Σε ποια χώρα της Ευρώπης οι μαθητές αποχαιρετούν τα laptop και ξαναπιάνουν βιβλία και στυλό

Σε ποια χώρα της Ευρώπης οι μαθητές αποχαιρετούν τα laptop και ξαναπιάνουν βιβλία και στυλό
Photo: pixabay.com
Από τη νέα σχολική χρονιά, οι μαθητές θα αφήσουν πίσω τους τις ψηφιακές συσκευές, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση από τις οθόνες και να βελτιωθούν τα μαθησιακά αποτελέσματα.

Η μικρή πόλη Ριχιμάκι της Φινλανδίας κάνει μια τολμηρή κίνηση στην εκπαίδευση, επιστρέφοντας στο χαρτί και το στυλό, αντί για φορητούς υπολογιστές και ψηφιακές συσκευές. Από τη φετινή σχολική χρονιά, οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο με τσάντες γεμάτες βιβλία, αποφεύγοντας τις οθόνες στις αίθουσες διδασκαλίας.

Η Φινλανδία, γνωστή για το εξαιρετικό εκπαιδευτικό της σύστημα, είχε ενθαρρύνει τη χρήση ψηφιακών μέσων στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας δωρεάν φορητούς υπολογιστές στους μαθητές από την ηλικία των 11 ετών. Ωστόσο, γονείς και δάσκαλοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης οθονών, οδηγώντας το Ριχιμάκι σε αυτή την αλλαγή κατεύθυνσης.

“Οι μαθητές χρησιμοποιούν ήδη αρκετές ψηφιακές συσκευές στην καθημερινότητά τους, και δεν θέλουμε το σχολείο να είναι ακόμα ένας χώρος όπου κυριαρχούν οι οθόνες,” δήλωσε η Μάϊα Καουνόνεν, καθηγήτρια αγγλικών στο γυμνάσιο της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι τα μαθησιακά αποτελέσματα των παιδιών στη Φινλανδία επιδεινώνονται τα τελευταία χρόνια, ενώ οι συνεχείς αντιπερισπασμοί από ψηφιακές συσκευές καθιστούν δύσκολη τη συγκέντρωση. Οι μαθητές συχνά εκτελούσαν τις ασκήσεις τους βιαστικά για να επιστρέψουν στα κοινωνικά δίκτυα ή τα ψηφιακά παιχνίδια.

Μαθητές και ειδικοί συμφωνούν ότι η επιστροφή στο χαρτί βελτιώνει τη συγκέντρωση και την ποιότητα μάθησης. Η 14χρονη μαθήτρια Μίκο Μαντίλα σημειώνει πως “η ανάγνωση είναι πιο εύκολη από τα βιβλία“, ενώ άλλοι μαθητές επισημαίνουν ότι η απομάκρυνση από τις οθόνες βοηθά στον καλύτερο ύπνο.

Η Μίνα Πελτοπούρο, κλινική νευροψυχολόγος, υπογραμμίζει ότι η υπερβολική χρήση ψηφιακών συσκευών συνδέεται με προβλήματα στην όραση και αυξανόμενο άγχος στους εφήβους. Παράλληλα, τόνισε τους κινδύνους του πολυδιεργασιακού (multi-tasking) τρόπου μάθησης, τονίζοντας ότι ο εγκέφαλος, ιδιαίτερα στα παιδιά, δεν μπορεί να το διαχειριστεί αποτελεσματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: