Σε μείωση των επιτοκίων της αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η ΕΚΤ – Οι προσδοκίες για τους δανειολήπτες

Σε μείωση των επιτοκίων της αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η ΕΚΤ – Οι προσδοκίες για τους δανειολήπτες
A sculpture of the Euro currency stands in the city centre of Frankfurt am Main, western Germany, on January 25, 2024. The European Central Bank (ECB) is expected to stand pat on January 25, 2024 and call for patience in the ongoing battle against inflation, pushing back against market hopes of rapid interest rate cuts. The Frankfurt-based institution launched an unprecedented rate hiking cycle in mid-2022 after Russia's war in Ukraine pushed food and energy costs higher, sending inflation soaring. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Εφόσον επαληθευτούν οι προσδοκίες της αγοράς και η ΕΚΤ προχωρήσει σήμερα στην μείωση των επιτοκίων της, για δεύτερη συνεχόμενη φορά

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει σήμερα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται να ανοίξει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων και από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Fed των ΗΠΑ, όπως προεξοφλούν οι αγορές. 

Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ θεωρείται δεδομένη από τους αναλυτές που αναμένουν ανάλογη κίνηση στη συνεδρίαση της Fed 17-18 Σεπτεμβρίου.

Τον Ιούλιο, η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια σε μια συνεδρίαση που αποφάσισε ομόφωνα μετά την απόφαση για μείωση τον Ιούνιο. Τότε ουσιαστικά προαναγγέλθηκε η δυνατότητα για νέα μείωση τον Σεπτέμβριο. Έτσι, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, το οποίο επηρεάζει την τιμολόγηση των δανείων, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών, βρίσκεται στο 3,75% μετά από χρόνια επιθετικών αυξήσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο καταθέσεων υποχώρησε σε 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5% σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε 3%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συνολικά στην ευρωζώνη υποχωρεί, με πρόβλεψη να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,5% το 2024, στο 2,2% το 2025 και στο 1,9% το 2026. Επίσης, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 0,9% το 2024, στο 1,4% το 2025 και στο 1,6% το 2026. 

Από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε περαιτέρω φτάνοντας σε χαμηλό τριετίας τον Αύγουστο, 2,2%, αν και ο δομικός πληθωρισμός είναι στο 2,8%.

Από την ΕΚΤ αναμένονται και εκτιμήσεις για τα μεγέθη του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, πέρα από το στίγμα των προθέσεών της για τις επόμενες κινήσεις αναφορικά με τα επιτόκια, στοιχεία κρίσιμα για τις επενδυτικές αποφάσεις ενόψει των επομένων μηνών. 

Εντωμεταξύ, οι αναλυτές προσβλέπουν και σε μείωση επιτοκίων του δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης, δεδομένης της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 2,5% τον Αύγουστο από 2,9% τον Ιούλιο.  

Κι ενώ οι επενδυτές αναμένουν -με το δάχτυλο στη σκανδάλη για τις επόμενες κινήσεις τους- τις αποφάσεις για τα επιτόκια, οι δανειολήπτες αναμένουν μια έστω μικρή ελάφρυνση. Δυνητική μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσεις συνεπάγεται αποκλιμάκωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από το 3,75% στο 3,5% και θα έχει άμεση αντανάκλαση στα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με euribor.

Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια, υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν παρατείνει για άλλον ένα χρόνο το “πάγωμα” των επιτοκίων που εφαρμόστηκε για ένα χρόνο από τον Απρίλιο του 2023. Επιτόκια στα επίπεδα του 2,70% με 2,80%, επιπλέον του spread που εφαρμόζεται από την τράπεζα, προστάτευαν συνεπείς δανειολήπτες από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Για τους νέους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου η ελάφρυνση από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα είναι αισθητή λόγω της σύνδεσής τους με το euribor. Αντίστοιχα επηρεάζονται καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου ενώ δεν επηρεάζονται τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο. Στις καταθέσεις τα επιτόκια δεν ακολούθησαν την τάση των αυξήσεων της ΕΚΤ, είναι ήδη πολύ χαμηλά, οπότε δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: