Σε νέα φάση η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία…
- 08/06/2023, 11:12
- SHARE
Σε νέα φάση εισέρχεται η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά την καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Newsweek ο Ivan Fedorov, δήμαρχος της κατεχόμενης Μελιτόπολης.
Υπενθυμίζεται πως το φράγμα, που είχε κατασκευαστεί επί σοβιετικής εποχής στη νότια Ουκρανία, στον ποταμό Δνείπερο, και αποτελεί μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka, χτυπήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μια τεράστια έκταση πριν από την επικείμενη αντεπίθεση του Κιέβου.
Τόσο η Ουκρανία όσο και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία για την καταστροφή του φράγματος. Η Ρωσία, από την άλλη, κατηγόρησε την Ουκρανία για τη ζημιά, λέγοντας ότι έγινε για να αποσπάσει την προσοχή από την «παραπαίουσα» αντεπίθεση.
Η κατάρρευση του φράγματος «ενέταξε» χιλιάδες κατοικίες σε κρίσιμες ζώνες κινδύνου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Την Τετάρτη, η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας Ukrhydroenergo δήλωσε ότι 1.852 σπίτια έχουν πλημμυρίσει στη δεξιά όχθη της μερικώς κατεχόμενης Χερσώνας. «Είναι ένα νέο στάδιο του πολέμου», δήλωσε ο Fedorov.
“Ο Πούτιν προσπάθησε πήγε σε ένα νέο επίπεδο επιθετικότητας. Αλλά ξέρω ότι πρέπει να κερδίσουμε”, είπε. «Φυσικά, κάθε μέρα μπορούμε να περιμένουμε από τους τρομοκράτες – τον Πούτιν – κάτι νέο, αλλά θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».
Η Μελιτόπολη, η οποία είχε πληθυσμό 150.000 κατοίκων, ήταν από τις πρώτες περιοχές που έπεσαν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Φεντόροφ συνελήφθη και κρατήθηκε από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες τον Μάρτιο του 2022 για έξι ημέρες μέχρι να ελευθερωθεί κατόπιν ανταλλαγής κρατουμένων.
Πυρηνικός σταθμός Zaporizhzhia
Ο Φεντόροφ είπε ότι η καταστροφή του φράγματος αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia. Αυτό είναι υπό ρωσικό έλεγχο και βασίζεται στη δεξαμενή Kakhovka, που δημιουργήθηκε από το φράγμα, για το σύστημα ψύξης του.
«Όλα τα συστήματα ψύξης του πυρηνικού σταθμού χρησιμοποιούν τον ποταμό Δνείπερο και φυσικά δεν υπάρχει αρκετό νερό στον Δνείπερο – είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα», είπε ο Fedorov. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο πυρηνικός σταθμός ελέγχεται από εισβολείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κανείς δεν γνωρίζει την αλήθεια ή πώς είναι η κατάσταση τώρα εκεί. Όλοι γνωρίζουν ότι οι ρωσικές [δυνάμεις] θα προσπαθήσουν να κάνουν [τα πράγματα] όσο πιο άσχημα γίνεται».
Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι δεν υπάρχει «άμεσος κίνδυνος» για την ασφάλεια του εργοστασίου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος σε περίπτωση που διαπιστωθεί «παρατεταμένη απουσία ψυκτικού νερού».
Η μεταβαλλόμενη στρατηγική του Πούτιν
Ο Anders Åslund, οικονομολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, στην Ουάσιγκτον, επανέλαβε την εκτίμηση του Fedorov για τη σύγκρουση και επεσήμανε ότι πλέον έχει μπει σε «νέα φάση».
«Ο Πούτιν άλλαξε σταδιακά στρατηγική», δήλωσε στο Newsweek ο Åslund, ο οποίος έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος στις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας. “Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του πολέμου, οι Ρώσοι απλώς προσπάθησαν να μπουν μέσα και να πάρουν τα πάντα. Δεν βομβάρδισαν τίποτα παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους”, είπε.
Στη συνέχεια, οι ρωσικές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρό τους κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας από τον Οκτώβριο του 2022 ως αντίποινα για την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς. Αυτό συνδέει την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία. Το Κίεβο αρνήθηκε την ευθύνη.
“Πρώτα έβαλαν κατά του δικτύου [ηλεκτρικής ενέργειας] και μετά, από τον Ιανουάριο, έβαλαν κατά των σταθμών παραγωγής ενέργειας. Έτσι πλήττουν όλο και πιο βαθιά στις υποδομές, σταδιακά”, είπε ο Åslund.
Μάλιστα, ο Åslund έκανε μια σύγκριση μεταξύ της καταστροφής του φράγματος και του τρόπου με τον οποίο ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν τότε έβαλε φωτιά σε πετρελαιοπηγές το 1991, όταν αναγκάστηκε να φύγει από το Κουβέιτ.
«Όταν έχεις χάσει έδαφος, τότε το καταστρέφεις», είπε ο Åslund. «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το κάνεις όταν τα παρατάς». [Η Ρωσία λέει], «Χάσαμε, καταστρέφουμε όσο το δυνατόν περισσότερο».
Σταθερότητα
Ο Åslund πιστεύει ότι ο Ρώσος ηγέτης ανησυχεί όλο και περισσότερο για την εσωτερική του σταθερότητα στη χώρα του. Υπήρξαν πρόσφατες επιθέσεις από ρωσικές ομάδες πολιτοφυλακής κατά του Πούτιν στην περιοχή Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία.
«Είναι επίσης σημαντικό ότι αυτές οι εισβολές στις παραμεθόριες περιοχές δείχνουν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορά της» είπε ο Åslund.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: