Σε ποιους “τα ρίχνει” ο Γουόρεν Μπάφετ για τους τραπεζικούς κλυδωνισμούς των ΗΠΑ
- 07/05/2023, 10:16
- SHARE
Ο Γουόρεν Μπάφετ αντιμετώπισε μπαράζ από ερωτήσεις για ένα πράγμα στην ετήσια συνάντηση της Berkshire Hathaway Inc το Σάββατο: Τον διάδοχό του.
Ο Μπάφετ όρισε τον Γκρεγκ Αμπελ ως προφανή διάδοχο το 2021 και ο αντιπρόεδρος για μη ασφαλιστικές δραστηριότητες έχει από τότε πιο έντονη παρουσία. Το Σάββατο, ο Μπάφετ επιβεβαίωσε ότι αισθάνεται «100% άνετα» με την απόφαση. «Ο Γκρεγκ καταλαβαίνει την κατανομή κεφαλαίων όπως και εγώ. Αυτό είναι τύχη για εμάς», είπε ο Μπάφετ στη συνάντηση στην Ομάχα της Νεμπράσκα. «Θα πάρει αυτές τις αποφάσεις, νομίζω, στο ίδιο πλαίσιο που θα τις έπαιρνα εγώ».
Τραπεζική αναταραχή
Ο Μπάφετ και ο επί χρόνια συνεργάτης του Τσ. Μάνγκερ ήταν τόσο σίγουροι ότι θα ερωτηθούν για την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή, που είχαν μαζί τους πλακάτ με λογιστικές έννοιες που βρέθηκαν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της αναταραχής. Το ένα έφερε την ετικέτα «διαθέσιμο προς πώληση», ενώ το άλλο έγραφε «διακράτηση μέχρι τη λήξη».
Σοβαρευόμενος ο Μπάφετ κατηγόρησε τα στελέχη που ήταν υπεύθυνα για τις χρεοκοπημένες τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για λάθη που κρύβονταν «σε κοινή θέα». Εκανε λόγο επίσης για «μπερδεμένα» κίνητρα σε ότι αφορά τη ρύθμιση των τραπεζών, και ανεπαρκή μηνύματα στο αμερικανικό κοινό από ρυθμιστικές αρχές, πολιτικούς και τον τύπο σχετικά με την αναταραχή.
Ο Μπάφετ αναφέρθηκε την First Republic Bank, την τράπεζα που διέσωσε η JPMorgan Chase & Co. Οι λογιστικές καταστάσεις της έδειχναν ότι η τράπεζα πρόσφερε «τζάμπο» δάνεια χωρίς κρατική στήριξη με σταθερά επιτόκια και πληρωμή μόνο τόκων για περιόδους έως δέκα χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις, κάτι που ο Μπάφετ χαρακτήρισε «τρελή πρόταση».
«Το έκανε σε κοινή θέα και ο κόσμος το αγνόησε μέχρι που εξερράγη», είπε ο Μπάφετ.
Ο Μπάφετ είπε ότι θα ήταν καταστροφικό για τις ΗΠΑ εάν η κυβέρνηση δεν είχε κινηθεί για να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις της SVB, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν καλύπτονταν από το ανώτατο όριο των 250.000 δολαρίων της Federal Insurance Deposit Corp.
Ανώτατο όριο χρέους
Καθώς οι νομοθέτες αγωνίζονται να επιλύσουν την αντιπαράθεση γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, ο Μπάφετ είπε ότι δεν μπορούσε να δει πώς η Ουάσιγκτον θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να αθετήσουν το χρέος τους, μια εξέλιξη που θα φέρει αναταραχή.
Οι επενδυτές και οι πολιτικοί εξετάζουν αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί ή όχι να αποφύγει να φτάσει στο νόμιμο ανώτατο όριο χρέους κάτι που θα προκαλούσε μια δυνητικά καταστροφική τεχνική χρεοκοπία.
Παρά το αδιέξοδο, ο Μπάφετ επανέλαβε την πίστη του στην Αμερική ως μια «απίστευτη κοινωνία». Αν είχε επιλογή θα ήθελε ακόμα να γεννηθεί στις ΗΠΑ, είπε.
Μείωση κερδών
Η εταιρεία σημείωσε άνοδο σχεδόν 13% στα λειτουργικά κέρδη στα 8,07 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρώτο τρίμηνο, τροφοδοτούμενη από τις ασφαλιστικές της επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Geico, η οποία πέρασε σε κερδοφορία μετά από έξι τρίμηνα ζημιών.
Αλλά τα αποτελέσματα ήρθαν με μια πιο ζοφερή πρόβλεψη: ότι τα κέρδη στην πλειονότητα της μεγάλης συλλογής επιχειρήσεων της Berkshire θα μειωθούν φέτος, καθώς η «απίστευτη περίοδος» για την οικονομία πλησιάζει στο τέλος της εν μέσω πληθωρισμού και ανόδου των επιτοκίων.
Παρόλα αυτά, ο Buffett είπε ότι αναμένει ότι τα κέρδη από τις ασφαλιστικές του δραστηριότητες – που σχετίζονται λιγότερο με την ευρύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα – θα βελτιωθούν φέτος. Η Geico σημείωσε κέρδη 703 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς συνέβαλαν τα υψηλότερα μέσα ασφάλιστρα και οι χαμηλότερες διαφημιστικές δαπάνες.
Γεωπολιτική και Ταϊβάν
Το τέταρτο τρίμηνο, ο Μπάφετ μείωσε τη συμμετοχή του στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. μόλις μήνες αφότου αποκάλυψε ότι έχει σημαντικό μερίδιο. Ηταν μια γρήγορη ανατροπή που τρόμαξε τους επενδυτές. Ο Μπάφετ είπε το Σάββατο ότι η εταιρεία είναι μια από τις καλύτερα διοικούμενες και πιο σημαντικές στον κόσμο, αλλά ότι δεν του άρεσε η τοποθεσία – μια αναφορά στην Ταϊβάν εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του νησιού και της Κίνας.
Οι Μπάφετ και Μάνγκερ τόνισαν την ανάγκη για ομαλές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και έκαναν έκκληση για αύξηση του εμπορίου. Ενώ οι δύο πλευρές θα ανταγωνίζονται, θα πρέπει πάντα να κρίνουν «πόσο πολύ μπορείς να πιέσεις τον άλλον χωρίς να αντιδράσει λάθος», είπε ο Μπάφετ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: