Σε κρίσιμο σημείο η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου μετά το άδιεξοδο στη Λευκωσία

Σε κρίσιμο σημείο η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου μετά το άδιεξοδο στη Λευκωσία
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 και εικονίζει πόντιση υποβρύχιου καλωδίου στη Νεάπολη Λακωνίας. Την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Πελοποννήσου μετά την αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών στα Χανιά και τη Νεάπολη Λακωνίας και την επιτυχή δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων του έργου, θαλάσσιων και χερσαίων, ανακοίνωσαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΔΜΗΕ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΙΩΡΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΡΑΕΚ καλείται μέχρι αύριο, Παρασκευή να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις.

Σε νέα αναβολή οδηγήθηκε η απόφαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου δεν κατάφερε να καταλήξει σε οριστική συμφωνία κατά τη διάρκεια της χθεσινής, επεισοδιακής συνεδρίασης.

Η απόφαση παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση, αφήνοντας το έργο σε τεντωμένο σχοινί.

Η συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολύωρες διαβουλεύσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, αφορούσε την έγκριση της κατ’ αρχήν συμφωνίας με τον ΑΔΜΗΕ για την απεμπλοκή του έργου. Ωστόσο, οι πολλές επιφυλάξεις που εκφράστηκαν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη Βουλή της Κύπρου, οδήγησαν στην αναβολή της απόφασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι και οι διευκρινίσεις που έχουν ζητηθεί για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες δεν θα επιβαρυνθούν υπερβολικά πριν από την ολοκλήρωση του έργου.

Η συμφωνία που παραπέμφθηκε προς έγκριση προβλέπει την ανάκτηση από τον ΑΔΜΗΕ 25 εκατ. ευρώ ετησίως για πέντε χρόνια, ενώ η ΡΑΕΚ καλείται μέχρι αύριο να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις.

Ωστόσο, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, η αβεβαιότητα παραμένει και η επιβράδυνση στη λήψη αποφάσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υλοποίηση του έργου, ιδιαίτερα καθώς η Nexans έχει θέσει τελεσίγραφο για την αναστολή των εργασιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: