Σε ρυθμούς «καραντίνας» οι τζίροι των σουπερμάρκετ αλλά και οι …τιμές
- 18/11/2020, 12:13
- SHARE
Σε ρυθμούς «καραντίνας» επιστρέφουν οι πωλήσεις των σουπερμάρκετ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της IRI, που δείχνουν διψήφια ανάπτυξη μετά την ανακοίνωση του νέου lockdown ενώ την ίδια στιγμή η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή εντοπίζει παράλογες και υπερβολικές αυξήσεις σε σειρά προϊόντων, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή.
Ο υπουργός άφησε μάλιστα αιχμές κατά συγκεκριμένης αλυσίδας σουπερμάρκετ, η οποία, όπως είπε, «όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του πρωθυπουργού ότι από το Σάββατο θα έχουμε lockdown, προχώρησε σε αυξήσεις μεγάλες σε μία σειρά προϊόντων, βασικών αγαθών διατροφής». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γεωργιάδης εισάγει τροπολογία με την οποία θεσπίζεται απαγόρευση αυξήσεων σε προϊόντα που οδηγούν το μικτό περιθώριο κέρδους πάνω από τα επίπεδα του αντίστοιχου περιθωρίου προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020. Το μέτρο, που θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2021, αφορά στην πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης.
Οι παραπάνω αποφάσεις έρχονται σε μια συγκυρία που οι καταναλωτές πριμοδοτούν τις πωλήσεις των αλυσίδων σουπερμάρκετ. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, αυτήν που τελείωσε την 1η Νοεμβρίου – λίγες ημέρες δηλαδή πριν από το νέο «κλείδωμα» της οικονομίας – η ανάπτυξη ανήλθε σε 11,1% στις βασικές κατηγορίες ταχυκίνητων κωδικών συγκριτικά με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019. Πρόκειται για τριπλάσιο ρυθμό σε διάστημα μιας μόλις εβδομάδας αφού η αύξηση την εβδομάδα που τελείωσε 25 Οκτωβρίου ήταν 4,2%. Επίσης πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση ανά εβδομάδα από τα μέσα του περασμένου Μαΐου καταδεικνύοντας την επιστροφή των καταναλωτών σε συνήθειες «καραντίνας».
Οι επιδόσεις
Από την αρχή του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς διαμορφώνεται σε 9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI που μελετά την εξέλιξη των πωλήσεων 340 ταχυκίνητων κωδικών ανά εβδομάδα, μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Ειδικότερα την τελευταία εβδομάδα η αξία της αγοράς ανήλθε σε 127,97 εκατ. ευρώ από 115,18 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019 λαμβάνοντας ώθηση σε μεγάλο βαθμό από την αγορά της Αττικής, που ελέγχει μερίδιο 53,6% στη συνολική πίτα και η οποία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 9,7%.
Κατά την εξεταζόμενη περίοδο τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης με μερίδιο 10,2% εμφάνισαν ανάπτυξη 3,7%, ενώ αυτά της Κεντρικής Ελλάδας με μερίδιο 13,3% εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων 15,7%. Η Βόρεια Ελλάδα με μερίδιο 9,2% παρουσίασε ανάπτυξη πωλήσεων 16,3%, η Πελοπόννησος με 7,7% αναπτύχθηκε με ρυθμό 18% και η Κρήτη με μερίδιο 6% εμφάνισε ανάπτυξη 11,9%. Οι καταναλωτές προτίμησαν τις “μεγάλες σάλες” για τα ψώνια τους, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της IRI ανά τύπο καταστήματος. Τα σουπερμάρκετ, καταστήματα άνω των 2.500 τ.μ., παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων κατά 22,8%, τα μεσαίου τύπου, επιφάνειας 2.500 έως 1.000 τ.μ., παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων 9,9%, τα μικρότερα, από 1.000 τ.μ. έως 400 τ.μ., αύξηση 8,5% και τα μίνι μάρκετ, με επιφάνεια έως 400 τ.μ., σημείωσαν αύξηση πωλήσεων 9%.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα τρόφιμα (168 κωδικοί στο σύνολο των 340) εμφάνισαν ανάπτυξη σε αξία 11%. Περίπου στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε η ανάπτυξη για τα προϊόντα νοικοκυριού, 11,9%, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής αναπτύχθηκαν με ρυθμό 7,8% ενώ τα υπόλοιπα, μια κατηγορία 86 κωδικών – όσοι οι κωδικοί προϊόντων προσωπικής υγιεινής και νοικοκυριού μαζί – συνέχισαν να ηγούνται, με αύξηση 15,2%. Το τελευταίο είναι το στοιχείο που δείχνει την σταθερή διείσδυση των σουπερμάρκετ στην ευρύτερη αγορά του λιανεμπορίου από την οποία αποσπά μερίδια. Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές στο lockdown της περασμένης άνοιξης εγείροντας ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού τα οποία επιχείρησε να ανακόψει το ΥΠΑΝ απαγορεύοντας στις αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου να διαθέτουν διαρκή αγαθά όπως ρούχα, παπούτσια, κάλτσες, ηλεκτρικά είδη, εργαλεία κ.ο.κ..
Η …κακοκαιρία και η νέα ΚΥΑ
Εντωμεταξύ όμως νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες αίρει το «απαγορευτικό» για μια σειρά αγαθά, κυρίως θερμαντικά μέσα, γεγονός που έχει να κάνει με την επερχόμενη κακοκαιρία, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές. Έτσι η ΚΥΑ αποσαφηνίζει ότι τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά τα οποία θα μπορούν να πωλούν από το φυσικό τους δίκτυο τα σουπερμάρκετ είναι τα εξής:
- κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα και παπλώματα
- βύσματα, πρίζες και άλλες συσκευές για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων
- λαμπτήρες, σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα, σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα καθώς και συσκευές υγραερίου οικιακής χρήσεως
- καλσόν, παλτό, ημίπαλτα, κάπες, άνορακ, αδιάβροχα, αντιανεμικά και παρόμοια είδη καθώς και είδη υποδηματοποιίας όπως παντόφλες.