Σε κλειστό λογαριασμό η δεύτερη υποδόση για χάρη των ληξιπρόθεσμων
- 13/06/2016, 20:13
- SHARE
Ο ESM και οι υπόλοιποι θεσμοί θα ελέγχουν εξονυχιστικά εάν θα πραγματοποιούνται οι πληρωμές των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.
Η Αθήνα θα λάβει την επόμενη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα διαθέσει έως τότε το 80% των χρημάτων της πρώτης υποδόσης, που προορίζονται για εξόφληση ληξιπρόθεσμων, στους δικαιούχους προμηθευτές του Δημοσίου.
Οι δανειστές θα ελέγχουν εξονυχιστικά την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ τα χρήματα της πρώτης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, που προορίζονται για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή το ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ, θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου δεσμευμένο από τον ESM.
Τα χρήματα θα αποδεσμεύονται ανάλογα με τα αιτήματα που θα υποβάλλονται για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εφόσον μέχρι την εκταμίευση της επόμενης δόσης η κυβέρνηση δεν έχει χρησιμοποιήσει το 80% του 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 1,44 δισ. ευρώ, τότε θα αναβάλλεται η πληρωμή της επόμενης δόσης.
Σε περίπτωση, μάλιστα, που το ταμειακό υπόλοιπο στον ειδικό λογαριασμό υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ και δεν έχει διατεθεί στους δικαιούχους, τότε ο ESM θα ζητεί νέο χρονοδιάγραμμα από την κυβέρνηση για τη διάθεση του υπολοίπου των ανεξόφλητων οφειλών στους δικαιούχους και δεν θα εκταμιεύει νέα ποσά.
Με τον τρόπο αυτό, οι δανειστές διασφαλίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για άλλους σκοπούς ή να τα κρατήσει για ασφάλεια, σε περίπτωση που η επόμενη διαπραγμάτευση διαρκέσει πέρα από το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι δανειστές θεωρούν ότι η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες, προκειμένου να εμφανίζει τεχνητά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ με τις συνεχείς καθυστερήσεις στην εξόφληση των ιδιωτών προμηθευτών «παίζει καθυστερήσεις» και στην αξιολόγηση, αφού εξαντλεί όλους τους διαθέσιμους πόρους για την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων όσο δεν λαμβάνει ρευστό από το πρόγραμμα στήριξης.
Με τον τρόπο αυτό, τα φέσια του Δημοσίου στους ιδιώτες προμηθευτές ξεπερνούν ήδη τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ οι υπολογισμοί των δανειστών κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερο ποσό, που φθάνει τα 9 δισ. ευρώ.