικονομικά σοκ.
Παράλληλα ανέδειξε ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού παγκοσμίως χωρίς αύξηση της ανεργίας αποτελεί μια σημαντική νίκη για τις κεντρικές τράπεζες, επιτυγχάνοντας κάτι που δεν είχε καταστεί εφικτό σε προηγούμενες κρίσεις. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η σταθερότητα αυτή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς η παγκόσμια οικονομία παραμένει εύθραυστη.
Η Γκόπιναθ υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ προτρέπει τις χώρες να επενδύσουν στη δημιουργία οικονομικής ανθεκτικότητας και να εστιάσουν στη μείωση του παγκόσμιου χρέους, ώστε να προλάβουν επιπτώσεις από πιθανές μελλοντικές κρίσεις, αποφεύγοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την επιβολή εκτεταμένων δασμών.