Σε νέα ιστορικά υψηλά ο χρυσός, με ώθηση από Τραμπ και Fed

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο χρυσός, με ώθηση από Τραμπ και Fed
A merchant displays a gold bar at his shop in Dubai Gold Souk in the Gulf emirate on July 29, 2020. (Photo by GIUSEPPE CACACE / AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με την JPMorgan, η αυξανόμενη πίστη στα χαμηλότερα επιτόκια μελλοντικά είναι όφελος για τον χρυσό

Σε νέα ιστορικά υψηλά έφτασε η τιμή του χρυσού την Τρίτη 16/7, καθώς το ενδεχόμενο νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δίνει ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο.

Στην ενίσχυσή του συμβάλλει και η Federal Reserve, με την αγορά να προεξοφλεί επιτοκιακές μειώσεις οι οποίες προεξοφλούν υποχώρηση του δολαρίου – δείκτης αντιστρόφως ανάλογος σε σχέση με τον χρυσό.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου αυξάνονταν κατά 1,77% στις 2 μ.μ. ET ξεπερνώντας τα 2.465 δολάρια ανά ουγγιά. Το νέο ιστορικό ​​υψηλό ξεπέρασε την κορυφή του Μαΐου των 2.450 δολαρίων ανά ουγγιά, με το κίτρινο μέταλλο να σκαρφαλώνει 6% αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με την JPMorgan, η αυξανόμενη πίστη στα χαμηλότερα επιτόκια μελλοντικά είναι όφελος για τον χρυσό: το μέταλλο είναι ένα μη τοκοφόρο περιουσιακό στοιχείο και υπεραποδίδει όταν τα επιτόκια υποχωρούν.

Η τράπεζα αναμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο. Ενθαρρυντική για τις προοπτικές ήταν η ευνοϊκή έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου, η οποία έδειξε πως ο πληθωρισμός υποχωρεί κατά 0,1% από μήνα σε μήνα.

«Οι αναλυτές μας παραμένουν bullish για τις τιμές του χρυσού, εκτιμώντας πως θα αυξηθούν στα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά το δ’ τρίμηνο του 2024, καθώς η έναρξη του κύκλου περικοπών της Fed αναζωογονεί τη ζήτηση των δυτικών επενδυτών τόσο μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης όσο και μέσω ETF» είπε η JPMorgan.

Οι εισροές στην αγορά χρυσού την περασμένη εβδομάδα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ εβδομάδων, συνολικού ύψους 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε η τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ έχουν γίνει επίσης ένας παράγοντας για την άνοδο του χρυσού. Πηγές δήλωσαν στους Financial Times ότι τυχόν δεύτερη θητεία Τραμπ είναι ούριος άνεμος. Το μέταλλο μπορεί να φαίνεται πιο ελκυστικό εν μέσω των δασμολογικών και φορολογικών πολιτικών του Τραμπ, είπαν, οι οποίες θα μπορούσαν να τονώσουν τον πληθωρισμό και να βαθύνουν το έλλειμμα των ΗΠΑ.

Σε σημείωμά της, η UBS πρόσθεσε ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να προκαλέσει διακυμάνσεις στην αγορά που θα κάνουν τον χρυσό πιο ελκυστικό, ενισχύοντας τον ρόλο του ως ασφαλούς καταφυγίου.

Προς το παρόν, οι τεχνικοί δείκτες αποκαλύπτουν αύξηση της ανοδικής δυναμικής, χωρίς σημάδια υπεραγορασμένων επιπέδων, έγραψε την Τρίτη ο David Morrison του Trade Nation.

«Ωστόσο οι αγοραστές θα μπορούσαν να είναι προσεκτικοί, δεδομένης της ξαφνικής πτώσης των τιμών που φάνηκε να προέρχονται από το πουθενά», είπε ο ανώτερος αναλυτής της αγοράς. «Τα έχουμε δει σε αρκετές περιπτώσεις, πιο πρόσφατα τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: