Η σκληρή κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη για την υπόθεση Novartis
- 22/02/2018, 09:41
- SHARE
Σε «μαραθώνια» συνεδρίαση εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis.
Οι τόνοι είχαν ανέβει από νωρίς με τις τοποθετήσεις των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο Novartis, ενώ Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης «έριξαν» ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά, προχωρώντας σ’ ένα σκληρό μπρα-ντε-φέρ, το οποίο δεν έμεινε τελικώς μόνο στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης στη αρχή της 40λεπτης ομιλίας του έκανε μια γενικότερη ανάλυση για άλλα θέματα, όπως η εξωτερική πολιτική και η οικονομική κατάσταση της χώρας, συμπληρώνοντας πως άκουσε τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο.
«Η μεγάλη μου απορία είναι τελικά είναι σκάνδαλο ή έχουμε σκευωρία. Υπήρξε συστηματική υπερφορολόγηση φαρμάκων ή όχι. Υπήρξε συστηματικά παρέμβαση της Novartis για να προωθεί σκευάσματα στις αγορές για να αυξάνει τη δαπάνη και να τη μετακυλύει στους ώμους των ασφαλισμένων; Αμφισβητεί κανείς τις αδιαφανείς πρακτικές της εταιρίας;», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος συνέχισε να θέτει ερωτήματα, διερωτώμενος εάν υπήρξε ή όχι ξέπλυμα χρήματος μέσα από ιατρικά συνέδρια αμφιβόλου εγκυρότητας και έντυπα αμφιβόλου εγκυρότητας.
Πρόσθεσε ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχουν στοιχεία για αυτά και έχουν αναφερθεί και από άλλα κόμματα και έχει έρθει έκθεση του κυρίου Σούρλα το 2013 που περιγράφει το τι γινόταν. «Είναι του ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος Σούρλας. Αντίστοιχη έκθεση υπάρχει και από τον κύριο Ρακιντζή. Άκουσα πολλούς να μιλάνε για σκευωρία αλλά δεν άκουσα κάποιον να αμφισβητεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου. Ο κος Σαλμάς και αρκετοί πρώην υπουργοί τις προηγούμενες μέρες το επιβεβαίωσαν. Υπάρχει λένε σκάνδαλο Novartis. Αφού υπάρχει, πως διάολο έγινε αυτό το σκάνδαλο; Φύτρωσε ή είναι φυσικό φαινόμενο;».
«Υπάρχει πολιτική ευθύνη;»
Εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν θα μιλήσει απ’ το βήμα της Βουλής ως νομικός, δικαστής ή δικαστικός εισαγγελέας και τόνισε πως δεν θα μιλήσει για το λεγόμενο «ποινικο-νομικό σκέλος». Άλλωστε, πρόσθεσε, όλοι συμφωνείτε «φαντάζομαι με την δημιουργία της προανακριτικής επιτροπής και φαντάζομαι εμπιστεύεστε και την Δικαιοσύνη και ερωτώ γι αυτό το σκάνδαλο, για το σκάνδαλο κακοδιαχείρισης, τεράστιας ζημιάς του κράτους σε οικονομικό επίπεδο, πολιτική ευθύνη υπάρχει;».
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η έρευνα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, όμως, διερωτήθηκε εάν υπάρχει -ανεξάρτητα απ’ την ποινική ευθύνη- και πολιτική ευθύνη. «Με δυο λόγια, όσοι κυβερνούσατε αυτά τα χρόνια γι’ αυτό το σκάνδαλο δεν παίρνατε τίποτα χαμπάρι; Κάτω απ’ την μύτη των πολιτικών εκπροσώπων έγιναν όλα αυτά;».
Εδώ δεν μιλάμε για μικροποσά, αλλά για ποσά που επηρέασαν ευθέως τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, όταν μιλάμε για 12 δις ετησίως, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Ο Πρωθυπουργός έκανε κάλεσμα προς όλους να συγκρίνουν την πολιτική τοποθέτηση «με την σημερινή σας στάση. Αντί με θάρρος και παρρησία να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη που σας αναλογεί, έχουν εξαπολύσει πρωτοφανή λυσσαλέα επίθεση στο έργο της Δικαιοσύνης, προσβάλλοντας τους θεσμούς και τη Δημοκρατία στον τόπο μας».
Το πραγματικό θέμα, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι να παριστάνουμε τους δικαστές, αλλά το καθεστώς και τους λόγους για τους οποίους η χώρα οδηγήθηκε στην χρεοκοπία.
«Δεν τα φάγαμε μαζί»
Αναφερόμενος στην παλαιότερη δήλωση του κ. Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε», ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι αποδείχθηκε πως «δεν τα φάγαμε μαζί γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν τα φάγαμε μαζί στο χρηματιστήριο, στη Siemens, στον ΟΤΕ, στα εξοπλιστικά, στις προμήθειες Δημοσίου, στη Novartis».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως δεν έχει ξεχάσει την εντολή του ελληνικού λαού τον Σεπτέμβριο του 2015 για αγώνα, για ανάκτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων που «κανιβαλίστηκαν» αλλά ήταν κι εντολή «ν’ αποδώσουμε Δικαιοσύνη να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας ν’ αναδειχθούν οι ευθύνες σ’ όσους οδήγησαν εκεί τη χώρα».
Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η κυβέρνηση να “τελειώσει” τους πολιτικούς της αντιπάλους
«Θα ήθελα ξεκινώντας να πάρουμε μια απόσταση και να δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα γιατί η σημερινή συζήτηση δεν γίνετε σ’ ένα χρόνο πολιτικά ουδέτερο», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της τοποθέτησής του.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνέχισε εξηγώντας πως «το κεκτημένο της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σε αμφισβήτηση. Η Τουρκία παρουσιάζει προκλητικότητα και η Κυβέρνηση πριν από 2 μόλις μήνες πανηγύριζε για την επιτυχία εντός εισαγωγικών της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, στην Κύπρο αμφισβητούνται ανοικτά τα δικαιώματα της κυπριακής κυριαρχίας».
Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ, άνοιξε το θέμα της σχέσης μας με τα Σκόπια χωρίς να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς εκ των προτέρων, χωρίς να έχει θέσει εξ αρχής πως η απαραίτητη προϋπόθεση για εξεύρεση λύσης είναι η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων «και όταν υπήρξαν αντιδράσεις φτάσαμε στο σημείο να χαρακτηρίζεται ως όχλος και ακροδεξιοί οι πολίτες που διαδήλωσαν γιατί δεν σας εμπιστεύονται».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμμετοχή του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, όπου τόνισε πως μίλησαν κορυφαίοι άνθρωποι για τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις με μία αίσθηση του επείγοντος και «συζήτησαν για το πως θα αντιμετωπιστεί η ρευστότητα και η ασφάλεια που επηρεάζει όλο τον πλανήτη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας σήμερα θα μπορούσε να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας, όμως, δεν έχει ακολουθήσει την αναπτυξιακή τροχιά των υπόλοιπων χωρών.
Σε μια Δημοκρατία, κατά τον κ. Μητσοτάκη, δεν γίνεται η Κυβέρνηση να «τελειώσει» τους πολιτικούς της αντιπάλους «όσο κι αν το θέλετε και το προσπαθείτε». Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχολίασε ότι οι πολίτες είναι απογοητευμένοι απ’ την Κυβέρνηση που ψήφισαν «και τους τυχοδιωκτισμούς που έχετε προσθέσει στις ζωές τους και σας έχουν εγκαταλείψει. Οι πολίτες που μας παρακολουθούν θέλουν να ακούσουν είναι πειστικές προτάσεις για το μέλλον τους».
«Παρεμβαίνετε στο έργο της Δικαιοσύνης»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σ’ εκείνο το σημείο της ομιλίας του εξέφρασε για ακόμα μια φορά την άποψη ότι η Κυβέρνηση παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης. «Ορίσατε την επικεφαλής του Αρείου Πάγου, η οποία είναι υπεύθυνη του νομικού σας γραφείου, και επιμένει να παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη και έχουμε πολλές ανακοινώσεις από τους εκπροσώπους για τις παρεμβάσεις της».
Ο ίδιος κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως έχει μετατρέψει τη δημόσια τηλεόραση σε «εργαλείο απροκάλυπτης προπαγάνδας», προσθέτοντας πως υπάρχει ανοχή στη βία «όταν αυτή σας βολεύει» και «στοχοποιείτε μεθοδικά και σταδιακά τους πολιτικούς σας αντιπάλους χωρίς να εξαιρείτε τις οικογένειες τους χρησιμοποιώντας τα μιντιακά σας φερέφωνα ταΐζοντάς τους από τα κονδύλια των κρατικών ΔΕΚΟ για να χτίσετε το αφήγημα που θέλετε αφού αποτύχατε εξαπατήσατε τους πολίτες και προδώσατε τα όνειρα τους».
Η θέση της ΝΔ
Εκφράζοντας τη θέση της ΝΔ για την υπόθεση, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Φως στο σκοτάδι, να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται, να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από την εταιρία για την ζημιά που προκάλεσε και να προχωρήσουμε στις νομοθετικές αλλαγές που θα εξασφαλίσουν να μην επαναληφθούν τέτοιες πρακτικές στο μέλλον. Αυτή είναι η θέση μας. Εσείς όμως δεν ακολουθείτε αυτές τις πρακτικές κ. Τσίπρα».
«Μια κάλπη, ένα ερώτημα»
Μια κάλπη μ’ ένα ερώτημα «ναι ή όχι για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής», ζήτησε εκ νέου ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως η ΝΔ σ’ αυτό το ερώτημα ψηφίζει «ναι».