Σε κλοιό ο Τσίπρας με το βλέμμα μόνο στην αξιολόγηση
- 27/01/2016, 09:45
- SHARE
Μετά και την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και την μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κυβέρνηση περνά σε ανασύνταξη των δυνάμεών της.
του Αντώνη Αντζολέτου
Με την επιλογή να επιτεθεί προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα και για την θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ταυτίσει τη νέα ηγεσία της ΝΔ με το «παλιό» που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο πολιτικό σκηνικό.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν το γεγονός πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν απάντησε ποτέ σε σχέση με τους 51 μετακλητούς υπαλλήλους που ο ίδιος είχε στη διάθεσή του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Μαξίμου: Έχασε ο Μητσοτάκης
Στην κυβέρνηση αισθάνθηκαν «δικαιωμένοι» από την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ γιατί, όπως υποστήριζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «η διαχωριστική γραμμή με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ξεκάθαρη, καθώς οι απόψεις της είναι ταυτόσημες με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών». Η τακτική της πόλωσης που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εμφανής προκειμένου να επισημάνει τον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της ΝΔ που συμβαδίζει με τη λογική των δανειστών.
Για τον πρωθυπουργό η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ήταν ουσιαστικά η τελευταία προσπάθεια για συναίνεση με τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις για το ασφαλιστικό θέλοντας να κάνει σαφές πως η κυβέρνηση είναι μόνη της απέναντι στην σκληρή πολιτική του ΔΝΤ που θέλει περικοπές στις συντάξεις.
Η διαχωριστική γραμμή του Μαξίμου σε σχέση με τη ΝΔ μπήκε από το γεγονός πως η ΝΔ δεν επιθυμεί ένα αναδιανεμητικό σύστημα, που οι εισφορές των ασφαλισμένων θα είναι ανάλογες με το εισόδημα τους, ενώ η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από την αξιωματική αντιπολίτευση σημαίνει ταυτόχρονα μεγάλο «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις.
Με την πεποίθηση πως όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είδαν ξεκάθαρα ότι ο «εχθρός» είναι η ΝΔ και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να «μαζέψει» τις πολιτικές των προηγούμενων ετών στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν ήδη την επόμενη ημέρα.
Τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης χθες είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε πολλά «πηγαδάκια» με τους βουλευτές του κόμματος στους διαδρόμους της Βουλής. Η εικόνα που φαίνεται να σχημάτισαν για άλλη μια φορά είναι πως δεν κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή.
Το βλέμμα στο «ασφαλιστικό»
Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Ισραήλ και την Κύπρο, την Πέμπτη το βράδυ, στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν καλά πως βρίσκονται στην τελική ευθεία πριν την κατάθεση στη Βουλή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Οι βελτιωτικές προτάσεις προς τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ολοκληρωθεί και ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή τους αγρότες προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ευελπιστώντας πως το τελικό πακέτο που θα διαμορφωθεί δεν θα είναι μακριά από την αρχική πρόταση, για την οποία δεν είχαν εκφραστεί σημαντικές ενστάσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Σήμερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου θα παρουσιάσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η «ανηφόρα» που έχει να τραβήξει η κυβέρνηση μπροστά της είναι μεγάλη με τον Αλέξη Τσίπρα να γνωρίζει καλά πως αν η αξιολόγηση καθυστερήσει το κλίμα που θα συναντήσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα βρεθεί σε περίπου 20 ημέρες (17-18 Φεβρουαρίου) θα θυμίσει τις συνεδριάσεις του περασμένου καλοκαιριού με τον ίδιο να βρίσκεται στη «γωνία» απέναντι στους εταίρους.
Το «χαρτί» του ανασχηματισμού
Στο εσωτερικό ο πρωθυπουργός με την επαναφορά του briefing το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιχειρήσει να κλείνει με πιο άμεσο τρόπο τα μέτωπα που ανοίγει η αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα οι συντονιστές του κυβερνητικού έργου θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους υπουργούς προκειμένου να επιταχύνουν το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αδήλωτες καταθέσεις, οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, η Γενική Γραμματεία Εσόδων, οι αλλαγές στην φορολογία, τα καπνικά προϊόντα και ασφαλώς οι τηλεοπτικές άδειες είναι ζητήματα που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Δεν αποκλείεται οι συγκεκριμένες δράσεις να κατατεθούν στην Βουλή το ερχόμενο διάστημα με τη μορφή ενός πολυνομοσχεδίου.
Χωρίς να επιβεβαιώνεται από κανέναν στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ωστόσο το «χαρτί» του ανασχηματισμού, το οποίο φαίνεται να κρατά ακόμα στο συρτάρι του ο Αλέξης Τσίπρας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τους επικεφαλής των χαρτοφυλακίων να μην κωλυσιεργούν και να επισπεύσουν το νομοθετικό έργο που τους έχει ανατεθεί.
Πηγή: news247.gr