Σε ποιους βουλευτές βασίζεται ο Τσίπρας για να εξασφαλίσει 151 ψήφους εμπιστοσύνης
- 14/01/2019, 10:41
- SHARE
Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός δεν του αρκεί ψήφος ανοχής, δηλαδή αποτέλεσμα μεταξύ 120 και 150 θετικών ψήφων.
Την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από την ελληνική Βουλή θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, πρόκειται να ξεκινήσει την Τρίτη και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο που οδήγησε στην αποχώρησή του από την κυβέρνηση, το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσει ad hoc πλειοψηφίες.
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτές τις πλειοψηφίες θα τις έβρισκα. Όμως ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς, πάντοτε είμαι αυτός που δεν δειλιάζει μπροστά σε αυτό που θεωρεί εθνικά ωφέλιμο και για τον λόγο αυτό, έχω πάρει την απόφαση μου. Έχω ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής ότι θα πάμε άμεσα στη διαδικασία που το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνησή του. Προκειμένου να προχωρήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία σε όλες αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία επιλογές».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όμως έχει θέσει τον πήχη στις 151 ψήφους για την εμπιστοσύνη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη, στον Open, είπε πως δεν του αρκεί ψήφος ανοχής, δηλαδή δεν του αρκεί αποτέλεσμα μεταξύ 120 και 150 θετικών ψήφων αλλά θέλει να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία με τη στήριξη 151 βουλευτών τουλάχιστον, δηλαδή με απόλυτη πλειοψηφία, γιατί αναγνωρίζει πως υπάρχει πολιτικό ζήτημα με κάτω από 151 ψήφους. «Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω αλλά είναι προφανές ότι πολιτικό πρόβλημα υπάρχει», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που η πρόταση εμπιστοσύνης δεν συγκεντρώσει 151 ψήφους, θα προχωρήσει «εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα απόλυτα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».
Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει πλειοψηφία 151 βουλευτών, θα ακολουθήσει ανασχηματισμός την προσεχή Παρασκευή, ενώ το Σάββατο θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Ποιοι είναι, όμως, οι έξι βουλευτές που ενδέχεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα μαζί με τους 145 της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο Πάνος Καμμένος φαίνεται να έχει χάσει τρεις δικούς του βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, αλλά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών αποσυνδέοντας, όμως, τη στάση του για τη στήριξη της κυβέρνησης.
Στην ίδια γραμμή βρίσκεται, όμως, ακόμα ένας βουλευτής από την Κ.Ο των ΑΝΕΛ που θα μπορούσε να στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά όχι την συνθήκη των Πρεσπών. Είναι ο Κώστας Ζουράρις ο οποίος έχει δηλώσει: «Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να ρίξω αριστερή κυβέρνηση, με το βάρος το οικογενειακό που κουβαλώ και την προσωπική μου περιπέτεια».
Σε αυτούς πρέπει να προστεθεί η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Αικατερίνη Παπακώστα- Σιδηροπούλου, η οποία σίγουρα θα στηρίξει την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει, ενώ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει και τη συμφωνία των Πρεσπών.
Θετικός σε ψήφο εμπιστοσύνης φέρεται και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, παρά το ισχυρό ενδεχόμενο να διαγραφεί στη συνέχεια από το κόμμα του.
Τα τηλέφωνα από το Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχή και «δεξαμενές» θεωρούνται τόσο η Ένωση Κεντρώων όσο και το Ποτάμι, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να κάνουν λόγο ακόμη και για 152 βουλευτές.
Εφόσον συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός, τότε είναι δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία, γνωρίζοντας ότι πολλά νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή τους επόμενους μήνες θα έχουν τη στήριξη και της αντιπολίτευσης.
Παπαχριστόπουλος: Τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης
«Εκτιμώ ότι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», είπε στο News 24/7 στους 88,6 o βουλευτής του κόμματος Θανάσης Παπαχριστόπουλος: «Εγώ, ο Κώστας Ζουράρις και αν και δεν είμαι εξουσιοδοτημένος, όπως προκύπτει από το κλίμα στην ΚΟ, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης.
Ο κ. Παπαχριστόπουλος τόνισε ότι ποτέ ο Πάνος Καμμένος δεν του ζήτησε να παραδώσει την έδρα του, λόγω της θέσης του υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, όμως «χρέος μου είναι, σε αυτήν την κομβική στιγμή με το κόμμα μου, να την παραδώσω. Ήμουν έντιμος απέναντι στον Πάνο Καμμένο και δεν έχω και κανένα παράπονο. Εκείνος με άφησε να μπω στη βουλή, ενώ ήταν γνωστές από παλιά οι θέσεις μου για το μακεδονικό, όπως και οι δικές του».
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ευχαρίστησε τον πρόεδρο του κόμματος για την «τεράστια», όπως είπε, «κοινοβουλευτική πείρα που μου προσέφερε», «χάρηκα που δεν ανέβασε τους τόνους στην κόντρα με τον πρωθυπουργό», ενώ σημείωσε ότι ήταν μεγάλο το ρίσκο του Αλέξη Τσίπρα να σηκώσει το γάντι.
Διαβάστε ακόμη:
Τσίπρας: «Θα ζητήσω άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για να προχωρήσουμε μέχρι τον Οκτώβριο»
ΝΔ: Το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου παρουσίασε το σκηνοθετημένο διαζύγιο του
Πάνος Καμμένος: Λέμε όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα
Βήμα – βήμα, η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής