Σε μια υπόσχεση για συμφωνία κατέληξαν ΕΕ και Τουρκία – Τα πάντα θα κριθούν ως τις 18 Μαρτίου

Σε μια υπόσχεση για συμφωνία κατέληξαν ΕΕ και Τουρκία – Τα πάντα θα κριθούν ως τις 18 Μαρτίου
epa05200140 Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (L) and European council President Donald Tusk speak during a news conference at the end of an extraordinary summit of European Union leaders with Turkey in Brussels, Belgium, 08 March 2016. Turkish citizens would get visa-free access to the EU by the end of June as part of a deal being negotiated by the two sides to stem migration flows, Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu said. The EU is looking at giving Turkey more refugee aid, making progress on its EU membership bid and resettling Syrian refugees directly from Turkey, in exchange for Ankara agreeing to the return of all illegal migrants from Greece, EU President Donald Tusk said. Tusk said he will aim to work out the details of the agreement before EU leaders hold their next summit on 17-18 March. EPA/OLIVIER HOSLET

Οι ηγέτες των 28 και ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθούν ξανά εντός των επόμενων ημερών για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το προσφυγικό.

Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες που διήρκησε 13 ώρες, ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία με επίκεντρο το προσφυγικό.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας συμφώνησαν να ανοίξουν τα νέα κεφάλαια για διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το γρηγορότερο δυνατό, και να επισπεύσουν την χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αρχικά στην Τουρκία για το μεταναστευτικό. Συμφώνησαν επίσης να καταργήσουν τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις προς την ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Την ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση προς την Ευρώπη υπογράμμισαν οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσαν από κοινού με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελειώνουν», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ως αντιστάθμισμα οι σημερινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στα αιτήματα της Τουρκίας όπως η επιτάχυνση στις διαδικασίες παροχής βίζας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η πρόσθετη χρηματοδότηση στην Τουρκία εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.

Ο πρόεδρος Τουσκ επισήμανε επίσης το ιδιαίτερο βάρος που δίνει η ΕΕ στην ελευθερία έκφρασης, ανεξαρτήτως κουλτούρας. Ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ακόμα ότι η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιστρέφουν στο τουρκικό έδαφος τόσο οι μετανάστες όσο και οι δικαιούχοι ασύλου.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι «υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία» και πως η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σε κάθε επίπεδο και ανέφερε πως στόχος είναι η παύση της παράνομης μετανάστευσης και η διάλυση των δικτύων διακινητών. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ομαλή λειτουργία στη ζώνη Σένγκεν θα επανέλθει ως το τέλος του έτους.

Από τουρκικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ανέφερε με έμφαση ότι η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 10 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ότι συνεπώς έχει κάθε δικαίωμα να επιζητεί τη βοήθεια της ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι αυτοί που ευθύνονται για την ανθρωπιστική τραγωδία θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Σημείωσε, τέλος, ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον επόμενο Ιούνιο, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

Μέρκελ: Τελική συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Μαρτίου

Τις αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από τη συνεχιζόμενη ροή των προσφύγων και των μεταναστών, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της σημερινής Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε, στη σημερινή Σύνοδο των 28 εξετάστηκε το πώς θα βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και θα γίνει βιώσιμη, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να στηριχθεί η χώρα.

Aκόμη, η ίδια σημείωσε ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, ενώ χαρακτήρισε  «πρωτοποριακή» την πρόταση για επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και την επανεγκατάσταση ισάριθμων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως επισήμανε κάτι τέτοιο θα έσπαγε το «φαύλο κύκλο» των ριψοκίνδυνων ταξιδιών στο Αιγαίο καθώς θα δημιουργούσε κίνητρα για νόμιμη μετανάστευση.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι σήμερα διαπιστώθηκε πως η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προστασία των συνόρων της, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσβαση των Σύρων προσφύγων στην εργασία, αλλά και σε έργα που πραγματοποιούνται για την υποστήριξη τους.

Η Α. Μέρκελ σημείωσε πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, ενώ χαρακτήρισε «πρωτοποριακή» την πρόταση για επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και την επανεγκατάσταση ισάριθμων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως επισήμανε, κάτι τέτοιο θα έσπαγε το «φαύλο κύκλο» των ριψοκίνδυνων ταξιδιών στο Αιγαίο, καθώς θα δημιουργούσε κίνητρα για νόμιμη μετανάστευση.

Τέλος, η καγκελάριος της Γερμανίας, τόνισε πως η συμφωνία επανεισδοχής θα εφαρμοστεί μόλις υπάρξει τελική συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Μαρτίου, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους.

Ολάντ: Χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Σε δηλώσεις του ο Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει τα δικά της hot spot, ενώ έκανε λόγο για χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ κι άλλων 400 εκατ. έως το 2020. «Απόψε η Ευρώπη έχει θέσει στόχους και συγκεκριμένα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να πούμε ότι δεν θα υπάρχουν παράνομες ροές, εάν η Τουρκία κάνει το καθήκον της», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Η Τουρκία διασφαλίζει την υποδοχή αρκετών μεταναστών και υφίσταται επίσης τις συνέπειες του πολέμου στη Συρία και είναι θύμα της τρομοκρατίας. Οφείλουμε λοιπόν να την στηρίξουμε αλλά απαιτείται να βοηθήσει στην πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών. Θα λάβει 3 δισ. ευρώ που έχουν ήδη αποφασιστεί αλλά και πρόσθετα 3 δισ. ευρώ εφόσον απαιτηθεί από τις καταστάσεις. Πρέπει όμως να επαγρυπνούμε στο θέμα της Τουρκίας. Υπάρχουν τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου. Θα υπάρξει νέα Σύνοδος την επόμενη εβδομάδα».

Σχετικά με τις αποφάσεις ορισμένων χωρών στα Βαλκάνια να κλείσουν τα σύνορά τους, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για την δυτική Βαλκανική Οδό. «Έχει σχεδόν σταματήσει η διέλευση εξαιτίας των μονομερών ενεργειών που γνωρίζουμε. Ωστόσο το πρόβλημα δεν διευθετήθηκε αφού οι πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηστικά.

Κάμερον: Θα σπάει ο κύκλος της παράνομης διακίνησης

«Έχουμε τη βάση για μια συμφωνία, ώστε στο μέλλον όλοι οι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα θα επιστρέφουν στην Τουρκία και έτσι θα σπάει ο κύκλος της παράνομης διακίνησης. Αυτό είναι κάτι που ζητούσα εδώ και ένα χρόνο, αλλά μένει να δούμε πως θα εφαρμοστεί», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Φάιμαν: Δεν ξέρουμε πως θα είναι η συμφωνία αυτή τη στιγμή

«Πρέπει να προστατέψουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και να κάνουμε συμφωνία με την Τουρκία αλλά δεν ξέρουμε πως θα είναι αυτή η συμφωνία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν. «Πρέπει να δούμε τις διαπραγματεύσεις και να εξετάσουμε όσα θα κατατεθούν στην Σύνοδο της 17ης Μαρτίου. Εάν καταλήξουμε σε συμφωνία με την Τουρκία θα κάνουμε τις απαραίτητες περαιτέρω συζητήσεις. Υπάρχουν βέβαια ζητήματα με την Τουρκία. Θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας της έκφρασης, του Τύπου και άλλα. Όλα αυτά είναι ζητήματα και κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία που πρέπει να τα δούμε. Δεν μπορούν να είναι αντικείμενο ανταλλαγής». Ο Βέρνερ Φάιμαν αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα. «Είχαμε μια έντονη συζήτηση και με την Α. Μέρκελ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ένα θέμα πχ ήταν τα hotspots και ο τρόπος λειτουργίας τους», δήλωσε.

Μπ. Σίντλο: Μεγάλο βήμα προς την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο εάν η συμφωνία με την Τουρκία  εφαρμοστεί θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης.

Διαβάστε τι προηγήθηκε με τις αντιδράσεις πολλών χωρών της Ευρώπης στα αιτήματα της Τουρκίας