Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις
- 28/04/2016, 09:08
- SHARE
Συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ» της Ελλάδας με το ΔΝΤ με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ελληνική πλευρά.
Με ζητούμενο τον ορισμό του Eurogroup το συντομότερο δυνατό ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει και σήμερα με τον Ντόναλντ Τουσκ σε μια προσπάθεια ανάδειξης του προληπτικού πακέτου μέτρων και της μη νομοθέτησης του σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.
Στην παρούσα φάση η σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι κάτι που ικανοποιεί την ελληνική πλευρά αρκεί να μην καθυστερήσει να πραγματοποιηθεί. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε που ο πρωθυπουργός επέλεξε να «παγώσει» το αίτημά του για την άμεση συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Όχι» στη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων
Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να αισιοδοξούν πως η αξιολόγηση θα κλείσει με την αποδοχή του μηχανισμού της δημοσιονομικής διόρθωσης.
Το ΔΝΤ ζητά συγκεκριμένες μειώσεις σε δαπάνες (μισθούς, συντάξεις, φορολογία) με παράλληλη νομοθέτησή τους και το Μαξίμου επιμένει ο «αυτόματος κόφτης» να διαχυθεί σε όλους τους κωδικούς του προϋπολογισμού.
Διαφορά υπάρχει και στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσιονομικών μεγεθών με το Ταμείο να απαιτεί να γίνεται ανά τρίμηνο και όχι ανά έτος.
Η ελληνική πλευρά δεν έχει ανοίξει ακόμα τα «χαρτιά της» για το ποια θα είναι η στάση της αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε μια συμβιβαστική πρόταση από την πλευρά των θεσμών. Ένα σενάριο θα μπορούσε να ήταν κάποιο σημαντικό κομμάτι των εφεδρικών μέτρων να νομοθετηθούν, όπως απαιτεί το ΔΝΤ και ένα άλλο μέρος απλώς να οριοθετηθεί μέσω του «αυτόματου κόφτη» που ζητά το Μαξίμου.
Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως κορυφαία στελέχη εξηγούν πως η «χρυσή τομή» με την Ουάσιγκτον δεν θα είναι τόσο απλή υπόθεση. Το ερώτημα που τίθεται είναι βάση ποιών στατιστικών στοιχειών θα γίνονται οι περικοπές από τη στιγμή που το ΔΝΤ αμφισβητεί τα στοιχεία της Eurostat βάση των οποίων οι δείκτες της οικονομίας ήταν καλύτεροι από ότι είχε προβλέψει το Ταμείο.
Πετώντας το «μπαλάκι» στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αυτό που τονίζουν πολλά κορυφαία στελέχη είναι πως εφόσον επιθυμούν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να άρουν τα εμπόδια που βάζει το Ταμείο.
Η ανησυχία που υπάρχει στην Ηρώδου Αττικού είναι το ενδεχόμενο οι «σύμμαχοι Ευρωπαίοι» να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Στο πλευρό της Αθήνας έχουν ήδη προσχωρήσει η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία με βάση τη θέση που είχαν πάρει στο τελευταίο Eurogroup.
Το «οπλοστάσιο» του Τσίπρα
Η γραμμή της κυβέρνησης, την οποία αναμένεται να επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός, όπως έκανε και στη χθεσινή συνομιλία του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικεντρώνεται σε 4 σημεία:
– Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της (με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου) τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό όσο και στους δανειστές.
– Έχει παρουσιαστεί ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων.
– Έχει επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7%.
– Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για νομοθέτηση του προληπτικού πακέτου των 3,6 δισ. ευρώ κινείται εκτός των ορίων του ελληνικού συντάγματος και δεν προβλέπεται στη συμφωνία
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική ομάδα
Πέρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις κλειστές συσκέψεις που γίνονται καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία πολλών κομματικών στελεχών (Κώστας Ζαχαριάδης, Ράνια Σβίγκου) έχει γίνει σαφές πως η νομοθέτηση μέτρων πέρα των 5,4 δισ. ευρώ δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή ούτε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, αλλά ούτε και από την Κουμουνδούρου.
Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς ακόμα και η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατόν να οριστεί, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος θα πραγματοποιηθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα.
Πηγή: news247.gr