Σε «θέση μάχης» Ε.Ε. και Κίνα για τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
- 10/03/2018, 11:30
- SHARE
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν την Ουάσινγκτον πως θα κρατήσουν κοινή στάση και απαιτούν εξαίρεση από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Σύμμαχοι και αντίπαλοι των Ηνωμένων Πολιτειών κατήγγειλαν χθες την αμερικανική στροφή προς τον προστατευτισμό και τη συντεταγμένη επίθεση κατά του ελευθέρου εμπορίου, μετά την ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ της επιβολής δασμολογικών φραγμών που δημιουργούν φόβους για διεθνή εμπορικό πόλεμο.
«Εάν η Ουάσιγκτον προχωρήσει στην επιβολή δασμών, η ΕΕ θα επιβάλει τα δικά της μέτρα», δήλωσε η Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ, προειδοποιώντας για προσφυγή της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εντός 90 ημερών.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Πεκίνο επέκριναν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι ο Τραμπ έκανε χρήση ενός επιχειρήματος για την εθνική άμυνα για να δικαιολογήσει την απόφαση επιβολής δασμών, 25% επί των εισαγωγών χάλυβα και 10% επί των εισαγωγών αλουμινίου. «Δεν μπορεί να συνιστούμε απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, κατά συνέπεια υπολογίζουμε ότι θα εξαιρεθούμε», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου, τη στιγμή που η Ευρώπη εξάγει χάλυβα αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και αλουμίνιο αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως στις ΗΠΑ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ τις «έντονες ανησυχίες του για τους δασμούς» που επέβαλε στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προειδοποιώντας ενάντια στον κίνδυνο «ενός εμπορικού πολέμου, στον οποίο όλες οι εμπλεκόμενες χώρες θα βγουν χαμένες», ανακοίνωσε το Ελιζέ. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο Μακρόν τόνισε πως «τέτοια μέτρα που στοχεύουν χώρες συμμάχους, οι οποίες σέβονται τους διεθνείς κανόνες εμπορίου, δεν θα είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών». Παράλληλα δήλωσε ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με διαφανή και αναλογικό τρόπο σε όλες τις πρακτικές που είναι αθέμιτες ή ενάντια στους διεθνείς κανόνες εμπορίου».
Ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε χθες τη «λύπη» της κυβέρνησης της Γαλλίας για τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο Τραμπ, σημειώνοντας πως τόσο το Παρίσι, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτιμήσουν τις συνέπειες και θα εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν. «Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους», υπογράμμισε.
Από την πλευρά της ΕΕ και η Γερμανία, μία από τις βασικές εξαγωγικές δυνάμεις στον κόσμο, αντέδρασε με ιδιαίτερη δριμύτητα. Εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ κατήγγειλε την εφαρμογή «παράνομων» μέτρων, αφού ο Τραμπ επετέθη χθες στο Βερολίνο για «το εμπορικό του πλεόνασμα και τις πολύ χαμηλές αμυντικές του δαπάνες». «Ο Τραμπ οχυρώνει τη χώρα του παρά την αντίθετη γνώμη του κόμματός του, πλήθους επιχειρήσεων και των οικονομολόγων», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις. «Πρόκειται για προστατευτισμό, είναι επίθεση κατά στενών εταίρων, όπως είναι η ΕΕ και η Γερμανία και κατά του ελευθέρου εμπορίου», είπε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής την κοινή στάση που θα τηρήσει απέναντι στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι. Η εμπορική πολιτική ήταν το βασικό θέμα συζήτηση που είχε ο Τζεντιλόνι στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Εν αναμονή της εφαρμογής αυτών των αμερικανικών δασμών εντός 15 ημερών, οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη καταρτίσει λίστα αντιμέτρων επί εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων όπως το φυστικοβούτυρο και ο χυμός πορτοκαλιού.
Την ίδια ώρα η Κίνα, η δεύτερη οικονομία στον κόσμο, έκανε λόγο για «σκόπιμη επίθεση κατά του πολυμερούς εμπορικού συστήματος». Για το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, πρόκειται για «κατάχρηση», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι υποσχέθηκε την «προσήκουσα απάντηση σε περίπτωση εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον».
Το Τόκιο, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ασία, αναφέρθηκε επίσης στην λήψη των «προσηκόντων μέτρων».
Κι όμως υπάρχουν εξαιρέσεις από τους δασμούς
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Πέμπτη την απόφαση για την επιβολή δασμών ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις φθηνές εισαγωγές πρώτων υλών, ιδίως από την Κίνα. Από τους δασμούς εξαιρούνται προς το παρόν ο Καναδάς και το Μεξικό, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξαιρεθούν και άλλες χώρες στο άμεσο μέλλον.
Σήμερα έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να εξαιρεθεί από τους δασμούς και η Αυστραλία, κράτος-στενός σύμμαχός τους.
«Μίλησα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Είναι αποφασισμένος να έχει μια πολύ δίκαιη και αμοιβαία στρατιωτική και εμπορική σχέση. Εργαζόμαστε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε μια συμφωνία για την ασφάλεια ώστε να μη χρειαστεί να επιβάλλουμε δασμούς στον χάλυβα ή στο αλουμίνιο στον σύμμαχό μας, το σπουδαίο έθνος της Αυστραλίας!», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter. Αμέσως μετά το μήνυμα του Τραμπ, και ο Τέρνμπουλ -επίσης μέσω Twitter- τόνισε ότι η σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων είναι δίκαιη και βασίζεται στην αμοιβαιότητα.
Οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της Αυστραλίας είχαν αξία 400 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (ή περίπου 314 εκατ. αμερικανικών δολαρίων) το 2017, κατά κυβερνητικά στοιχεία. «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Αυστραλία, έχουμε εμπορικό πλεόνασμα με την Αυστραλία, μια θαυμάσια χώρα, εταίρο μας εδώ και πολύ καιρό. Θα κάνουμε κάτι για αυτούς» (τους Αυστραλούς), είχε υποσχεθεί ο Τραμπ.