Σε πτώση ο πληθωρισμός χονδρικής στην Ευρωζώνη για 7ο συνεχόμενο μήνα

Σε πτώση ο πληθωρισμός χονδρικής στην Ευρωζώνη για 7ο συνεχόμενο μήνα
Close up of isolated one Euro coin the main currency of the European Union, money stacked on euro coins in the background on a reflecting surface. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. Amsterdam, The Netherlands on December 2, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Σημάδια για περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Πτωτικά για 7ο συνεχόμενο μήνα κινήθηκαν κατά τον Ιούλιο οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, δείχνοντας προς μια αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε ετήσιο επίπεδο, ο σχετικός δείκτης (PPI) διαμορφώθηκε στο -7,6% έναντι -3,4% τον Ιούνιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε μηνιαίο επίπεδο o PPI διαμορφώθηκε στο -0,5% από -0,4% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο -0,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανά κλάδους της οικονομίας, η μηνιαία πτώση για τον Ιούλιο οφείλεται κυρίως στην κάμψη 1,2% που εμφάνισαν οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών, όπως ο χάλυβας, η ζάχαρη και η ξυλεία και στην πτώση 0,9% του ενεργειακού κόστους. Οι τιμές των κεφαλαιουχικών αγαθών, όπως τα μηχανήματα, τα εργαλεία ή τα κτίρια, και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ οι τιμές των μη διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%.

Σε ετήσια βάση, το κόστος της ενέργειας μειώθηκε σημαντικά, ενώ οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκαν επίσης. Οι τιμές για τα κεφαλαιουχικά, τα διαρκή και τα μη διαρκή αγαθά ήταν όλες τουλάχιστον 4% υψηλότερες, αν και αυτές οι αυξήσεις των τιμών έχουν σταθερά μειωθεί από τα τέλη του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com