Σε ποια χώρα αγοράζουν χρυσό σαν τρελοί;
- 15/05/2015, 12:01
- SHARE
Μπορεί να είναι σημάδι ανησυχίας για το μέλλον. Οι άνθρωποι τείνουν να αγοράζουν χρυσό όταν φοβούνται την οικονομική καταστροφή ή την απότομη αύξηση των τιμών.
Μπορεί να είναι σημάδι ανησυχίας για το μέλλον. Άλλωστε οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν καταφύγιο στον χρυσό όταν φοβούνται μια απερχόμενη οικονομική κατάρρευση.
Η έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού έδειξε ότι η ζήτηση για χρυσό αυξήθηκε κατά 20% περισσότερο αυτό το τρίμηνο στη Γερμανία, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σε μια τόσο ισχυρή οικονομία σαν τη γερμανική, αυτό μπορεί να μοιάζει αδικαιολόγητο. Ιδού όμως οι λόγοι για τους οποίους οι Ευρωπαίοι στρέφονται στον χρυσό:
Ο φόβος του πληθωρισμού
Η πώληση χρυσού εκτοξεύτηκε από την ώρα που η ΕΚΤ ανακοίνωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πολλοί Γερμανοί έδειξαν φοβισμένοι από μια ενδεχόμενη αύξηση τιμών που θα φέρει αυτή η κίνηση.
«Μιλάμε για έναν λαό ο οποίος έχει καεί και στο παρελθόν από το εκτεταμένο τύπωμα χρήματος. Πέρασαν άλλωστε μια περίοδο τρομερής αύξησης του πληθωρισμού τη δεκαετία του 1920», δήλωσε στο CNN Money ο Βαν Σίμονς, πωλητής χρυσών νομισμάτων. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης είναι για τον Σίμονς ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι Γερμανοί στρέφονται στον χρυσό.
Ο ελληνικός πανικός παραμένει
Οι Γερμανοί δεν είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι που αγοράζουν χρυσό. Στη Δανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία η αύξηση των πωλήσεων έχει διπλασιαστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
Όπως σημείωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η ζήτηση μέσα στον 2015 έχει ξεπεράσει και τα όρια του 2011 – τη χρονιά όπου κρίση χρέους κινδύνευε να τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη.
Όμως ο κόσμος δεν ανησυχεί μόνο από την απόφαση της ΕΚΤ. Δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί αμέτοχος την ατελείωτη συζήτηση για την Ελλάδα αλλά και τις συνεχείς κρίσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Ο χρυσός δεν είναι τόσο δημοφιλής παντού
Ο ενθουσιασμός των Ευρωπαίων για τον χρυσό δεν εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια ζήτηση χρυσού στο πρώτο τρίμηνο έπεσε κατά 10%. Η απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την πτώση της ζήτησης του πολύτιμου μετάλλου κατά 12% στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, οι τιμές του χρυσού παραμένουν σχετικά σταθερές. Από την αρχή του χρόνου έχει κερδίσει μόλις 3,5% φτάνοντας στα 1.225 δολάρια την ουγγιά. Με τον πληθωρισμό παγκοσμίως να μένει κι αυτό σε στάσιμα νερά, ο χρυσός απέχει πάρα πολύ από την τιμή-ρεκόρ των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά που έφτασε το 2011.
Κι όμως, οι κυνηγοί χρυσού αναμένουν αυτό να αλλάξει.
«Είναι θέμα χρόνου το πότε η αγορά χρυσού θα ανακάμψει εξαιτίας της τεράστιας οικονομικής αστάθειας που προκαλεί η ριψοκίνδυνη παγκόσμια νομισματική πολιτική, τα τρισεκατομμύρια χρεόγραφα αρνητικών αποδόσεων και το παραστατικό χρήμα που διαρκώς παραβιάζονται», έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες της Lindsey Group ο αναλυτής Πίτερ Μπούκβαρ.