Σε κλοιό ενέργειας και ακρίβειας εστίαση και ευάλωτα νοικοκυριά
- 15/11/2022, 09:50
- SHARE
Εξανεμίζονται τα περιθώρια που άφησε η καλή τουριστική περίοδος για συγκράτηση τιμών στην εστίαση και πλέον περιορίζονται οι αντοχές και δοκιμάζεται η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων ενώ οι τιμές σε ενέργεια και πρώτες ύλες που διογκώνουν τα λειτουργικά τους κόστη πλήττουν και τους πελάτους τους, με αποτέλεσμα η ζήτηση να μειώνεται κατευθυνόμενη σε λίγους παίκτες της αγοράς.
Εξάλλου, οι αλυσίδες τροφίμων εξακολουθούν να δέχονται από τους προμηθευτές τιμοκαταλόγους με αυξήσεις τιμών, με αποτέλεσμα συνεχείς αναπροσαρμογές των τιμών στο ράφι. Τα υψηλά κόστη σε διάφορους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφοδοτούν τον κύκλο και οι ανατιμήσεις συνεχίζονται με την ίδια ένταση, ειδικά σε κατηγορίες προϊόντων που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως παραδέχθηκε χθες, σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο Νίκος Λαβίδας, διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος.
Το κυνήγι προσφορών, η στροφή στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και στο «καλάθι του νοικοκυριού» καταδεικνύουν ότι το διαθέσιμο εισόδημα δεν επαρκεί για δαπάνες πέραν των βασικών αγαθών, για μια αυξανόμενη μερίδα του πληθυσμού. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι τόσο οι επιχειρήσεις ένδυσης, που επωφελούνται από την επερχόμενη εκπτωτική περίοδο, με επίκεντρο την Black Friday, αλλά επιχειρήσεις καφέ, εστιατόρια και αλυσίδες εστίασης. Μάλιστα η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) εκφράζει έντονη ανησυχία.
Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης του Προεδρείου της ΕΠΟΕΣ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα μέλη αναγνώρισαν ότι το ΥΠΕΝ έχει δείξει διάθεση στήριξης των επιχειρήσεων, ωστόσο σημειώνουν ότι το ύψος της ισχύουσας επιδότησης του κόστους ενέργειας για μη οικιακούς καταναλωτές δεν είναι αρκετό για να κρατήσει όρθιες τις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες παράλληλα με τον τριπλασιασμό του ενεργειακού κόστους αντιμετωπίζουν σωρευτικά και υπέρογκες αυξήσεις σε πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, μεταφορικά, εργατικά και άλλα κόστη, ενώ την ίδια ώρα έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επιβαρύνσεων προκειμένου να μην αυξήσουν σημαντικά τις τιμές καταναλωτή, έχοντας εξαντλήσει και τα τελευταία περιθώρια που άφησε η καλή –και παρατεταμένη– τουριστική περίοδος.
Οι επιχειρηματίες των μεγάλων αλυσίδων της εστίασης συγκλίνουν στην άποψη ότι αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη για την αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας κατά τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, δεν θα αποφευχθούν τα λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης πανελλαδικά. Σημειώνεται ότι ο κλάδος παραμένει από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, με συνολικά πάνω από 500.000 εργαζόμενους σε περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη χώρα.
Μάλιστα τα μέλη έθεσαν τις βασικές προτεραιότητες για την οργανωμένη εστίαση ενόψει 2023, που είναι:
-το ενεργειακό
-η παράταση της ισχύουσας ρύθμισης για πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων και
-η ορθολογικότερη εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών στον κλάδο, ιδιαίτερα όταν συνδέονται με την επιβολή τελών στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές.
Αυτά τα θέματα τα μέλη της ΕΠΟΕΣ θα επιδιώξουν να τα θέσουν αναλυτικά και τεκμηριωμένα και στον Πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι στις ακραίες οικονομικές συνθήκες της συγκυρίας εκείνος είναι ο καταλληλότερος να δώσει λύσεις που μπορεί να ξεπερνούν τυχόν δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά λαμβάνουν υπόψη τη συμβολή του κλάδου στην οικονομία και την απασχόληση και τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας της αγοράς.
Το ενεργειακό και η ακρίβεια απειλούν όλες τις επιχειρήσεις εστίασης, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι οι Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ), με μέλη κυρίως μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου. Τα ζητήματα που θέτουν είναι:
-Πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας.
-Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση για επιστρεπτέες έως 30.000 ευρώ.
-Διαγραφή όλων των κορωνοχρεών για το 2020 και το 2021.
-Ασφάλιση για όλους και επανένταξη σε 120 δόσεις.
-Φρένο στην ακρίβεια των πρώτων υλών.
-Νομοθετική ρύθμιση “παγώματος” των ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων μέχρι το τέλος του 2023.
-Μείωση του ΦΠΑ στο 6% μέχρι το τέλος του 2023.
-Συνέχιση του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ” μέχρι το τέλος του 2023.
-Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων (προστασία Α΄κατοικίας και δικαιοστάσιο) μέχρι το τέλος του 2023.
-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
-Δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους.