Σε θετική τροχιά η ελληνική αγορά μπύρας

Σε θετική τροχιά η ελληνική αγορά μπύρας
Photo: pixabay.com
Η αυξητική τάση ευνοείται από τον καλό καιρό και ενισχύεται από τον Τουρισμό και τις αθλητικές διοργανώσεις.

Σε θετική τροχιά κινείται η αγορά μπύρας με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι υψηλότεροι σε σχέση με πέρυσι. Η αυξητική τάση ευνοείται από τον καλό καιρό και ενισχύεται από τον Τουρισμό και τις αθλητικές διοργανώσεις.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλής Παναγιώτου «η χρονιά κινείται θετικά. Πρώτα απ’ όλα ζούμε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι που ευνοεί την κατανάλωση μπύρας, ενώ σημαντική είναι η ώθηση της κατανάλωσης από τον Τουρισμό. Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο του 2024 η αγορά κινείται με ρυθμό ανάπτυξης που προσεγγίζει διψήφια ποσοστά. Βέβαια είναι αρκετά επισφαλές ακόμα, να κάνουμε πρόβλεψη για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσει ο κλάδος με την ολοκλήρωση του 2024, καθώς η περασμένη χρονιά μάς δίδαξε ότι το τελευταία τρίμηνο άλλαξε η τάση που είχε διαμορφωθεί στο εννεάμηνο. Μέχρι στιγμής τα πράγματα έχουν εξελιχθεί καλά, ελπίζουμε να συνεχιστεί η εικόνα έως το τέλος του έτους».

Εστιάζοντας στον Έλληνα καταναλωτή και τις αγοραστικές του συνήθειες, ο κ. Παναγιώτου σημειώνει ότι παρατηρείται συγκρατημένη κατανάλωση. «Η δύναμη του καταναλωτή έχει περιοριστεί. Καταναλώνει λιγότερο και επιλέγει φθηνότερα προϊόντα. Ωστόσο οι αυξημένες τουριστικές ροές βοήθησαν εφέτος στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου».

Αναφορικά με τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις του κλάδου, ο πρόεδρος της Ένωσης σημειώνει ότι η μεγαλύτερη είναι το ενεργειακό κόστος. «Το τελευταίο δίμηνο έχει αυξηθεί αδικαιολόγητα το κόστος της ενέργειας. Δυστυχώς τα μέτρα που λαμβάνονται δεν στηρίζουν τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες» επισημαίνει.

Την ίδια ώρα, λύση σε χρόνια προβλήματα του κλάδου φαίνεται πως θα δώσει η επικείμενη ψήφιση του νέου νόμου που θα διέπει την μπύρα και ουσιαστικά θα αλλάξει το βασιλικό διάταγμα του 1922. «Είναι ένα πάγιο αίτημα το οποίο είχαμε και φαίνεται πλέον ότι ικανοποιείται. Θα ήθελα να επισημάνω ότι έλαβε χώρα μια ουσιαστική και εποικοδομητική διαβούλευση επτά ετών με τις αρμόδιες Αρχές για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την μπύρα» επισημαίνει ο κ. Παναγιώτου.

Ένα επιπλέον πάγιο αίτημα που δεν φαίνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να ικανοποιείται προς το παρόν είναι το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Όπως εξηγεί ο κ. Παναγιώτου, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει τον πέμπτο υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-27, κάτι που δεν συνάδει με την δύναμη του Έλληνα καταναλωτή και έχει ως αποτέλεσμα οι μπύρες να πωλούνται ακριβότερα από άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν χαμηλότερο ΕΦΚ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές μικροζυθοποιίες αυξάνονται. «Υπάρχει μια σημαντική ανάπτυξη» αναφέρει ο κ. Παναγιώτου. «Το 2009 υπήρχαν 7-8 μικροζυθοποιίες, ωστόσο σήμερα προσεγγίζουν τα 80 και αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα με σημαντικές επενδύσεις. Ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ζωντανός και αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ