Σε κίνδυνο πείνας το 25% των μικρών παιδιών στον κόσμο – «Κραυγή» της UNICEF για τη Γάζα

Σε κίνδυνο πείνας το 25% των μικρών παιδιών στον κόσμο – «Κραυγή» της UNICEF για τη Γάζα
epa08412707 A staff puts a UNICEF sticker to a box containing COVID-19 test kits at Yangon International Airport in Yangon, Myanmar, 10 May 2020. The first humanitarian flight with 10,000 COVID-19 coronavirus disease test kits has arrived in Myanmar as part of the United Nations Children's Fund (UNICEF) ongoing support, along with the Myanmar Ministry of Health and Sports (MoHS), to scale up testing capacity in the fight against the coronavirus pandemic. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus, which causes the COVID-19 disease. EPA/NYEIN CHAN NAING Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Τα ζαχαρούχα ποτά και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «προωθούνται επιθετικά στους γονείς και τις οικογένειες τους».

Περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως ζουν σε συνθήκες «σοβαρής» διατροφικής φτώχειας, προειδοποίησε η UNICEF, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα από 180 εκατομμύρια κινδυνεύουν να υποστούν δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την εξέλιξή τους.

«Η σοβαρή παιδική διατροφική φτώχεια περιγράφει τα παιδιά που επιβιώνουν με σοβαρά στερημένη διατροφή, ώστε να καταναλώνουν μόνο δύο ή λιγότερες ομάδες τροφίμων», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) η Χάριετ Τόρλες, επικεφαλής συντάκτρια της νέας έκθεσης της UNICEF.

Η UNICEF συνιστά τα μικρά παιδιά να τρώνε καθημερινά τρόφιμα από πέντε από τις οκτώ κύριες ομάδες: μητρικό γάλα, δημητριακά, ρίζες, κονδύλους και πλατάνια, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, γαλακτοκομικά, κρέας, πουλερικά και ψάρια, αυγά, φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Α και άλλα φρούτα και λαχανικά.

Ωστόσο, 440 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών που ζουν σε περίπου 100 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ζουν σε συνθήκες διατροφικής φτώχειας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν πρόσβαση σε πέντε ομάδες τροφίμων κάθε μέρα.

Από αυτά, 181 εκατομμύρια βιώνουν σοβαρή επισιτιστική φτώχεια, τρώγοντας από δύο το πολύ ομάδες τροφίμων.

«Τα παιδιά που καταναλώνουν μόνο δύο ομάδες τροφίμων την ημέρα – για παράδειγμα, ρύζι και λίγο γάλα – έχουν έως και 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές μορφές υποσιτισμού» ανέφερε η επικεφαλής της UNICEF Κάθριν Ράσελ.

Αυτός ο υποσιτισμός μπορεί να οδηγήσει σε αδυνατισμό, μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Και ακόμη και αν αυτά τα παιδιά επιβιώσουν και μεγαλώσουν, «σίγουρα δεν ευδοκιμούν. Έτσι, τα πηγαίνουν λιγότερο καλά στο σχολείο», εξήγησε η Τόρλες.

«Όταν ενηλικιωθούν, δυσκολεύονται περισσότερο να κερδίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, και αυτό γυρίζει τον κύκλο της φτώχειας από τη μια γενιά στην άλλη» πρόσθεσε.

«Αν σκεφτείτε πώς μοιάζει ο εγκέφαλος, η καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα, όλα αυτά τα σημαντικά συστήματα του σώματος που είναι τόσο σημαντικά για την ανάπτυξη, για την προστασία από ασθένειες – όλα εξαρτώνται από βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες» συμπλήρωσε.

Πάρα πολύ αλάτι, λίπος, ζάχαρη

Η σοβαρή επισιτιστική φτώχεια των παιδιών συγκεντρώνεται σε περίπου 20 χώρες, με ιδιαίτερα άσχημες καταστάσεις σε:Σομαλία, όπου πλήττεται το 63% των μικρών παιδιών, Γουινέα (54%), Γουινέα-Μπισσάου (53%) και Αφγανιστάν (49%).

Ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις πλούσιες χώρες, τα παιδιά σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα υποφέρουν και εκεί από διατροφικά κενά.

Η έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά επισημαίνει τις τρέχουσες συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ ως απάντηση στην επίθεση των μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου «έχει οδηγήσει τα συστήματα διατροφής και υγείας σε κατάρρευση».

Από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η υπηρεσία συνέλεξε πέντε γύρους δεδομένων μέσω γραπτών μηνυμάτων από οικογένειες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος.

Έδειξαν ότι περίπου εννέα στα 10 παιδιά ζούσαν σε συνθήκες σοβαρής επισιτιστικής φτώχειας.

Αν και τα δεδομένα δεν είναι απαραίτητα αντιπροσωπευτικά, δείχνουν αυτό που η UNICEF αποκάλεσε «τρομακτική κλιμάκωση της επισιτιστικής στέρησης από το 2020, όταν μόνο το 13% των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας ζούσε σε σοβαρή παιδική επισιτιστική φτώχεια».

Παγκοσμίως, ο οργανισμός σημείωσε «αργή πρόοδο κατά την τελευταία δεκαετία» στην αντιμετώπιση της κρίσης και ζήτησε καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια για τα πιο ευάλωτα παιδιά.

Ζήτησε επίσης επανεξέταση του παγκόσμιου συστήματος επεξεργασίας τροφίμων, λέγοντας ότι τα ζαχαρούχα ποτά και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «προωθούνται επιθετικά στους γονείς και τις οικογένειες και αποτελούν τη νέα κανονικότητα για τη διατροφή των παιδιών».

Όπως εξήγησε η Τόρλς, «αυτά τα τρόφιμα είναι φθηνά, αλλά είναι επίσης πολύ πλούσια σε θερμίδες. Είναι υψηλής ενεργειακής αξίας, με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λιπαρά. Έτσι, γεμίζουν το στομάχι και απομακρύνουν την πείνα, αλλά δεν παρέχουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται τα παιδιά».

Τα ζαχαρούχα και αλμυρά τρόφιμα – τα οποία τα παιδιά αναπτύσσουν γρήγορα μια γεύση, μια συνήθεια που μπορεί να πάρουν στην ενήλικη ζωή τους – συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: