Σε ρυθμούς «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» η κυβέρνηση
- 24/07/2014, 17:41
- SHARE
Στόχος της να αξιοποιήσουν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Σε διαβούλευση έθεσε από σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέσω του opengov.gr, μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2014 για τη διασφάλιση των συνθηκών που θα καταστήσουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη ελκυστική στις επιχειρήσεις και την κοινωνία.
Σήμερα οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αισθάνονται τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και «για τον λόγο αυτό χρειάζεται μια πολιτική που θα αναστρέψει την παρούσα δυσχερή οικονομική κατάσταση, ιδιαίτερα τώρα που προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο οι επιχειρήσεις έχουν τον χρόνο και τους πόρους για να δαπανήσουν για την ΕΚΕ», σχολίασε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι άποψη της Πολιτείας είναι πως η προσπάθεια για εμπέδωση των αρχών και αξιών της ΕΚΕ πρέπει να είναι διαρκής και συστηματική, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο περικλείει την ευθύνη κάθε επιχείρησης ή οργανισμού απέναντι στους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον για τον τρόπο που τους επηρεάζει από την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και παρόλο που αποτελεί εθελοντική αυτοδέσμευση επιχειρήσεων και οργανισμών προϋποθέτει την ανάληψη πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, επιπλέον της ελάχιστης συμμόρφωσης με την εκάστοτε νομοθεσία. Έχοντας, λοιπόν, υπεύθυνη σχέση για τους εργαζομένους, τους καταναλωτές, τους επιχειρηματικούς συνεργάτες και την ευρύτερη κοινωνία, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν την μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα και ύπαρξή τους. «Με αυτό τον τρόπο η ΕΚΕ όχι μόνον δεν δημιουργεί αντιθέσεις αλλά αντίθετα φέρνει κοντά επιχειρήσεις, δημόσιες Αρχές, κοινωνικούς και άλλους φορείς και την κοινωνία ευρύτερα», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας.
Για την Ελλάδα, ένας βασικός στόχος του προγράμματος δράσης είναι η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που αναγνωρίζουν και χρησιμοποιούν την ΕΚΕ για τη διαμόρφωση των στρατηγικών τους, σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία, με βάση τα ισχύοντα, αφορά περίπου 150 ελληνικές επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, κατέθεσε πρόταση Οδηγίας της Προεδρίας για τη δημοσίευση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών, η οποία και υπερψηφίσθηκε από τα κράτη- μέλη και επιβάλλει στις μεγάλες επιχειρήσεις για πρώτη φορά στην Ευρώπη από το 2017, να δημοσιοποιούν τις επιπτώσεις της δραστηριότητάς τους με διαφάνεια. Υπολογίζεται ότι η προσέγγιση καταγραφής των επιχειρήσεων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Κλαδικό επίπεδο, συντονισμένα μέσω του Γ.Ε.ΜΗ, μπορεί να αποτελέσει καλή πρακτική της χώρας διεθνώς, αναφορικά με την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης ως προς την ΕΚΕ και τον συντονισμό δυνάμεων, με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και τη μεγιστοποίηση των ωφελημάτων.
Το υπουργείο στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και του Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Πλαισίου, έθεσε τους εξής βασικούς στόχους έως το 2020:
– Τη διαμόρφωση στο 70% του ποσοστού απασχόλησης στην ηλικιακή ομάδα 20-64 ετών.
– Τη μείωση κατά 450.000 άτομα του πληθυσμού των πολιτών που απειλούνται από τη φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
– Τη μείωση κατά 100.000 άτομα του αριθμού των παιδιών και νέων (0-17) που απειλούνται από τη φτώχεια.
– Την κάλυψη άμεσων αναγκών, αλλά και τη διαμόρφωση αποτελεσματικών και βιώσιμων μακροχρόνιων υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας, δημιουργώντας ένα «δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας».
Το ολοκληρωμένο Σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για την ΕΚΕ αναπτύχθηκε από Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αρμόδιων υπουργείων, επιχειρηματικών φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην «πρώτη γραμμή»