Σε κρίση οι επενδύσεις σε είδη πολυτέλειας – Κατρακυλά ο οίκος Sotheby’s

Σε κρίση οι επενδύσεις σε είδη πολυτέλειας – Κατρακυλά ο οίκος Sotheby’s
epa05010459 The Swatch designed by KiKi Picasso is displayed during a press preview at the Sotheby's, in Geneva, Switzerland, 04 November 2015. The item is part of the collection of Marlyse Schmid & Bernard Muller, comprising of 4,000 items including 1,000 watches, among them 380 are prototypes. The duo were designers of the very early Swatch models, developing the watch's iconic designs. It is estimated to sell about 1,000,000 US dollars at the Sotheby's watches auction in Geneva on 10 November. EPA/MARTIAL TREZZINI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε συρρίκνωση η αγοράς έργων τέχνης 

«Βουτιά» 88% στα κέρδη και μείωση 25% στις πωλήσεις δημοπρασιών ανέφερε ο οίκος Sotheby’sΌπως λοιπόν φαίνεται, η κρίση στην αγορά τέχνης δεν άφησε ανέγγιχτο έναν από τους σημαντικότερες brokers στον κλάδο. 

Αν μη τι άλλο, τα  στοιχεία του πρώτου εξαμήνου σε ό,τι αφορά την κύρια επιχείρηση δημοπρασιών του οίκου αποκαλύπτουν την έκταση της οικονομικής πίεσης που δέχτηκε ο όμιλος προτού συνάψει επενδυτική συμφωνία με το Άμπου Ντάμπι.

Μεταξύ των παραγόντων που επηρέασαν τη ζήτηση για έργα τέχνης -κατά συνέπεια, τόσο τον τον Sotheby’s όσο και τον ιστορικό αντίπαλο Christie’s- είναι η μείωση στις δαπάνες πολυτελείας στην Κίνα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως σε δημοπρασία τον Μάιο η νικητήρια προσφορά για πορτρέτο του εραστή του Φράνσις Μπέικον, Τζορτζ Ντάιερ, απώλεσε το χαμηλό όριο εκτίμησης των 30-50 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το κρατικό επενδυτικό ταμείο ADQ με έδρα το Άμπου Ντάμπι συμφώνησε να αγοράσει μειοψηφικό μερίδιο στον οίκο δημοπρασιών νωρίτερα αυτό το μήνα, μέσω αύξησης κεφαλαίου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που χρηματοδοτήθηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη του, Γαλλοϊσραηλινό δισεκατομμυριούχο Πατρίκ Ντράχι, ο οποίος προσπαθούσε να μειώσει το χρέος της επιχείρησής του. 

Πριν από τη συμφωνία, ο οίκος Sotheby’s είπε στους δανειστές ότι τα κέρδη του προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) μειώθηκαν κατά 88% σε μόλις 18,1 εκατ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2024. 

Ακόμη και μετά την αφαίρεση των πρόσθετων δαπανών, π.χ. αποζημιώσεις απόλυσης και νομικοί διακανονισμοί,, το προσαρμοσμένο Ebitda του Sotheby’s μειώθηκε κατά 60% στα 67,4 εκατομμύρια δολάρια. 

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, μειώθηκαν στο ύψος των  558,5 εκατομμυρίων δολαρίων το α’ εξάμηνο του 2024, έναντι 712,3 εκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αποτελέσματα καλύπτουν την κύρια δραστηριότητα δημοπρασιών του Sotheby’s και δεν περιλαμβάνουν κέρδη που προέρχονται από άλλους κλάδους της μητρικής εταιρείας BidFair, όπως το τμήμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της που χορηγεί δάνεια σε συλλέκτες έργων τέχνης.  

Η επιβράδυνση στον οίκο Sotheby’s είναι συνεπής με την υποχώρηση του Christie’s, που τον περασμένο μήνα ανέφερε παρόμοια πτώση, περίπου 22%, στις πωλήσεις δημοπρασιών για την ίδια περίοδο. 

Τα αποτελέσματα του Sotheby’s αποκαλύπτουν επίσης ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει 700 εκατομμύρια δολάρια από τη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου για να «μειώσει τη μόχλευση της εταιρείας», με τη συμφωνία με την ADQ να κλείνει το δ’ τρίμηνο του 2024. 

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο ADQ, το οποίο ιδρύθηκε το 2018, τροφοδοτεί την ανάπτυξη στο πλούσιο σε πετρέλαιο εμιράτο του Άμπου Ντάμπι… Προέδρός του είναι ο πανίσχυρο σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ, σεΐχη Tahnoon bin Zayed al-Nahyan. 

Παράρτημα του μουσείου του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι άνοιξε το 2017. Ο Sotheby’s  στα τέλη Ιουνίου ανέφερε  «μακροπρόθεσμου χρέος» που ξεπερνά το 1,8 δισεκ. δολ., γεγονός που υποδηλώνει πως θα εξακολουθήσει να έχει χρέος 1 δισ. δολ. ακόμη και μετά την αύξηση κεφαλαίου. Οι δε συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 4,3 δισ. δολάρια.

Ο ευρύτερος όμιλος Sotheby’s έχει επίσης δανειστεί χρήματα με δημιουργικά μέσα φέτος, με τη θυγατρική του στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τον Απρίλιο να συγκεντρώνει 700 εκατομμύρια δολάρια μέσω νέων ομολόγων που υποστηρίζονται από δάνεια που παρέχει ο οίκος δημοπρασιών σε συλλέκτες έργων τέχνης.

Ο Ντράχι ανέλαβε τον Sotheby’s το 2019, βγάζοντας τον αιωνόβιο οίκο δημοπρασιών από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και φέρνοντάς τον σε άμεσο ανταγωνισμό με τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο François Pinault, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του Christie’s. 

Η συμφωνία έδωσε στον Ντράχι ένα περιουσιακό στοιχείο τρόπαιο το οποίο διατηρεί παράλληλα με την επιχειρηματική του αυτοκρατορία Altice, που μετέτρεψε από εξειδικευμένη καλωδιακή εταιρεία σε παγκόσμιο όμιλο τηλεπικοινωνιών μέσω ενός πάρτι εξαγορών. 

Τώρα αντιμέτωπος με αυξανόμενα επιτόκια και αναταραχή στην αγορά, πουλάει όλο και περισσότερο περιουσιακά στοιχεία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το χρέος του ομίλου του, που υπερβαίνει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Drahi συμφώνησε να πουλήσει μερίδιο σχεδόν 25% στον Όμιλο BT στον όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων του Ινδού δισεκατομμυριούχου Sunil Bharti Mittal.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: